Nro 4-2018
Luokittelu: Kymenlaakso, Etelä-Karjala ;  Alue-esittelyt ;  Ruokailu, majoitus ;  Liikunta, hyvinvointi ;  Museot, kirkot ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Aina ; 
Avainsanat: Etelä-Karjala, Lappeenranta, Rutola, Salpalinjan Hovi, Salpalinja

Etelä-Karjala


Salpalinjan Hovissa riittää tekemistä kaikkina vuodenaikoina. Kuva: Salpalinjan Hovi

Salpalinjan Hovi on eteläkarjalaisen kulttuurimatkailun helmi

Salpalinjan Hovissa historian havinan voi aistia joka solulla. Itärajan turvaksi rakennetulla Salpalinjalla sijaitseva huoneistohotelli tarjoaa kodinomaista majoitusta yksilöllisissä huoneissa, jotka kuiskivat vuonna 1926 valmistuneen Rutolan kyläkoulun tarinaa.


  Oppiaineista inspiraationsa saaneet huoneet kielivät paitsi kartanomaisen rakennuksen myös opettajaliitossa 20 vuoden ajan työskennelleen hotelliyrittäjän Anne Sorsa-Vainikan historiasta. Huoneiden teemoina kukoistavat äidinkieli, historia, fysiikka, kuvaamataito, biologia ja musiikki. Omalla keittiöllä varustetut kodikkaat huoneet tarjoavat majoitustilaa yhteensä 24 hengelle.


Kuvaamataito-huone on sisustettu raikkailla tekstiileillä ja seiniltä löydät eri suuntausten ja tekniikoiden taidetta. Kuva: Salpalinjan Hovi

Hovi historiallisten kohteiden keskipisteessä

  Salpalinjan salaiset bunkkerit ja konekiväärikorsut ovat vain palanen kulttuuririkkaasta Rutolan kylästä, jonka traagisista vaiheista Heikki Hietamies kirjoittaa romaanissaan Naisten talvi.

  Rutolan kyläpolku tarjoaa luonnonkauniin kävelykierroksen ja esittelee samalla seudun saha-, uitto- ja sotahistoriaa. Salpalinjan Hovi sijaitsee Vuoksen ja Kymijoen vedenjakajalla, josta vielä viime vuosisadan alkupuolella uitettiin pari miljoonaa tukkia joka kesä. Myös Saimaa Geopark -kohteet ovat helposti saavutettavissa.


Huoneistohotellin naapurista löytyy kaksi maanalaista teräsbetonikorsua ja kallioonlouhittu valtava kolmikerroksinen majoitusluola, johon oli eri lähteiden mukaan tarkoitus majoittaa 60-100 sotilasta. Kuva: Salpalinjan Hovi

  Paikallisia nähtävyyksiä voi kierrellä omatoimisesti tai yhdessä Salpalinja-oppaan kanssa. Sorsa-Vainikka kehottaa tutustumaan myös lähiseudun muihin kohteisiin, kuten keväällä kunnostettuna avattuun Svinhufvudin kotimuseoon ja Lemin särään – perinneruokaan, jota valmistavat vain Lemin kotiseutuyhdistys ja Säräpirtti Kippurasarvi läheisessä Lemin kunnassa.

Viehättävä vierailukohde vuoden ympäri

  Salpalinjan Hovissa eri vuodenajat näyttäytyvät edukseen. Syksyisin ruskan värjäämät lähimetsät ja kalaisat vesistöt suovat antejaan luonnon helmassa viihtyville. Talvella vieraiden käytössä on muun muassa kyläkoulun vanha, yhä ylläpidettävä luistelukaukalo. Hotellista voi lainata maksutta käyttöönsä niin luistimia, suksia kuin lumikenkiäkin. Keväisin luonnosta kiinnostuneilla on mahdollisuus seurata luonnon heräämistä ja havainnoida lintuja vaikka ihan pihapiirissä. Lähijärvillä asustelee majavia, ja Rutolan luolassa talvehtii lepakoita.


Koulun tunnelmallinen vanha sauna. Kuva: Salpalinjan Hovi
Majoituksen sekä luonto- ja kulttuurikohteiden lisäksi Salpalinjan Hovi tarjoaa idylliset tilat juhliin, kokouksiin ja saunailtoihin vain 10 minuutin ajomatkan päässä Lappeenrannan keskustasta.

http://www.salpalinjanhovi.com

Tekstin kirjoittiSaana Jaakkola


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »