Nro 3-2017
Luokittelu: Savo ;  Alue-esittelyt ;  Aina ; 
Avainsanat: Suomi 100 kotimaassa, Savo, Etelä-Savo, Pohjois-Savo

Suomi 100 SavoSuomi 100
Savo

Matkailu kotimaassa.fi -lehden itsenäisyyden juhlavuoden teema Suomi 100 kotimaassa vie meidät tällä kertaa Savoon, joka koostuu kahdesta maakunnasta, Etelä- ja Pohjois-Savosta. 
  Saimaan maakunnaksi kutsuttu Etelä-Savo on Suomen järvisin maakunta. Alueen 14 kunnasta kolme on kaupunkeja ja loput maalaiskuntia. Etelä-Savon väkirikkain kunta on maakuntakeskus Mikkeli vajaalla 55 000 asukkaallaan ja pienin Enonkosken kunta, jossa on alle 1500 asukasta. Kesäaikaan elämä maakunnassa vilkastuu huomattavasti, kun mökkiläiset saapuvat alueella sijaitseville yli 40 000 kesämökille. 


Kenkävero on yksi suosituimmista matkailukohteista Mikkelissä. Kuva: Taito Itä-Suomi ry / Kenkävero
  Etelä-Savo tunnetaan puhtaasta ja ainutlaatuisesta järviluonnosta. Yli neljäsosa pinta-alasta on vettä, mutta suurin osa on kuitenkin metsää. Kauniista luonnosta on matkailijoidenkin helppo nauttia, sillä kattavan veneily- ja retkisatamien verkoston lisäksi maakunnassa on runsaasti opastettuja melontareittejä ja luonnonsuojelualueita. Koloveden kansallispuisto sijaitsee kokonaan ja Linnasaaren ja Repoveden kansallispuistot osittain Etelä-Savon alueella.


Melontaa Sulkavalla. Kuva: Sulkavan kunta
  Etelä-Savo jaetaan kolmeen seutuun. Mikkelin seutuun kuuluvat Mikkelin kaupungin lisäksi Hirvensalmen, Kangasniemen, Mäntyharjun, Pertunmaan ja Puumalan kunnat. Savonlinnan seudun muodostavat Savonlinnan kaupunki sekä Enonkosken, Heinäveden, Rantasalmen ja Sulkavan kunnat. Pieksämäen seutu koostuu Pieksämäen kaupungista sekä Joroisten ja Juvan kunnista. 

  Pohjois-Savo koostuu 18 kunnasta, joista viisi on kaupunkeja. Keskuskaupunki Kuopio on noin 118 000 asukkaan elävä ja kansainvälinen yliopistokaupunki, joka sijaitsee Kallaveden rannalla. Varkauden ja Iisalmen kaupungeissa on asukkaita noin 20 000, mutta Siilinjärvi sen sijaan on kunta, vaikka asukkaita onkin edellisiä enemmän. Suonenjoki ja Kiuruvesi ovat pikkukaupunkeja, joissa asukkaita on selvästi alle 10 000. Väestöllisesti Pohjois-Savon pienin kunta on koilliskulmalla sijaitseva Rautavaara, jossa viimeisten tilastojen mukaan on hieman yli 1700 asukasta.


Juojärven Uatelisia eli Tuusniemen paikallisia muikkuja. Kuva: Tuusniemen kunta
  Pohjois-Savossa on viisi seutukuntaa. Varkauden seutu muodostuu Varkauden kaupungista ja Leppävirran kunnasta. Sisä-Savon seutuun kuuluvat Suonenjoen kaupunki sekä Rautalammin, Tervon ja Vesannon kunnat. Ylä-Savon seutu käsittää Iisalmen ja Kiuruveden kaupungit sekä Keiteleen, Pielaveden, Lapinlahden, Sonkajärven ja Vieremän kunnat. Koillis-Savossa sijaitsevat Rautavaaran, Kaavin ja Tuusniemen kunnat. Kuopion seudun muodostavat Kuopion kaupunki ja Siilinjärven kunta.


Pesäpallo kuuluu Siilinjärven kesään. Kuva: Siilinjärven kunta
  Aloitamme tutustumiskierroksen Etelä-Savon maakuntakeskuksesta Mikkelistä, josta lähdemme kiertämään maakuntaa vastapäivään läntisestä Hirvensalmen kunnasta alkaen. Etelä-Savon viimeinen kohde on Pieksämäki, josta siirrymme Pohjois-Savon puolelle Varkauteen. Sieltä lähdemme kiertämään myötäpäivään Pohjois-Savoa. Kahden maakunnan Savon kierros päättyy Pohjois-Savon keskiöön, Kuopioon.  

Viihdyttävää lukumatkaa Savoon!ESITTELYSSÄ OLEVAT KOHTEET: 

Etelä-Savo
1.  Mikkeli
     Kenkävero
2.  Hirvensalmi
3.  Mäntyharju
     Woikoski Feeling
4.  Puumala
5.  Sulkava
6.  Savonlinna
     Savonlinnan kristillinen opisto
     Punkaharju Resort
     Taidekartano Johanna Oras
     Kruunupuisto
7.  Enonkoski
     Kievari Enonhovi
8.  Rantasalmi
     Järvisydän
9.  Juva
     TeaHouse of Wehmais
10. Pieksämäki

Pohjois-Savo
11. Varkaus
      Hotel Oscar
      Varkauden Teatteri
      Ravintola Kaks Ruusua
12. Leppävirta
      Vesileppis
13. Suonenjoki
      Vanhamäen Hyvinvointikeskus
14. Rautalampi
15. Iisalmi
      Hotel Golden Dome
      Haapaniemen Matkailu 
16. Sonkajärvi
17. Kaavi
18. Tuusniemi
19. Siilinjärvi
      Keramiikkastudio Jenni Linnove
      Kunnonpaikka
20. Kuopio
      Kylpylähotelli Rauhalahti
Tekstin kirjoittiEeva Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »