Nro 1-2018
Luokittelu: Pirkanmaa, Häme ;  Alue-esittelyt ;  Ruokailu, majoitus ;  Museot, kirkot ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Aina ; 
Avainsanat: Kanta-Häme, Forssa, Hevossilta, maalaisravintola, mökkimajoitus, talonpoikaismuseo, elämysretket, lähiruoka, savusaunat

Kanta-Häme


Museopihan 20 rakennuksen kätköissä lepäilevät isäntäväen rakkaimmat aarteet – talonpoikaisantiikkia, perinnekäsitöitä, vanhoja Arabian astioita ja maataloushistoriaan liittyvää kalustoa puupyöräisistä hevoskärryistä rekiin ja pellavanvalmistusvälineisiin. Esillä on esineistöä aina 1700-luvulta 1940–50-luvuilla vallinneen pula-ajan perustarvikkeisiin. Kuva: Antti Kallio / Studio Verstas

Forssan Hevossilta kasvoi harrastuksesta kansain-
väliseksi elämyskohteeksi

Luonnontilaisten suojelumetsien ympäröimässä maalaismaisemassa huokuu entisajan henki. Hevossillan tilan emäntä Raija Sundblom-Mero raottaa vanhan hirsiladon ovea toivottaen vieraat tervetulleiksi 1700- ja 1800-lukujen taitteeseen sujuvalla Vorssan murteella.


  Hevossilta on ollut Meron suvun omistuksessa vuodesta 1945 lähtien. Uuden vuosituhannen lähestyessä karjanhoito oli jäänyt vähemmälle, ja tilaa alettiin kehittää matkailukäyttöön. 


Emäntä Raija Sundblom-Mero
  Nykyisen isäntäparin tarkoituksena oli rakentaa keräilyharrastusten kerryttämiin kokoelmiin pohjautuva talonpoikaismuseo, mutta projekti räjähti käsiin heti alkumetreillä – vanha navettarakennus restauroitiin idylliseksi maalaisravintolaksi ja pihapiiriin rakennettiin kuusi upouutta hirsimökkiä majoittujille. Nyt Forssan Hevossillassa vierailee vuosittain matkailijoita yli 20 eri maasta Australiaa, Japania ja Taiwania myöten.

Autenttinen kotiseutumuseo täynnä tarinoita

  Kahden eri aikakauden pihapiiristä muodostuva Hevossillan tila talonpoikaismuseoineen tulvii muistoja vuosisatojen takaa. Alkuperäisten rakennusten rinnalle on tuotu museorakennuksia Lounais-Hämeestä, mutta myös Keski-Suomesta ja Pohjanmaalta. Hevossillan erikoisuus on yli 210-vuotias Flinkin torppa, joka on Forssan vanhin ja ainoa kokonaisena säilynyt asuinrakennus.


Navettarakennus on restauroitu idylliseksi maalaisravintolaksi. Kuva: Antti Kallio / Studio Verstas
  – Tila kuului aikoinaan puuvillatehtaan omistuksessa olleelle Forssan kartanolle. Kartanon aikaisia rakennuksia seisoo yhä paikoillaan, vuonna 1895 valmistunut navettaravintolamme mukaan lukien, Sundblom-Mero kertoo.


Ravintolan yläkerrassa sijaitseva Tallinvintti on käytössä kesäaikaan, ja sinne mahtuu juhlimaan 100-150 henkeä. Kuva: Antti Kallio / Studio Verstas
  Museopihan 20 rakennuksen kätköissä lepäilevät isäntäväen rakkaimmat aarteet – talonpoikaisantiikkia, perinnekäsitöitä, vanhoja Arabian astioita ja maataloushistoriaan liittyvää kalustoa puupyöräisistä hevoskärryistä rekiin ja pellavanvalmistusvälineisiin. Esillä on esineistöä aina 1700-luvulta 1940–50-luvuilla vallinneen pula-ajan perustarvikkeisiin.


Sarkalan pytinki tuo tuulahduksen lapsuusajan mummolasta. Kuva: Antti Kallio / Studio Verstas
  – Sarkalan pytinki palauttaa monen iäkkäämmän vieraan mieleen nostalgisia muistoja lapsuuden mummolasta, Sundblom-Mero maalailee.

  Miesvieraita miellyttävät tilan isännän kokoelmat, joista löytyy mielenkiintoinen kattaus vanhoja autoja, traktoreita ja työkoneita.

Puhdasta luomu- ja lähiruokaa juhlavin vivahtein

  Tarinoiden täydentämien museokierrosten lisäksi Hevossillan vieraille järjestetään monenlaista ohjelmaa, mikä suuntautuu usein lähiluontoon. Tilaa ympäröivät 35 hehtaarin suojelumetsät mahdollistavat elämykselliset retket marjojen, sienien ja villiyrttien ihmeelliseen maailmaan.


Hevossillan kattauksissa maistuvat puhtaat luomuraaka-aineet. Kuva: Antti Kallio / Studio Verstas
  Lähiluonnon antimet ovatkin tärkeässä roolissa tilausravintolan pitopöydässä. Villiyrttien ja muiden metsän herkkujen lisäksi Hevossillan kattauksissa maistuvat puhtaat luomuraaka-aineet, lähitilojen tuotteet sekä vapaana kasvaneet lihat ja kalat, joista loihditaan perinteistä suomalaista kotiruokaa juhlavin vivahtein.

  – Kiitosta keräävät erityisesti itse savustetut tervasavulohi ja savuahvenet, jääkellarilohi, luomukyytön palapaisti sekä riistaruoat, kuten hirven jääpaisti, Sundblom-Mero esittelee.


Hevossillassa on kolme savusaunaa. Kuva: Antti Kallio / Studio Verstas
  Hevossillassa kestitään erilaisia tilaisuuksia pienistä kokous- ja lounasryhmistä 150 hengen hääjuhliin. Majoitustilaa hirsimökit tarjoavat noin 40 hengelle. Tilan kahdeksasta saunasta kolme on perinteistä, vanhanaikaista savusaunaa. Suurimman savusaunan tunnelmasta mahtuu nauttimaan 15 saunojaa kerrallaan.

http://www.hevossilta.fi

Tekstin kirjoittiSaana Jaakkola


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »