Nro 4-2018
Luokittelu: Pohjois-Karjala ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Nähtävyydet ;  Ruokailu, majoitus ;  Liikunta, hyvinvointi ;  Museot, kirkot ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Pohjois-Karjala, Ilomantsi, sotahistoria, karjalaisuus, ortodoksisuus, Parppeinvaaran runokylä, Hotelli Pogostan Hovi, opastettu kierros, moottorikelkkaretket, ryhmäruokailu

Pohjois-Karjala


Runonlaulajan Pirtti Parppeinvaaran runokylässä Ilomantsissa. Kuva: Topi Ylä-Mononen

Itäisessä Ilomantsissa matkailu kehittyy yhteistyössä

Karjalaiskulttuurin ja kesätapahtumien rinnalla Ilomantsin matkailua piristää kasvava kiinnostus sotahistoriaa kohtaan. Se näkyy myös majoitus- ja retkitarjonnan lisääntymisenä.


  Karjalaisuus ja ortodoksisuus ovat houkutelleet matkailijoita Ilomantsiin vuosikymmeniä. Onhan Suomen itäisin kunta myös maan ortodoksisin: Ilomantsissa se tarkoittaa lähes 20 prosenttia kunnan asukasluvusta.

  Nyt matkailuvalttien kärkeen on noussut sotahistoria. Kunnanjohtaja Marjut Ahokas kertoo, kuinka Suomeen on syntynyt uusi sota-ajan kohteissa matkustava sukupolvi.

  – Ennen näitä kohteita kiertelivät sodassa palvelleet veteraanit sukulaisineen. Nyt lastenlapset matkustavat oma-aloitteisesti katsomaan, missä ukki on aikoinaan taistellut.

Sekoitus karjalaisperinteitä ja sotahistoriaa

  Ilomantsissa voi vierailla autenttisilla talvi- ja jatkosodan taistelupaikoilla. Muistomerkkejä ja sotahistoriallisesti merkittäviä kohteita on kunnan alueella kymmenittäin.

  – Yksi kiehtovimmista on Parppeinvaaran runokylässä sijaitseva Rajakenraalin maja, kenraali Erkki Raappanan komentopaikka, joka on säilytetty alkuperäisessä asussaan, Ahokas vinkkaa.


Kaikkien Pyhien Tsasouna Parppeinvaaran runokylässä. Kuva: Topi Ylä-Mononen
  Rajakenraalin maja on avoinna kesäisin, mutta Parppeinvaaran muihin rakennuksiin ryhmät pääsevät tutustumaan ympäri vuoden. Ilomantsin suosituimpiin kohteisiin kuuluva runokylä nousi vuonna 1964 rakennetun Runonlaulajan Pirtin ympärille. Rajakenraalin majan, ortodoksisen tsasounan ja museoaittojen lisäksi runokylään kuuluvat nykykarjalaisesta pitopöydästään tunnettu Ravintola Parppeinpirtti sekä lapsiperheitä hurmaava Luontopirtti Mesikkä.


Seppä pajassaan Möhkön ruukilla. Kuva: Ilomantsin kunta
  – Sotahistoriallisia kohteita piilee myös Suomen itäisimmässä kylässä Möhkössä, jossa toimi aikoinaan maan suurin rautaruukki, Ahokas lisää.

Retkelle Pogostan Hovista

   Paikallisoppaiden parhaimmistoa on sotakamreeri Rauno Suhonen, suvereeni tarinankertoja ja opasvirtuoosi, jonka kierroksilla ei aika käy pitkäksi. Hotelli Pogostan Hovin yrittäjät Arja ja Jouko Heimonen pyrkivät viemään alueen matkailua eteenpäin ideoimalla ohjelmallisia majoituspaketteja, joista Suhosen opastamat sotahistoriakierrokset ovat saaneet erinomaisen vastaanoton.


Yrittäjäpariskunta Jouko ja Arja Heimonen. Kuva: Hotelli Pogostan Hovi
  – Haluamme osaltamme lisätä paikallisten yrittäjien välistä yhteistyötä ja piristää Ilomantsin hiljaista talvikautta, Jouko Heimonen kertoo.  Alkavalle talvelle on luvassa ainakin moottorikelkkaretkiä. Kelkankin saa ajettua kätevästi hotellin pihaan.

  – Upeita kelkkareittejä täällä kyllä riittää. Haluamme palauttaa seudulle myös unholaan jääneen Rajahiihdon, sillä itäisessä rajapinnassa hiihtäminen on eksoottinen elämys, Heimonen täydentää.


Majoitustilaa on noin 50 hengelle. Kuva: Hotelli Pogostan Hovi

Kotoisa tukikohta Ilomantsin keskustassa

  Pogostan Hovissa on majoitustilaa noin 50 vieraalle – siis juuri sopivasti matkailijaryhmän tarpeisiin. Osa huoneista on varustettu omalla keittiönurkkauksella, osa omalla sisäänkäynnillä. Myös upeat, täysin remontoidut saunatilat ovat hotellivieraiden käytössä.


Hotellivieraiden käytössä on myös upeat, remontoidut saunatilat. Kuva: Hotelli Pogostan Hovi 
  Ryhmien ruokailuun ja muihin tilaisuuksiin puitteet tarjoaa hotellin ravintola, joissa yksittäisiäkin vieraita palvelee tällä hetkellä oman talon ulkopuolinen yrittäjä.

  Yritysten välisen yhteistyön nimeen vannova Heimonen iloitsee lisääntyneestä kilpailusta. Itä-Suomen yliopiston lakkauttamaan tutkimuskeskukseen hiljattain perustettu Megrin Matkailu pystyy majoittamaan suurempia ryhmiä.


Ilomantsin kesän suurin tapahtumakaksikko on elokuun viikonlopun aikana järjestettävä Villiruokafestivaali...
 
...sekä Karhufestivaali. Kuvat: Ilomantsin kunta
  Lisävuoteet ovat tarpeen erityisesti kesän suurimman tapahtumakaksikon, samana elokuun viikonloppuna järjestettävien Karhufestivaalin ja Villiruokafestivaalin aikaan. Kuluneena kesänä festivaalit keräsivät noin 5 000 asukkaan Ilomantsin kaduille yli 7 000 päiväkävijää.Tekstin kirjoittiSaana Jaakkola


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »