Nro 4-2017
Luokittelu: Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Ruokailu, majoitus ;  Liikunta, hyvinvointi ;  Museot, kirkot ;  Ostokset, käsityöt, lahjatavarat ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Suomi 100 Varsinais-Suomi, Kemiönsaari, Bengtskärin majakka, Rosalan Viikinkikeskus, Örön linnakesaari, Söderlångvikin kartano

Suomi 100 Varsinais-Suomi


Auringonlasku Örön linnakesaarella. Kuva: Herrick Ramberg

Saariston helmet Kemiönsaarella

Kemiönsaaren siivuun Saaristomerestä mahtuu neljä kovin erilaista matkailukohdetta, joilla kaikilla on jotain täysin ainutlaatuista tarjottavanaan. 


  Nelikon muodostavat Bengskärin majakka, Rosalan Viikinkikeskus, Örön linnakesaari ja Söderlångvikin kartano. Sotahistoriasta kiinnostunut voisi yhdistää Bengtskärin ja Örön. Kulttuurista kiinnostunut vastaavasti Rosalan Viikinkikeskuksen Söderlångvikin kartanon, ja niin edelleen. Kohteet sijaitsevat sen verran lähellä toisiaan, että noin kahteen ehtii yhden päivän aikana. Se, kuinka niitä yhdistelee, on kiinni jokaisen omasta mausta. Kokonainen päivä yhdessä kohteessa on sekin harkitsemisen arvoista.

Aavaa merta tai viikinkejä

  Bengtskärin majakka on Suomen eteläisin asuttu paikka. Graniitista rakennettu majakka on Pohjoismaiden korkein, ja se tunnetaan toisen maailmansodan aikaisesta dramaattisesta taistelustaan. Saaressa on majoitusmahdollisuus, kahvila, merellisiä näyttelyitä sekä opastettuja kierroksia.


Bengtskärin majakka on Suomen eteläisin asuttu paikka. Kuva: VisitFinland
  Bengtskärin luotomaisen saaren sijainti keskellä avomerta on voimakas kokemus monelle matkailijalle. Myös majakan torniin kiipeäminen on varsin mieleenpainuvaa – kuvittele kierreportaat, jotka johdattavat maisemaan, jonka horisontissa ei näy muuta kuin merta ja taivasta.


Bengtskärin majakan torniin kiipeäminen on mieleenpainuva kokemus. Kuva: Kemiönsaaren kunta
  Rosalan Viikinkikeskus on rakennettu tarkasti alkuperäisiä esikuviaan seuraten. Lopputulos on kuitenkin elävä ja nykyaikaisille kävijöille sopiva, suurilta osin monien aktiviteettien ja käytännönläheisen kerronnan ansiosta. 

  Viikinkikeskuksen alueelle on muun muassa rakennettu mahtavan oloinen Päällikköhalli Rodeborg, viikinkien asuinrakennus, roomalaiskatolilaistyylinen Helga-kappeli ja museorakennus kahviloineen.
Päällikköhallissa yöpyminen on taatusti jäänyt monen kouluretkeläisen mieleen.

Sotahistoriaa tai paljasrintaisia veistoksia

  Örön linnakesaari jaksaa yllättää kohteessa moneen kertaa käyneen matkailijan. Voisi sanoa, että ensimmäinen kerta kuluu sotahistorian, 12-tuuman tykkien ja mukulakivikatujen luomissa puitteissa – vaikka jo tällöin aavistaa, että pinnan alta löytyy enemmän. Pieni syventyminen saaren olemukseen johdattaa kävijän saaristo-oloissakin uniikkiin luontoon ja sen tyyneen ilmapiiriin. Saarella sijaitsee yöpymis- ja ravintolapalveluiden ohessa taitelijaresidenssi, jonka vieraat hyvin todennäköisesti hyötyvät ympäristöstään.


Örön satama. Kuva: Kemiönsaaren kunta
  Örö siirtyi puolustusvoimilta Metsähallitukselle pari vuotta sitten, jonka jälkeen sen korjaus- ja parannustöihin on panostettu miljoonia euroja.


Söderlångvikin kartano on entinen Amos Anderssonin kesähuvila. Kuva: Kemiönsaaren kunta
  Söderlångvikin kartano on edesmenneen liikemies Amos Andersonin kesähuvila, joka yhdessä muiden omistusten kanssa testamentattiin kulttuurityötä vaalivalle, varta vasten perustetulle yhdistykselle. Kartanon kulttuuriperinnöstä kielivät sen kuvataidenäyttely, vuosittain uusittavat taidenäyttelyt sekä yksityiskohdat, joita tarkkasilmäinen kävijä löytää kartanon rakennuksista. Tunnetuimmat näistä lienevät paljasrintaiset naisveistokset, jotka koristavat Andersonin autotallin yhtä julkisivua.


Söderlångvikin kartanon autotallin yksi julkisivu on koristeltu veistoksin. Kuva: Kemiönsaaren kunta
    Kartanolla on mittavat omenapuutarhat, joiden hedelmiä jalostetaan mm suoramyyntiin paikalla sijaitsevaan Café Vivaniin.

Sutjakkaasti saaristoon

  Kasnäs on Bengtskärin, Rosalan Viikinkikeskuksen ja Örön solmukohta, kun paikalle saavutaan bussilla. Bengtskäriin ja Öröseen kulkee vesiliikennettä Kasnäsista. Kolmeen suurimpaan alukseen mahtuu yli 50 matkustajaa.  Rosalan Viikinkikylään voi kulkea joko matkustaja-aluksella tai yhteysaluksella bussilla kulkien. Söderlångvikin kartano sijaitsee mantereella. http://www.visitkemiönsaari.fi

Tekstin kirjoittiSam Cygnel


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »