Nro 1-2018
Luokittelu: Pirkanmaa, Häme ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Kanta-Häme, Jokioinen, Luonnonvarakeskus, Elonkierto, Wendlan Puutarha, Mansikki

Kanta-Häme


Elonkierto-puiston pihamaalla voi kohdata myös kukon kanalaumoineen. Kuva: Anneli Nuoranne

Retki suomalaisen ruuan ja kasviperinnön lähteille

Loimijokilaakson vehreässä maaseutumaisemassa Jokioisten kartanon kupeessa Luonnonvarakeskuksen ylläpitämät Elonkierto-puisto ja Wendlan puutarha houkuttelevat matkailijoita oppimaan, tutkimaan tai ihan vaan rentoutumaan maalaisluontoa haistellen, maistellen ja kosketellen.


  Elonkierto on tehnyt tutuksi suomalaista maataloutta ja ruuantuotantoa Jokioisilla jo 20 vuoden ajan. Touko-kesäkuun vaihteesta syyskuun puoliväliin avoinna olevaan puistoon on vapaa pääsy. Kesäiset teemakierrokset tutustuttavat asiantuntijan johdolla ajankohtaisten aiheiden pariin. Ryhmille järjestetään tilauksesta räätälöityjä tutustumiskierroksia.

Aikamatka luonnonvarojen tutkimukseen

  Parin kilometrin mittainen polku esittelykohteineen avaa suomalaisen ruuantuotannon saloja historiasta tähän päivään ja vähän tulevaisuuttakin raottaen. Puiston 20-vuotisjuhlan kunniaksi luontopolun varrelle syntyy elokuussa uusi esittelykohde, jossa havainnollistetaan myös metsä-, riista- ja kalatutkimusta.


Tutustumiskierrokselle lähdössä Elonkierron portilla. Kuva: Anneli Nuoranne
  – Liikkeelle lähdetään perusasioista – maaperästä, kasvinravinteista ja kotimaisista viljelykasveista, joista lähes jokainen on edustettuna Elonkierrossa, suunnitteluhortonomi Anneli Nuoranne esittelee.

  Pian kierroksella vastaan tulevat maatalouden lieveilmiöt; ravinnepäästöt, valumavedet ja ilmastonmuutos, joiden vaikutusta ruuantuotantoon visioidaan tutkimusten turvin.

  – Eniten ihmetystä aiheuttaa pellolla oleva wc-pytty. Typen esittelykohde todentaa, miten typpi kulkeutuu ruokalautasellemme ja ympäristöön.


Elonkierron yrttimaa. Kuva: Anneli Nuoranne
  Puiston helmi on Suomalainen ruokapöytä, joka kertoo paljonko peltoalaa suomalaisen keskivertokuluttajan vuosittainen ruokapöytä vaatii eläinten laidunmaat mukaan lukien.

Elonkierto on myös kotieläinpuisto

  Erityisesti lapsiperheiden suosiossa ovat Elonkierto-puistossa kesäisin laiduntavat suloiset eläimet. 


Suomenkarjaa Elonkierron rantalaitumella. Kuva: Anneli Nuoranne
  Pihamaalla vastaan tepastelee ylväs kukko kanalaumoineen. Lehmiä, hevosia, lampaita ja sikoja voi päästä aidan viereen rapsuttamaan.


Suomenhevoset Nupukka ja Agronomi. Kuva: Jari Lindeman
  Kesän odotetuin tapahtuma Elonkierto-puistossa on 8. syyskuuta järjestettävä Lasten Maatalousnäyttely Mansikki, jossa puiston omien eläinten lisäksi pääsee ihmettelemään muun muassa alpakoita ja erilaisia maatalouskoneita, maistelemaan maaseudun makuja ja tutustumaan paikallisten käsityöläisten tuotteisiin.


Lapset possuja ihmettelemässä Elonkierron possulassa. Kuva: Jari Lindeman

Kurkistus kasvien kulttuurihistoriaan

  Suomen vanhimman parsinavetan kupeessa levittyvä 10-vuotias Wendlan puutarha kutsuu puutarhakasveista ja niiden kulttuurihistoriasta kiinnostuneita kukkaloiston keskelle ympäri vuoden. Kartanon vanhojen kasvikantojen lisäksi Wendlassa voi tutustua kansallisiin kasvigeenivaroihin, kuten ilmasipuleihin, japaninruusukvitteneihin ja hapankirsikoihin.


Wendlan puutarhan ilmasipuleita. Kuva: Emma Vanhatalo
  Puutarhan reunaosiin on sijoitettu puutarhamyymälöistäkin saatavilla olevia, tutkittuja FinE-tavaramerkin saaneita koriste-, hedelmä- ja marjakasveja.

  – Täällä voi omin aistein kokea kasvien monimuotoisuuden. Kävijöitä kiinnostavatkin eniten tuttujen kasvien vieraammat sukulaislajit, kuten ilmasipuli tai kartanopuistosta siirretty ukkomansikka, kertoo tutkija Merja Hartikainen.


Papulanruusu Wendlan puutarhassa. Kuva: Emma Vanhatalo
  Myös tarinat siitä, miten kasvit ovat kymmeniä vuosia sitten kulkeutuneet yksityisiin pihoihin ja niistä kerätty Wendlan puutarhaan, kiinnostavat kävijöitä. Isoäitien kasvit herättävät omia muistoja ja kokemuksia.


Ryhmä opastetulla kierroksella Wendlan puutarhassa. Kuva: Maarit Heinonen
  Samalla vierailulla kannattaa tutustua kauniiseen kartanopuistoon, jossa erottuvat 1700-luvun hedelmätarha sekä 1700- ja 1800-lukujen vaihteeseen ajoittuva maisemapuutarha. Kännykän QR-koodeilla toimivan opastuksen ansiosta kartanopuistoon on helppo tutustua myös omatoimisesti.
Tekstin kirjoittiSaana Jaakkola


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »