Nro 2-2017
Luokittelu: Pirkanmaa, Häme ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Ruokailu, majoitus ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Suomi 100 kotimaassa, Pirkanmaa, Kangasala, Marjut Järvinen, Vehoniemen Alamaja, Willa Kosmos

Suomi 100 Pirkanmaa


Vehoniemen Alamaja seisoo huikealla paikalla Roineen ja Längelmäveden välisellä harjulla. Kuvat: Erkki Helin

Kahvila-ravintola parhaalla näköalapaikalla

Viime syksynä Marjut Järvinen toteutti pitkäaikaisen unelmansa. Kangasalla Kaivannon kanavan äärellä Vehoniemen Alamaja avasi ovensa kahvila- ja tilausravintola-asiakkaille. Järvinen oli palannut juurilleen.


  Kulttuurihistoriallisesti merkittävä, 1800-luvun pitsihuvila seisoo huikealla paikalla Roineen ja Längelmäveden välisellä harjulla. Moni Lahdentien kulkija tuntee paikan taiteilija Virpi Kinnusen ateljeekotina, Willa Kosmoksena, mutta jo 80-luvulla Järvisen vanhemmat pitivät kartanomaisessa rakennuksessa Vehoniemen Alamaja -nimistä ravintolaa.

  Järvinen kertoo autelleensa ravintolassa jo nuorena tyttönä ja löytäneensä sen myötä ravintola-alan. Monien vaiheiden kautta rakennus päätyi taiteilijakodiksi. Huvilan jäätyä tyhjilleen Järvinen osti lapsuudenkotinsa Kinnusen perikunnalta yhdessä miehensä kanssa ja alkoi remontoida rakennusta kahvila- ja ravintolakäyttöön. Ympyrä oli sulkeutunut.

  – Olen viettänyt täällä lapsuuteni ja nuoruuteni, sillä asuimme ravintolan yläkerrassa. Ja niin asumme nytkin, Järvinen toteaa tunteikkaana.

Kahvila myös gluteenittomille

   Järvinen kertoo leipovansa voileipiä lukuun ottamatta kaikki kahvilatuotteet itse.  – Tarjolla on myös laaja valikoima gluteenittomia tuotteita, joista asiakkaat ovat kiitelleet, hän esittelee.

  Viikonloppuisin palvellut kahvila laajentaa kesän kynnyksellä aukioloaan. Koko kesän ajan patinaa tihkuvan kahvilan antimista voi nauttia joka päivä iltaan asti.

  – Yksityistilaisuuksien aikana kahvila on kuitenkin suljettu, yrittäjä lisää.

Maisema on puoli ruokaa

  Kaikki noutopöydän antimet valmistuvat omassa keittiössä. Perinteinen suomalainen pitopöytä sopii idylliseen miljööseen täydellisesti. Tilausryhmille menu voidaan räätälöidä toiveiden mukaan. 80 asiakaspaikan ravintolassa tilaa jakaa kaksi 20 hengen kabinettia.  Luonnonläheinen Vehoniemen Alamaja on täydellinen kohde tyky-päivän viettoon. Tulevaisuudessa yhteistyöyritysten kautta voi varata ohjattuja aktiviteetteja ja retkiä lähiluontoon. Elämyksen kruunaa jumalaisen kaunis sijainti kahden järven välissä. Järvinen uskoo aidosti ravintolansa sijaitsevan Suomen kauneimmalla paikalla.

  – Tätä upeutta ei voi sanoin kuvailla, se on koettava itse. Ikkunasta avautuva näkymä on kuin maalaus, joka muuttaa muotoaan vuodenaikojen mukaan.http://www.vehoniemenalamaja.fi

Tekstin kirjoittiSaana Jaakkola


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »