Nro 1-2018
Luokittelu: Pirkanmaa, Häme ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Ruokailu, majoitus ;  Teatterit, orkesterit ;  Liikunta, hyvinvointi ;  Museot, kirkot ;  Ostokset, käsityöt, lahjatavarat ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Kanta-Häme, Loppi, luontomatkailu, kesäteatteri, kesätorit, Räyskälän Ilmailukeskus, lähiruokapuoti Lopen Pehtoori, Lopen Erähuvila, Räyskälän Suuri Huvila, Marskin Maja

Kanta-Häme


Räyskälän Ilmailukeskus tarjoaa mahdollisuuden tutustua maailmaan ilmasta käsin. Kuva: Räyskälän Ilmailukeskus

Loppi 
    on lähellä

Loppi tarjoaa lähes loputtomasti luonto- ja kulttuurielämyksiä. Se on houkutteleva matkakohde, joka löytyy yllättävän läheltä.


  Kauniilla Hämeen Järviylängöllä sijaitseva Loppi tarjoaa kirkasvetisiä järviä, koskemattomia metsiä, monipuolisia käyntikohteita ja hyväntuulisia kulttuuritapahtumia ympäri vuoden. Loppi soveltuu niin pidempään lomailuun kuin pikaiseen viikonloppuvisiittiin, sillä Etelä-Hämeeseen ajaa noin tunnissa pääkaupunkiseudulta, Tampereelta ja Turustakin.


Lopen vanha kirkko ja Lopella syntyneen Sakari Pälsin muistokivi. Kuva: Kari Paukola
  Loppi on sijoittunut paikalle, joka jo keskiajalla oli keskeinen: Hämeen historiallinen Härkätie kulkee aivan lähellä ja puikahteleepa se paikoin myös Lopen kunnan maisemissa. Järviylänkö kutsuu kulkijoita myös nykypäivänä, ja Lopen jylhät harjut ja noin 300 järveä tarjoavatkin monipuolisesti reittejä retkeilijöille, olivatpa he liikkeellä jalan, pyörällä tai kanootilla. 


Poronpolku. Kuva: Kari Paukola
Tapahtumia toreilla ja teatterissa

  Loppilaiset ovat aikaansaavaa väkeä, mistä osoituksena on jo yli kolme vuosikymmentä toiminut Lopen Teatteriyhdistys. Aktiivinen yhdistys tuottaa joka vuosi näytelmän Sajaniemen koululla toimivaan kesäteatteriin. Esitykset tehdään harrastajavoimin – vain ohjaajina on käytetty alan ammattilaisina. Vuosien varrella Sajaniemessä on nähty monenlaista teatteria, ja hyvät puitteet katettuine katsomoineen houkuttelevat yleisöön teatterinystäviä läheltä ja kaukaa.

  Kävijöitä Lopelle tuo myös kesäaikana torstai-iltaisin järjestettävät kesätorit, jotka kokoavat myyjiä ja ostajia, esiintyjiä ja satunnaisia poikkeajia nauttimaan toritunnelmasta. Kaupanteon lisäksi kesätoreilla tavataan tuttuja, solmitaan uusia tuttavuuksia ja nautitaan rennosta meiningistä. Esiintyjiäkin toreilla on paikallisista harrastajista valtakunnan kuuluisuuksiin.


Lopen torstai-iltaiset kesätorit kokoavat väkeä. Kuva: Kari Paukola
  Lopella on kasassa kaikki hyvän elämän eväät – turvallinen ja puhdas ympäristö, monipuoliset harrastusmahdollisuudet ja hyvät yhteydet kaikkialle Etelä-Suomeen. Matkailijalle Loppi tarjoaa mielenkiintoisia käyntikohteita ja kiireetöntä hämäläistä tunnelmaa.

Räyskälä nostaa irti maasta

  Suomen ja Pohjoismaiden vilkkain harrasteilmailukeskus Räyskälän Ilmailukeskus tarjoaa mahdollisuuden tutustua maailmaan täysin eri perspektiivistä – ilmasta käsin. Räyskälässä kuka tahansa voi päästä purje- tai moottorilentokoneen kyytiin ammattitaitoisten lentäjien hyvässä huomassa. 


Räyskälän lentokenttä. Kuva: Räyskälän Ilmailukeskus
  Erilaisille ryhmille, kuten tyhy-ryhmille, kokousporukoille tai polttariseurueelle Räyskälässä on upeat puitteet ikimuistoisille tapahtumille. Yhteiseen päivään voi sisällyttää lentämistä tai erilaisia aktiviteetteja sup-lautailusta värikuulasotaan – tai vain rauhallista samoilua ympärillä levittäytyvän upean kangasmetsän helppokulkuisilla reiteillä. 


Räyskälässä kuka tahansa voi päästä purje- tai moottorilentokoneen kyytiin ammattitaitoisten lentäjien hyvässä huomassa. Kuva: Räyskälän Ilmailukeskus
  Ilmailukeskuksen ilmailumotellissa on edullista yöpyä, ja majoituksen hintaan kuuluu löylyt joka ilta lämpiävässä rantasaunassa. Saunoja on kaksi ja niitä voi vuokrata myös yksityistilaisuuksiin. Siisteissä majoitustiloissa on 21 huonetta sekä täysin varusteltu keittiö. 


Majoituksen hintaan kuuluu löylyt joka ilta lämpiävässä rantasaunassa. Kuva: Räyskälän Ilmailukeskus
  Moniin harrasteilmailukeskuksiin verrattuna Räyskälä on poikkeuksellinen, sillä sen palvelut ovat erinomaiset: ravintola palvelee A-oikeuksin ja motellissa on hyvätasoiset kokoustilat, joissa voi järjestää tilaisuuksia suurillekin ryhmille ainutlaatuisessa ympäristössä.

Lähiruokaa kootusti yhdeltä luukulta

  Lopen Launosissa kantatie 54:n varrella toimiva tavaratalo Säästö-Karit avasi viime keväänä tiloihinsa lähiruokapuoti Lopen Pehtoorin. Alun perin tarkoitus oli toimia pienimuotoisesti vain kesän ajan, mutta kysyntä oli siinä määrin suurta, että puodista päätettiin tehdä pysyvä. 


Lähiruokapuoti Lopen Pehtoori toimii tavaratalo Säästö-Karien tiloissa. Kuva: Säästö-Karit
  Lopen Pehtoori kokoaa yhteen paikkaan alueen lähiruokaa. Pehtoori tarjoaa mm. yrttejä, juureksia, leipää, leivonnaisia, jauhoja, kananmunia, lihaa ja paljon muuta satokausien mukaan. Saatavilla on myös hieman erikoisempia tuotteita, esimerkiksi härkäpapua, tyrniä sekä fasaanin ja kyytön lihaa. Kaikkiaan Lopen Pehtoorilla on yli 20 tuottajaa paitsi Lopelta myös lähes kaikista lähialueen kunnista. 


Lopen Pehtoori kokoaa yhteen paikkaan alueeen lähiruokaa. Kuva: Säästö-Karit
  Puhdas lähiruoka on nykyisin kuluttajien suosiossa, ja se näkyy myös Lopen Pehtoorissa. Säästö-Karien toimitusjohtaja Jani Väkiparta kertoo, että lähiruokapuoti on erityisesti alueen kesäasukkaiden suosiossa, mutta se on tuonut liikkeelle ympärivuotisesti myös täysin uutta asiakaskuntaa, jotka lähiruokaostostensa lomassa hankkivat tavaratalosta myös muita tuotteita. Tavoitteena onkin jatkossa laajentaa tuotevalikoimaa edelleen. 


Lopen Pehtoorissa on myynnissä mm. Mikkolan Suoramyynnin maukasta leipää. Kuva: Säästö-Karit
  – Luomu-tuotteiden osalta tavoite on kasvattaa tarjontaa. Paljon jo onkin, mutta yritämme vielä lisätä tuotevalikoimaa, Väkiparta sanoo.

Omaa rauhaa melkein erämaassa

  Evon Luonto Oy tarjoaa Lopella erähenkisiä piilopaikkoja, joissa voi nauttia luonnonrauhasta kaikilla mukavuuksilla vain noin tunnin ajomatkan päässä suurimmista kaupungeista. 


Lopen Erähuvila on piilopaikka, jossa voi vaikkapa istuskella paljussa kaikessa rauhassa. Kuva: Evon Luonto Oy
  Lopen Erähuvila on 8-kulmaisesta hirsikodasta saneerattu hirsihuvila, joka soveltuu täysin majoituskäyttöön jopa 20 henkilön ryhmille. Puomilla suljetun tien päässä, Syvälahden rannassa ylhäisessä yksinäisyydessään sijaitseva huvila tarjoaa piilopaikan ilman eräelämän haittapuolia. Täysin varusteltu keittiö, ilmastointi, sisävessat, paljut ja 4G-yhteys tekevät viihtymisestä helppoa samalla, kun voi nauttia hiljaisuudesta ja luonnonrauhasta. 


Keväällä valmistuvasta Räyskälän Suuresta Hyvilasta avautuu hulppea näkymä Kaartjärvelle. Kuva: Evon Luonto Oy
  Isommille ryhmille omaa rauhaa löytyy keväällä valmistuvasta Räyskälän Suuresta Huvilasta. Entisen kansakoulun hulppeisiin tiloihin valmistuu upouusi huvila, jonka monipuoliset tilat soveltuvat niin pienten ryhmien intiimeihin illanistujaisiin kuin yli 100 henkilön tilaisuuksiin. Huvilan korkeasta pääsalista ja sen maisemabaarista avautuu hulppeat näkymät yli viereisen Kaartjärven, ja rakennuksen industrial-henkisessä sisustuksessa näkyy paikallisten puuseppien työnjälki.  Ikimuistoisen majoituksen täydentää monipuoliset harrastusmahdollisuudet Kaartjärven metsäisissä rantamaisemissa.

Rintamataidetta Marskin Majalla

  Kelohonkainen Markin Maja on kenties Suomen kuuluisin syntymäpäivälahja. Sen saaja oli marsalkka Mannerheim, jolle korpisoturit lahjoittivat metsästysmajan, saunan ja kalamajan 75-vuotislahjaksi vuonna 1942.  Kolme vuotta myöhemmin rakennukset purettiin Lieksajärven rannalta ja upea kokonaisuus pystytettiin Lopelle Punelia-järven rannalle keväällä 1945.


Marskin Maja sijaitsee Punelia-järven rannalla. Kuva: Marskin Maja
  Maja on ollut matkailukäytössä jo vuodesta 1959. Nykyisin Marskin Majalla toimii museo, joka on kesäaikana avoinna kaikille ja ryhmille tilauksesta ympäri vuoden. Museossa on aina paikalla opas, joka kertoo majan historiasta ja käyttäjästä. Majan yhteydessä toimii tilausravintola, jota voidaan käyttää myös kokoustilana. Myös Marskin käyttämää saunaa voi vuokrata. 


Rintamataidenäyttelyssä nähdään Rukajärven suunnalla taistelleiden sotilaiden ja lotan taideteoksia. Kuva: Marskin Maja
  Tulevana kesänä Marskin Majalle kootaan rintamataidenäyttely, jossa nähdään harvinainen kokoelma Rukajärven suunnalla jatkosodassa taistelleiden sotilaiden ja yhden lotan tekemiä taideteoksia. Näyttely toteutettiin ensimmäisen kerran viime kesänä Suomen 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi ja se saavutti erittäin suuren suosion. Näyttelyssä on esillä maalauksia, joiden parissa sotilaat pääsivät hetkeksi rauhoittumaan rintaman tapahtumista. 
Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »