Nro 5-2017
Luokittelu: Pohjanmaa ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Ruokailu, majoitus ;  Liikunta, hyvinvointi ;  Ostokset, käsityöt, lahjatavarat ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Suomi 100 Pohjanmaa, Lapua, Simpsiö, Simpsiön Hiihtokeskus, Hotelli Lapuahovi, Mummadesign, käsityö, Savipaja Lintukoto, keramiikka, puutarha

Suomi 100 Pohjanmaa


Simpsiön Hiihtokeskuksessa on viisi rinnettä. Kuva: Studio Street

Lapualaiset matkailuyrittäjät luottavat lujasti 
omaan visioonsa

Ylpeys omista juurista, rohkea ennakkoluulottomuus ja usko omaan tekemiseen kantavat lapualaisia yrittäjiä.


Yli 30 vuotta laskettelutoimintaa

  ”Aakeen laakeen” Etelä-Pohjanmaan maisemaan poikkeuksen tekee yli 120 metrin korkeuteen kohoava Simpsiön mäki. Jo yli kolmen vuosikymmenen ajan Simpsiöllä on harrastettu laskettelutoimintaa, ja Simpsiön Hiihtokeskus on saavuttanut vankan jalansijan läntisen Suomen hiihtokeskusten ykkösenä.


Simpsiö soveltuu kaikenikäisille laskettelijoille. Kuva: Simpsiön Hiihtokeskus
  Simpsiö on kaikenlaisten lasketteluharrastajien suosiossa, sillä viidestä rinteestä löytyy sopiva laskupaikka niin aloittelijoille, kokeneille laskijoille, perheen pienimmille kuin hurjapäillekin. Hissejä on kuusi, ja myös oheispalvelut toimivat moitteetta. 


Martti Kivisaari kokee tärkeäksi sen, että lapset ja nuoret saadaan ulos raittiiseen ulkoilmaan liikumaan ja harrastamaan. Kuva: Simpsiön Hiihtokeskus 
  Lapset ja nuoret ovat Simpsiössä tärkeä kohderyhmä, kertoo Simpsiön laskettelutoimintaa pyörittävän Rinnemestarit Oy:n toimitusjohtaja Martti Kivisaari.

  – Koemme tärkeäksi sen, että lapset ja nuoriso saadaan ulos raittiiseen ulkoilmaan harrastamaan. Meillä käy paljon lapsiperheitä ja olemme saaneet kiitosta siitä, että kaikenikäisille on tekemistä, Kivisaari sanoo.

  Pitkäjänteinen työ tuottaa Simpsiöllä hedelmää, ja pohjalaisesta luonnonoikusta on sen toiminta-aikana kasvanut koko maakunnan alueella suosittu vapaa-ajanviettokohde.

Ihminen vastassa – aina

  Hotelli Lapuahovi Lapuan keskustassa houkuttelee matkailijoita henkilökohtaisella palvelulla. Hotellin vastaanotossa on aina joku töissä – ympäri vuorokauden. Private Hotels -ryhmittymään kuuluvassa yksityisessä omistuksessa olevassa Lapuahovissa vannotaan yksilöllisen kokemuksen nimeen: jokainen vieras palvellaan tämän tarpeiden mukaan.


Hotellin vastaanotossa on aina joku töissä – ympäri vuorokauden. Kuva: Hotelli Lapuahovi
  Lapuahovin 33 huoneessa on kaikkiaan 74 vuodepaikkaa. Kaikki hotellin huoneet on viime vuosina remontoitu, ja viihtyisät huoneet täyttävät varmasti vaativimmankin asiakkaan toiveet. Lemmikitkin ovat Lapuahoviin tervetulleita, eli Lapualle loman viettoon voi lähteä koko perheen voimin.


Lapuahovissa on 150-paikkainen ravintola. Kuva: Hotelli Lapuahovi
  Myös hotellin saunaosasto on täysin remontoitu, ja tunnelmallisen saunahuoneen lisäksi osastolla on tilava kabinetti sekä terassi, jolta aukeaa upeat kaupunkinäkymät yli Lapuan. Lapuahovissa on myös oma 150-paikkainen ravintola, jossa monipuoliset ateriat valmistuvat laadukkaista lähituotteista. 


Ravintolasta löytyy myös omaa rauhaa. Kuva: Hotelli Lapuahovi
  Lapuahovi tunnetaan monipuolisena ja ainutlaatuisena majoituspaikkana. Aitous, laadukas palvelu ja viihtyisä ilmapiiri ovat niitä tekijöitä, joilla Lapuahovi menestyksekkäästi kilpailee isojen ketjujen hallitsemassa hotellikentässä.

Käsityö ja savusauna auttavat vaivaan kuin vaivaan

  Mummadesign kunnioittaa pohjalaisia juuriaan itse tehdyillä käyttöesineillä, joita koristava sympaattiset pohjalaishahmot, mummat, paapat ja häjyt. Lisäksi tekstiilejä, kattaustuotteita ja muita käyttöesineitä koristavat perinteiset pohjalaispuukot, kaffepannut ja ”könnilääset”. Kuvia täydentävät taiteilijan omat pohjalaismurteella kirjoittamat runot, jotka luovat teoksiin persoonallista tunnelmaa. 


Sympaattiset pohjalaishahmot, mummat ja paapat, koristavat monia Mummadesignin tuotteita. Kuva: Mummadesign
  – Keskeisiä lähtökohtiani on tehdä kaunista ja hyödyllistä. Kuosieni aiheet ammennan menneestä ajasta, arjesta sekä eteläpohjalaisuudesta, kertoo Mummadesignin Niina Koivusalo.


Mummadesignin toiminnallisessa työpajassa pääsee kokeilemaan vaikkapa perunapainantaa. Kuva: Mummadesign
  Mummadesignin myymälä ja ateljee sijaitsevat Lapuan Karhunmäessä, jossa maalaistalon pihapiiriin Koivusalo toivottaa ryhmät tervetulleiksi ostoksille, kahville ja tutustumaan työtapoihinsa. Ryhmille Mummadesign tarjoaa mukavan toiminnallisen työpajan, jossa jokainen saa maistaa pienen siivun käsityöläisen elämää: Koivusalon ohjauksessa valmistetaan käsityö tai askarrellaan ryhmän toiveiden mukaan ja työn lomassa ateljeessa nautitaan kahvit tai jouluiset glögit. 


Ryhmien ostos- ja käsityöretki voi sisältää myös saunomista ja ruokailua. Kuva: Mummadesign
  Ostos- ja käsityöretkeen on mahdollista yhdistää myös muuta ohjelmaa. Muutaman kilometrin päässä tunnelmallisen lammen rannalla omassa rauhassaan sijaitsevaan savusaunaan pääsevät ryhmät nauttimaan leppeistä löylyistä, ja saunan päälle katetaan maittava illallinen.

Maalaisidylliä aidossa ympäristössä

  Sisustuksesta ja puutarhanhoidosta kiinnostuneille vain kivenheiton päässä valtatie 19:ltä sijaitseva Savipaja Lintukoto on ehdoton käyntikohde ympäri vuoden. Yli 40 vuotta keramiikkatuotteita valmistanut Vuokko Korkeamäki teki harrastuksesta itselleen ammatin, ja nyt Savipaja Lintukoto työllistää hänet kotonaan Latva-Erkkilän tilalla


Savipajan Lintukodon myymälän kauniita tuotteitaa. Kuva: Savipaja Lintukoto
  Tilan vanha navetta on lehmien lähdön jälkeen remontoitu työtilaksi ja tunnelmalliseksi myymäläksi, jossa myynnissä on Korkeamäen omien tuotteiden lisäksi muita sisustustuotteita kuten kynttelikköjä ja kynttilöitä sekä laadukkaita sisustustekstiilejä mm. ruotsalaiselta Svaneforsilta. Esillä on myös taidokkaita asetelmia sesongin mukaan.


Savipaja Lintukodon upea puutarha on nähtävyys itsessään. Kuva: Savipaja Lintukoto
  Kesällä myymälän lisäksi Lintukoto tarjoaa elämyksiä maatilan upeassa puutarhassa, jota hallitsee suuri luonnonpohjainen vesiallas. Puutarhaan Korkeamäet ovat istuttaneet erilaisia kasviryhmiä, joiden harkittujen yksityiskohtien he toivovat antavat inspiraatiota kotipuutarhureille. Emäntä kertoo mielellään puutarhastaan, joka on valittu myös Oma Piha -lehden finaaliin muutama vuosi sitten.


Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »