Nro 5-2017
Luokittelu: Pohjanmaa ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Ruokailu, majoitus ;  Liikunta, hyvinvointi ;  Museot, kirkot ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Suomi 100 Pohjanmaa, Pietarsaari, Uusikaarlepyy, Pedersöre, Luoto, Kruunupyy, Mässkär, Fäboda, Köpmanholmen, Stradis, Saukonreitti, Nanoq, Runeberginviikko, Jaakon Päivät, Juthbackamarkkinat

Suomi 100 Pohjanmaa


200-vuotisjuhliaan vuonna 2010 viettävä Zacharias Topeliuksen lapsuudenkoti Kuddnäs sijaitsee Uudessakaarlepyyssä. Kuva: Uudenkaarlepyyn kaupunki

Pietarsaaren seutu 
lumoaa luonnollaan

Kullanruskeita hiekkadyynejä, kumpuilevaa kalliomaastoa, puhdasta erämaata, kiemurtelevia joenvarsia ja kiehtovia matkailusaaria. Pietarsaari, Uusikaarlepyy, Pedersöre, Luoto ja Kruunupyy muodostavat monipuolisen kokonaisuuden, jossa loistavat vaihteleva rannikkoluonto, erikoiset vierailukohteet ja vireät tapahtumat.


  Pietarsaaren seudun helposti lähestyttävä saaristo houkuttelee meren äärelle. Pietarsaaressa Mässkärin saaren vanha luotsiasema palvelee nykyisin Mässkärin Luontoasemana. Kesäkahvilan ja luontopolun lisäksi Mässkärissä on majoitusta, vierasvenesatama ja tilaussauna. 


Talvisin Mässkärin saarelle pääsee jäätä pitkin. Kuva: Nicklas Storbjörk
  Kesällä päivittäin kulkevan reittiliikenteen ansiosta voi veneetönkin tehdä saarelle yön yli kestävän retken. Talvisin saarelle pääsee jään yli kävellen.

Uusi esteetön rantareitti

  Fäboda hiekkarantoineen, ravintoloineen ja vaellusreitteineen on Pietarsaaren salainen helmi – merellinen keidas, jossa viihtyvät niin paikalliset kuin vierailijatkin.


Fäbodan esteetön reitti vie ravintolalta rantakalliolle. Kuva: Pietarsaaren kaupunki
  – Yli 30 kilometrin patikointipolkujen verkoston rinnalle on juuri valmistunut esteetön reitti, joka vie ravintolalta rantakallioille, kertoo Pietarsaaren matkailu- ja markkinointisuunnittelija Tiina Pelkonen.

  – Fäbodan hienot hiekkarannat ja hiljaiset poukamat tarjoavat ainutlaatuisen aitiopaikan auringonlaskun ihailuun, hän jatkaa.


Luodon Köpmanholmenin saari tarjoaa monenlaista ajanvietettä koko perheelle. Kuva: Luodon kunta
  Luodon kunnan virkistysalueisiin kuuluva Köpmanholmenin saari tarjoaa monenlaista ajanvietettä matkailijalle. Saari sijaitsee lyhyen soutumatkan päässä mantereelta, ja soutuveneitä on vapaasti lainattavissa rannassa. Ravintolan ja tilaussaunojen lisäksi Köpmanholmenilla voi tutustua Merenkurkun saaristoluontoon hyvin merkityllä luontopolulla.

  Luodossa sijaitsee myös monipuolinen matkailukohde Strandis. Ympäri vuoden ravintola- ja majoituspalveluja tarjoava lomakohde on paikallisten talviuimareiden suuressa suosiossa.

Yövy oikeassa puumajassa

  Reilun 50 kilometrin mittainen Saukonreitti kietoo yhteen Pedersören luonnonkauniit jokivarret, rehevät virkistysmetsät ja koskemattomat erämaat. Pedersörestä löytyy myös Suomen suurimpiin siirtolohkareisiin lukeutuva 16-metrinen Ilveskivi, jota ympäröi komea kalliomaasto taukopaikkoineen.


Saukonreitti kietoo yhteen Pedersören luonnonkauniit jokivarret, rehevät virkistysmetsät ja koskemattomat erämaat. Kuva: Pedersören kunta
  Kruunupyyssä Emmes Retreat tarjoaa todellista luonnon rauhaa ja arjesta irtautumista. Retriittejä, kursseja, luentoja ja luontoretkiä järjestävässä hyvinvointi- ja elämyskohteessa voi yöpyä ihan oikeassa puumajassa.


Luodon kunnassa sijaitseva tunnelmallinen Tyynelän Tonttula on avoinna heinäkuussa ja 1.-22.12.2017, muulloin sopimuksesta. 
  Ainutlaatuisia käyntikohteita löytyy myös Pietarsaaren seudun muista kunnista: Uudenkaarlepyyn Tonttumuseo ja Luodossa sijaitseva Tyynelän Tonttula levittävät jouluista tunnelmaa jopa keskelle kesää. 


Nanoqin alueella on kymmenkunta erilaista rakennusta ainutlaatuisessa ympäristössä. Kuva: Elisa Karhula-Pokka 
  Pietarsaaressa puolestaan sijaitsee arktinen museo Nanoq, jossa esitellään alkuperäiskansojen kulttuuria ja perinteitä: rakennuksia, pyyntivälineitä, vaatteita ja käsitöitä kaikilta maailman arktisilta alueilta.

Kulttuuritapahtumia ja markkinoita

  Pietarsaaren seudulla tapahtumavuosi alkaa jo helmikuussa Runeberginviikon merkeissä. Pietarsaaressa syntyneen kansallisrunoilijamme kunniaksi järjestettävä kulttuuriviikko tuo kaupunkiin kiinnostavia kirjailijavierailuja sekä teatteri-, musiikki- ja tanssiesityksiä. Heinäkuussa Pietarsaaren valtaa kaupunkifestivaali Jaakon Päivät, jolloin kaupunki täyttyy konserteista, kulttuuri-, tori-, ja urheilutapahtumista sekä iloisista ihmisistä.


Heinäkuussa Pietarsaaren valtaa kaupunkifestivaali Jaakon Päivät. Kuva: Nicklas Storbjörk
  Uudenkaarlepyyn kesän kohokohta on vuodesta 1975 järjestetyt Juthbackamarkkinat. Veteraaniautokerhon romumarkkinoista alkanut läpi yön kestävä elokuinen markkinatapahtuma on nykyään Suomen suosituin rompetori, jossa vierailee vuosittain kymmeniätuhansia ihmisiä.



http://www.pietarsaarenseutu.fi

Tekstin kirjoittiSaana Jaakkola


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »