Nro 2-2018
Luokittelu: Pohjois-Pohjanmaa, Kainuu ;  Tapahtumat ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Teatterit, orkesterit ;  Kesä ; 
Avainsanat: Kuhmon Kamarimusiikki, Kuhmo, konsertit, Kuhmo-talo, Unelmien kauppa, Sari Rusanen

Kesätapahtumat


Borea-kvartetti metsässä. Kuva: Juuso Westerlund

Kuhmon Kamarimusiikki on kulttuuri- ja luontoelämysten runsaudensarvi

Heinäkuussa Kuhmo täyttyy unelmista, kun Suomen suurimman kamarimusiikkifestivaalin konsertit soivat aamuvarhaisesta iltamyöhään 14.–28.7.2018.


  Kahden viikon aikana Kuhmossa koetaan suuria tunteita ja ikimuistoisia kohtaamisia. Luvassa on niin klassisia kamarimusiikkikonsertteja kuin klassikkojen rohkeita sovituksia, hilpeitä lastenkonsertteja, taiteilijoiden tarinatuokioita, taidenäyttelyitä sekä tietysti paikallisia maku- ja luontoelämyksiä.


Kuhmo-talon Lentua-sali on yksi konserttipaikoista. Kuva: Kuhmon Kamarimusiikki
  Konserttipaikkoina toimivat tutut Kuhmo-talo, Kontion koulu sekä Kuhmon ja Lentiiran kirkot. Todelliseen testiin pääsee myös Tuupalan alakoulun helmikuussa valmistunut sali.

Festivaalin teemana unelmien kauppa

  – Musiikilla on voima syntyä yhä uudelleen unelmien kauppiaiden mielessä (ja ruumiissa), kunhan kauppias on halukas antautumaan riskille ja herättämään sävelten kirjat takaisin eloon, kuvailee taiteellinen johtaja Vladimir Mendelssohn festivaalin teemaa.


Taiteellinen johtaja Vladimir Mendelssohn. Kuva: Juuso Westerlund
  Kuhmossa kuullaan rakastettuja ikisuosikkeja Vivaldin Neljästä vuodenajasta Griegin Peer Gyntiin ja Sibeliuksen säveliin. Toiminnanjohtaja Sari Rusasen mukaan unelmien kauppaa ilmentävät erinomaisesti kontrastit eri genrejen välillä. Niitä luovat muun muassa kamarisovituksena kuultava suosikkiooppera Carmen sekä festivaalin päättävä, big bandille versioitu Tšaikovskin Pähkinänsärkijä.

  – Eikä sovi unohtaa ihania lastenkonsertteja Tuhkimoa sekä Pekkaa ja sutta saati oppilaskonsertteja, joita pääsee kuulemaan maksutta, Rusanen vinkkaa.

Elämää isossa festivaaliyhteisössä

  Kun suuressa maailmassa esiintyjät katoavat kulisseihin heti show’n päätyttyä, Kuhmossa he sulautuvat kuulijoiden joukkoon. He pyöräilevät samoja katuja, istahtavat samoihin kahviloihin ja lounastavat samoissa ravintoloissa yleisön kanssa.


Musiikin ytimessä -tilaisuus Salakamarissa, esiintyjänä sellisti Klaus Mäkelä. Kuva: Tatu Hiltunen
  – Musiikin ytimessä -tilaisuuksissa taiteilijoille annetaan vapaat kädet kertoa ohjelmastaan, suhteestaan musiikkiin tai mistä tahansa haluavatkin. Niissä myös yleisö pääsee esittämään kysymyksiään, Rusanen kertoo.

  Maksuttomissa taidenäyttelyissä on esillä Samuli Heimosen maalauksia ja grafiikkaa sekä Pasi Karjulan vaikuttavia puuveistoksia. Monelle festivaalivieraalle tärkein kokemus on piknik Lammasjärven rannalla, yö karhunkatselumökissä keskellä metsää tai melonta keskiyön auringon alla.


Viulisti Sergey Malov luonnon helmassa. Kuva: Stefan Bremer
  – Kuhmon Kamarimusiikki on kokonaisuus, jossa yhdistyvät kulttuuri, yhdessäolon merkitys, luontoelämykset sekä hyvä ruoka, Rusanen tiivistää.

http://www.kuhmofestival.fi

Tekstin kirjoittiSaana Jaakkola


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »