Nro 4-2017
Luokittelu: Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Alue-esittelyt ;  Teatterit, orkesterit ;  Syksy ;  Talvi ; 
Avainsanat: Suomi 100 Varsinais-Suomi, Uusikaupunki, teatteri, Ilosia aikoja, Mielensäpahoittaja, Housut pois

Suomi 100 Varsinais-Suomi


Mielensäpahoittajan roolissa nähdään pitkän linjan näyttelijä Raimo Nummela, kuvassa myös Jani Laine ja Päivi Heikkilä. Kuva: Katja Laine

Uudenkaupungin teatterisyksyssä otetaan housut pois ja pahoitetaan mieltä

Uudenkaupungin Teatterin näytäntösyksy tuo katsojille hyvän mielen elämyksiä, kun lavalla nähdään Ilosia aikoja, Mielensäpahoittaja ja iloinen musikaali Housut pois


  Tuomas Kyrön luoma Mielensäpahoittaja on viime vuosina tullut suomalaisille hyvin rakkaaksi, ja hahmon kannanottoja on esitetty niin radiossa, televisiossa, teattereissa kuin elokuvissakin. Ilosia aikoja, Mielensäpahoittaja on elämänmakuinen, kitkeränsuloinen tarina yksinjäämisestä, läheisistään huolehtimisesta ja oikeudesta päättää omasta elämästään. 


Mielensäpahoittaja (Raimo Nummela) ja Lättähattu (Päivi Heikkilä). Kuva: Katja Laine
  Ilosissa ajoissa elämänsä tärkeimpään matkaan valmistautuva Mielensäpahoittaja päättää rakentaa itse itselleen arkun – eikä hän olisi Mielensäpahoittaja, jos ei päätyisi kirjoittamaan itse myös omaa muistokirjoitustaan, sillä ”enemmän luotaan omiin sanoihin, kuin runoilijan värssyyn.”

  Mielensäpahoittajan roolissa Uudessakaupungissa nähdään pitkän linjan näyttelijä Raimo Nummela, joka ohjaaja Jari Luolamaan mukaan on rooliin itsestään selvä valinta. Luolamaan mukaan Nummelan luoma hahmo on vanha tuttu, mutta samalla vanhasta jäärästä saadaan esiin myös hieman lämpöisempi puoli. Luolamaa luottaa siihen, että Mielensäpahoittajan perin suomalainen elämänasenne puree yleisöön myös Uudessakaupungissa. 


Mielensäpahoittaja (Raimo Nummela) ja poika (Jani Laine). Kuva: Katja Laine
  – Jokainen suomalainen varmasti tunnistaa hahmon, joko omasta lähipiiristään tai omasta itsestään. Mielensäpahoittajassa kiehtoo tunnistettavuuden lisäksi hahmon ristiriitaisuus: jääräpäisyytensä ja kiukkunsa alla hän on hyvinkin hyväsydäminen ja lämmin ihminen, Luolamaa toteaa.

Tavisten selviytymistarina

  Uudenkaupungin teatterisyksyä leimaa tavallisuus: näytelmien keskiöissä ovat aivan tavalliset ihmiset ja heidän ongelmansa – kuten marraskuussa ensi-iltansa saavassa musikaalissa Housut pois. Musikaali perustuu jo vuonna 1997 ilmestyneeseen samannimiseen brittielokuvaan, josta tuli hitti heti valmistuttuaan. Vielä 20 vuotta myöhemmin työnsä menettäneiden duunareiden selviytymistarina laman kourista parrasvaloihin on edelleen ajankohtainen, pohtii ohjaaja Pauliina Salonius.

  – Uskon, että teksti puhuttelee suomalaista yleisöä myös tässä ajassa: työttömyys ja huoli toimeentulosta ovat todellisuutta monelle myös nykyään, ja moni kamppailee musikaalin teemojen – ihmisarvon, miehisyyden ja itsetunnon – kanssa nykyäänkin. Moni voi samastua näytelmän päähenkilöihin, Salonius uskoo.  Housut pois -musikaali on Uudenkaupungin Teatterin historian suurin tuotanto, jonka työstäminen aloitettiin jo alkuvuodesta. 

  – Luvassa on paljon musiikkia, paljon koreografioita ja paljon laulua ja mukana on iso joukko tekijöitä: live-bändi sekä noin 15 näyttelijää. Pääroolit miesjoukon johtajina tekevät Petri Aulin Jerrynä ja Mika Sjöblom Davena, Pauliina Salonius kertoo. http://www.uudenkaupunginteatteri.fi

Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »