Nro 4-2018
Luokittelu: Pohjois-Karjala ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Ruokailu, majoitus ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Pohjois-Karjala, Ilomantsi, Parppeinvaaran runokylä, Parppeinpirtti, perinneleipomo, nykykarjalainen pitoateria, pirookoulu, vatruska

Pohjois-Karjala


Yrittäjä Marjo Niiraselle karjalainen ruokakulttuuri tuli isoäidin ansiosta tutuksi jo lapsuudessa. Kuva: Ravintola Parppeinpirtti

Perinneruokaa nuorekkaalla otteella ja ripauksella rohkeutta

Ilomantsin Parppeinvaaran runokylässä nykykarjalaisia herkkuja sekä konstailematonta kotiruokaa tarjoilevan Ravintola Parppeinpirtin erikoisuus on perinneleipomo, jonka taitavia leipureita pääsee seuraamaan ruokailun lomassa.


  Karjalainen ruokakulttuuri tuli ravintolayrittäjä Marjo Niiraselle tutuksi jo pienenä tyttönä isoäidin ansiosta. Parppeinpirtin nimikkomenu, nykykarjalainen pitoateria, on ravintolan oma luomus.

Modernisti perinteisiin perustuen

  Nykykarjalaisuus sallii ruokamaailman trendien soveltamisen. Myös paikallisia ja sesongin raaka-aineita voi hyödyntää entistä tehokkaammin.

  – Pitopöydän tähtiä ovat perinteiset ruoat – karjalanpaisti, sienisalaatit ja karjalanpiirakat eli ilomantsilaisittain piiroot. Luovuuden käyttö sekä uusien ainesten ja ruokalajien kokeilu on kuitenkin sallittua, Niiranen selvittää.


Pitopöytä. Kuva: Ravintola Parppeinpirtti
  Näin syksyisin marjat ja sienet ovat suuressa roolissa.

  – Raaka-aineista ei täällä Itä-Suomen vaaroilla ole pulaa, toteaa talon nuori emäntä tyytyväisenä.

Ei ole ilomantsilaisen vatruskan voittanutta

  Oikeaoppisten piiroiden taidokas valmistusprosessi kiinnostaa: ryhmille järjestettävät piirookoulut ovat olleet Niirasen mukaan todella suosittuja. Parppeinpirtissä kuka tahansa voi seurata perinneleipuria työn touhussa. 

  – Samalla asiakkaat näkevät, mistä ruoka tulee – tuoreena suoraan uunista ruokapöytään.


Vastapaistettuja piirakoita. Kuva: Ravintola Parppeinpirtti
  Leipomon toinen hittituote on ilomantsilainen vatruska, joka on löytänyt tiensä ihmisten sydämiin. Ilomantsilainen tämä puolikuun muotoiseen perunakuoreen leivottu riisitäytteinen perinneherkku on siksi, että heti Savoon päin lähtiessä on vatruska jo aivan erilainen.

  – Vatruskojen kysyntä ylittää jopa piiroot, sillä tässä muodossa niitä ei valmisteta missään muualla Suomessa.

  Kesäkuusta alkaen perinneleipomon luomuksia on voinut tilata Karelina-verkkokaupasta minne päin Suomea tahansa. 

Karjalaista kotoisuutta vuoden ympäri

  Nykykarjalainen pitoateria on katettuna kesällä joka päivä, touko- ja syyskuussa viikonloppuisin ja talvella tammikuuta lukuun ottamatta sunnuntaisin. Puhtaista ja paikallisista raaka-aineista valmistettu kotiruokalounas on tarjolla syksystä kevääseen.


Ravintolayrittäjä Marjo Niiranen Parppeinpirtin pihamaalla toivottamassa vieraat tervetulleiksi. Kuva: Ravintola Parppeinpirtti
  Tilavassa ravintolassa ruokailee useampikin ryhmä kerrallaan. Lisätilaa tuovat yläkerran 60-paikkainen ravintolasali ja perinnemaiseman koristama kesäterassi. Elämyksen täydentää kuuluisa karjalainen vieraanvaraisuus.

  – Olemmehan onnistuneet haalimaan tänne mitä parhaimmat työntekijät, Niiranen kiittelee.

http://www.parppeinpirtti.fi

Tekstin kirjoittiSaana Jaakkola


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »