Nro 3-2017
Luokittelu: Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Tapahtumat ;  Nähtävyydet ;  Museot, kirkot ;  Kesä ; 
Avainsanat: Salo, Halikko, Wiurilan kartano, Wiurilan Kesä, taidenäyttely, Ilmalinnoja, Näkymättömiä reittejä, visuaalinen taide

Ihana Suomen suvi


Nykytaide ja romanttinen kartanohistoria kohtaavat Wiurilan kartanossa, kuvassa talousrakennuksia. Kuva: Satu-Maaria Mäkipuro

Ilmalinnoja ja näkymättömiä reittejä Wiurilan Kesässä

Suomalainen nykytaide pääsee esiin Wiurilan kartanomiljöössä Salossa.


  Wiurilan upea kartanomiljöö toimii suomalaisen nykytaiteen näyttelytilana tänä vuonna jo neljättä kertaa. Historiallisen kartanon rakennuksiin rakennetut näyttelytilat luovat puitteet, joissa nykytaide ja romanttinen kartanohistoria kohtaavat ainutlaatuisella tavalla.  

  Kartanon talousrakennukset ovat C.L. Engelin 1800-luvulla suunnittelemia.  Näyttelytiloina toimivat kartanopihan keskiössä sijaitsevat Viljamakasiini, Kaariholvin Galleria, Galleria Pääsky, Avaingalleria sekä tänä kesänä ensimmäistä kertaa myös Galleria Hotelli. Näyttelytilaa on yhteensä noin 300 neliötä ja galleriatilojen lisäksi näyttelyt levittäytyvät kartanon vanhalle puistoalueelle.

Suomalaisen nykytaiteen kärkeä

  Wiurilan Kesän 2017 näyttelyt kuratoi taiteilijaryhmä Jaana Houessou, Satu Mäkipuro ja Johanna Sarparanta. Jaana Houessou kertoo, että suomalainen taideyleisö on löytänyt Wiurilan näyttelyt hyvin.

  – Wiurilan kävijämäärät ovat nousseet tasaisesti ja meillä on viitisentuhatta kävijää kesässä, Houessou sanoo.

  – Wiurilan vahvuuksia ovat upean kartanomiljöön vahva tunnelma ja hyvät palvelut, mutta myös tuore näyttelykokonaisuus. Meillä on esillä tämän hetken suomalaisia kärkitekijöitä ja heiltä valittuja teoskokonaisuuksia. 


Ilmalinnoja-näyttelyssä on mukana Nanna Saarhelon teoksia. Kuvassa How to Imitate Grey Weather, 2015, Diasec, 40x 26 cm
  Kesän 2017 näyttelyitä ovat 9.6.–16.7. nähtävänä oleva Ilmalinnoja sekä 21.7.–3.9. avoinna oleva Näkymättömiä reittejä. Näyttelyt ovat avoinna päivittäin klo 11–17 ja oman mausteensa näyttelykokonaisuuteen tuovat päätöspäivinä toteutettavat taiteilijatapaamiset, joissa näyttelyiden taiteilijat kertovat yleisölle työstään ja teoksistaan.

  Sekä Ilmalinnoja että Näkymättömiä reittejä esittelee suomalaista nykytaidetta hyvin monipuolisesti.

– Mukana on kaikenlaisia teoksia visuaalisen taiteen alalta – maalauksia, veistoksia, ympäristötaidetta, installaatioita, valokuvia, videota jne., Houessou kuvailee.

– Mukana on hyvässä nosteessa olevia nuoria taiteilijoita sekä jo meritoituneita ja kansainvälistä uraa tekeviä, palkittuja tekijöitä.


Näkymättömiä reittejä -näyttely, Eila Minkkinen: Kultakalat, lasiveistos, hienokulta, 2015.
Houessoun mukaan näyttelyt on koottu kokonaisuuksiksi, joissa teokset toimivat vuoropuhelussa paitsi toistensa myös historiallisen miljöön kanssa.

– Teokset tulevat näyttelyssä esiin hieman erilaisesta näkövinkkelistä kuin yksinään. Wiurilan vanhat tilat luovat niille vahvan kontrastin, Houessou pohtii. http://www.wiurilankesa.fi

Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »