Nro 5-2017
Luokittelu: Pohjanmaa ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Ruokailu, majoitus ;  Liikunta, hyvinvointi ;  Aina ; 
Avainsanat: Suomi 100 Pohjanmaa, Suupohja, Isojoki, Karijoki, Kauhajoki, Teuva, Kauhanevan-Pohjankankaan kansallispuisto, Lauhanvuoren kansallispuisto, Lauhavuori Region, Kärjenkoski, Kammi-kylä, Muinasvuorten reitistö, geokätköily, Kauhajoen Ruokamessut, Eteläpohjalaiset Spelit, Nummirock, Laurilan Wisiitti

Suomi 100 Pohjanmaa


Suupohjan seudulla on lapsillekin paljon ihmettelemistä. Välillä voi pistä vaikka lauluksi! Kuva: Suupohjan seutukunta

Seikkaile Suupohjassa

Isojoen, Karijoen, Kauhajoen ja Teuvan kuntien alueella piilee uskomaton määrä jännittäviä retkikohteita. Lähtisitkö ensimmäiseksi pyörivälle laavulle vai savusaunaan keskelle suomaisemaa, jossa salaperäisen Ruuhinevan Jeerominkin kerrotaan asustelevan?


  Seikkaile Suupohjassa -sivusto on eteläisellä Pohjanmaalla sijaitsevan Suupohjan seutukunnan lähiretkeilyn tietolähde sekä matkailijan käsikirja hyvinvointimatkailuun ja luontoyhteyden löytämiseen. Sivusto kokoaa yhteen kaikki Suupohjan luontokohteet ja retkeilypaikat karttoineen, kohde-esittelyineen ja saapumisohjeineen.


Sumua Kauhanevalla. Kuva: Suupohjan seutukunta
  Ei ole ihme, että luontomatkailu on Suupohjan seudulla merkittävässä roolissa, onhan Suupohja kotina kahdelle kansallispuistolle. Kauhanevan-Pohjankankaan ja Lauhanvuoren kansallispuistot houkuttelevat seudulle tuhansittain luonnonystäviä joka vuosi.

Tähtäimessä Geopark-status

  Länsi-Suomen korkeimman kohdan Lauhanvuoren kallioiset rinteet, laajana levittyvät pirunpellot, ympäröivät kuusikot ja avarat mäntykankaat kätkevät valtavan määrän jääkauden jälkiä. Länsi-Suomen Lapiksikin kutsutulle geologisten nähtävyyksien ja kulttuurihistoriallisesti kiehtovien kohteiden täyttämälle Lauhanvuori Region -alueelle haetaan ensi vuonna Unescon Geopark-statusta.

  Kansallispuistojen lisäksi alueeseen kuuluvat Haapakeidas ja Hämeenkangas sekä Alkkianvuori ja Susivuori. Toteutuessaan alueesta tulisi Rokuan jalanjäljissä Suomen toinen Geopark.


Lauhanvuoren kansallispuistossa oleva Kivijata on suurin vuorta kehämäisesti kiertävistä muinaisista rantakivikoista, pituudeltaan noin 800 metriä. Kuva: Suupohjan seutukunta
  Lauhanvuoren saavutettavuutta on parannettu, opasteita uusittu ja pitkospuita korjattu ahkerasti. Myös esteettömyyteen on panostettu parhaan mahdollisen kokemuksen takaamiseksi.

Häkellyttäviä luontokohteita

  Erikoisuudet eivät Suupohjan seudulta lopu kesken. Isojoen Kärjenkoskelta löytyy pyörivä laavu, jonka voi kääntää vaikka kohti auringonlaskua. Kauhajoella Nummijärven Ruukinsuolla komeilee kokonainen Kammi-kylä, joka on yhtä omaperäinen ja kiehtova kuin sijaintinsakin.


Kammi-kylä on rakennettu neitseelliselle suolle Erkki Kalliomäen ideoinnin pohjalta. Kuva: Suupohjan seutukunta
  – Turvesaunan ja savusaunan lisäksi suon keskeltä löytyy muun muassa oma saari sekä erilaisiin tapahtumiin varattavissa oleva Julumetunsali, kertoo Elinvoimainen #Suupohja viestii -hankkeen seututiedottaja Anu Mäntylä


Iso-Kakkori on Karijoen komein vuori. Kuva: Suupohjan seutukunta
  Muinaisvuorten reitistön patikointipolut seurailevat muinaisten vuorten jäännöksiä Teuvan Parrasta kohti Karijoen Kakkorinvuorta, Susivuorta ja Pyhävuorta. Reittien varsille jää historiallisesti merkittäviä kohteita, kuten Susiluola, jonka uskotaan olevan koko Pohjois-Euroopan vanhin tunnettu asuinpaikka.

  – Geokätköjä Suupohjan alueelta löytyy vaikuttavat määrät. Geokätköily onkin mainio tapa tutustua alueen kulttuuriperintöön ja puoleensavetävään luontoon, vinkkaa Mäntylä. 

Musiikkia kaikkiruokaisille

  Luontohelmien lisäksi Suupohjan vahvuuksia ovat monipuoliset tapahtumat, joihin saavutaan kaikkialta Suomesta. Ensi vuonna näyttäviä tapahtumia tulee olemaan entistä enemmän, kun Kauhajoki ja Teuva viettävät 150-vuotisjuhliaan.


Kauhajoella, vietetään Ruokamessuja jo 28:nnen kerran. Kuva: Kauhajoen Ruokamessut
  Elo-syyskuun vaihteessa järjestettävät Kauhajoen Ruokamessut toteutetaan ensi kertaa yhteistyössä Eteläpohjalaiset Spelit -tapahtuman kanssa. Hämes-Havusen talonpoikaistalon idyllisessä pihapiirissä 31.8.–2.9.2018 järjestettävä tapahtuma vie mielenkiintoiselle matkalle paikallisen lähiruoan ja kansanmusiikin pariin. Raskaamman rockin ystäville viihdettä tarjoilee perinteinen juhannusfestari Nummirock.

  Suupohjan luontoon ja tapahtumiin tutustuvalla matkailijalla on valinnanvaraa idyllisistä majataloista moderneihin hotelleihin. Teuvan keskustasta löytyy kauniisti sisustettu ja perinteitä kunnioittaen restauroitu Laurilan Wisiitti. Pieni ja viihtyisä majoituskohde soveltuu myös erilaisten tapahtumien järjestämiseen.


Tekstin kirjoittiSaana Jaakkola


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »