Nro 3-2018
Luokittelu: Pohjois-Pohjanmaa, Kainuu ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Liikunta, hyvinvointi ;  Museot, kirkot ;  Aina ; 
Avainsanat: Pohjois-Pohjanmaa, Pudasjärvi, hirsipääkaupunki, hirsirakentaminen, Syöte, luontokeskus, kotiseutumuseo Iijoki

Pohjois-Pohjanmaa


Näkymä Pudasjärven Iso-Syötteen huipulta yli mökkikylän. Kuva: Pudasjärven kaupunki

Suomen hirsipääkaupunki Pudasjärvi palasi juurilleen

Korkeuksiin kohoavien mäntymetsien Pudasjärvi lähti etsimään perinteisestä hirsirakentamisesta ratkaisua vanhojen rakennusten sisäilmaongelmiin. Nyt Suomen hirsipääkaupungiksi julistautuneen Pudasjärven asukkaiden lisäksi kaupungin uskomattomista hirsikohteista pääsevät nauttimaan myös matkailijat.


  Pudasjärvi ei suinkaan ole ainoa Suomen paikkakunta, jossa 60-70-lukujen rakennuksia puretaan sisäilmaongelmien vuoksi. Pudasjärvi on kuitenkin yksi harvoista, joissa on tartuttu konkreettisiin toimiin pysyvän ratkaisun löytämiseksi.

  – Hirsi oli materiaalina luontainen vaihtoehto, ja sen käytöstä oli jo valmiiksi positiivisia kokemuksia. Pudasjärven vanhin koulu on rakennettu hirrestä, eikä satavuotiaassa talovanhuksessa ole minkäänlaisia ongelmia. Se kannusti kokeilemaan kokonaisen hirsikorttelin rakentamista, kertoo Pudasjärven kehittämisjohtaja Jorma Pietiläinen.


Pudasjärven hirsikampus on myös matkailunähtävyys. Kuva: Pudasjärven kaupunki
  Pudasjärven hirsikorttelissa tutkittiin modernin hirsirakentamisen soveltuvuutta suuriin rakennuskohteisiin. Tulokset olivat innostavia, sillä kokeilun myötä hirsirakentamisen edut ovat nousseet entistä vahvemmin esiin.

  – Hiilinieluna toimiva hirsi on paitsi energiatehokas ja pitkäikäinen, materiaalina puu myös voimaannuttaa, pehmentää sisätiloissa kaikuvia ääniä ja luo lämpöä toisin kuin kylmät kiviseinät, Pietiläinen tarkentaa.

Hirsimaailman jättiläiset asuvat Pudasjärvellä

  Hirsirakentaminen oli luontainen vaihtoehto myös siksi, että Pudasjärvellä toimii maailman suurin hirsitalotehdas Kontiotuote Oy. Nyt kaupungista löytyvät mm. maailman suurimmat hirsirakenteiset päiväkoti, koulukampus ja ikäihmisten palvelutalo. Seuraavaksi suunnitelmissa on maailman ainoan hirsisen jäähallin ja monitoimitalon rakentaminen.


Pudasjärven hirsinen koulukampus. Kuva: Pudasjärven kaupunki
  Pudasjärven hirsikohteiden ympärille on luotu teemareittejä matkailijoille. Modernit hirsirakennukset eivät suinkaan jätä varjoonsa kaupungin vanhoja hirsirakennelmia.


Pudasjärven hirsikirkko on vuodelta 1781, ja sitä kiertää lähes 1,4 kilometrin katettu hirsiaita. Kuva: Pudasjärven kaupunki
  – Vuonna 1781 rakennetun hirsikirkon hautausmaata kiertää lähes 1,4 kilometrin katettu hirsiaita, joka on – Pudasjärvelle ominaiseen tapaan – lajissaan maailman pisin, Pietiläinen vinkkaa.


Kotiseutumuseossa ja museopiassa voi tutustua Pudasjärven hirsiseen historiaan. Kuva: Pudasjärven kaupunki
  Kirkon vieressä sijaitsevassa kotiseutumuseossa ja museopihan 25 listatussa hirsirakennuksessa voi tutustua Pudasjärven hirsiseen historiaan. Pudasjärven kotiseutumuseo on yksi maamme laajimmista, monipuolisimmista ja parhaiten hoidetuista ja jo siksi ohittamaton kohde Pudasjärvellä.

Luontokohteiden keskiössä kansallispuisto ja Iijoki

  Hirsikohteiden rinnalla Syöte laskettelukeskuksineen ja kansallispuistoineen houkuttelee Pudasjärvelle runsaasti matkailijoita joka vuosi. Iso-Syöte-tunturin juurella palveleva Syötteen luontokeskus edustaa perinteistä hirsirakentamista.


Iso-Syöte-tunturin juurella palveleva Syötteen luontokeskus edustaa perinteistä hirsirakentamista. Kuva: Pudasjärven kaupunki
  – Perinteisessä tekniikassa jokainen hirsi on oma yksilönsä eli yksi hirsi on yhdestä puusta. Se tuo rakennukseen elävyyttä ja henkilökohtaisuutta, sillä puu on paitsi massiivinen, se myös halkeilee, Pietiläinen avaa.

  – Hirren muiden positiivisten puolien lisäksi tässä rakennuksessa on mukana myös puun sielu.


Syötteen luontokeskuksen näyttelyä. Kuva: Pudasjärven kaupunki
  Luontokeskuksen Lastuja selkosilta -näyttely esittelee Syötteen luontoa ihmisen toiminnan kautta. Syötteen kansallispuiston luontopoluille, pyöräreiteille ja marjametsiin pääsee suoraan luontokeskuksen pihasta, josta alkaa myös 500 metrin esteetön rengasreitti. 


Syötteellä kisataan myös MTB-maastopyöräkisat. Kuva: Pudasjärven kaupunki
  Pudasjärveä valjastamattomana halkova Iijoki koskineen on kalastajien, melojien ja soutajien suosiossa. Iijoki on myös tärkeä lenkki Suomen hirsipääkaupungin historiassa, olihan Pudasjärvi jo 1770-luvulla Oulun tärkeintä tervanhankinta-aluetta ja Suomen 100 luontohelmen joukkoon valittu Iijoki sen myötä aikansa merkittävä tervareitti.
Tekstin kirjoittiSaana Jaakkola


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »