Nro 2-2017
Luokittelu: Pirkanmaa, Häme ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Museot, kirkot ;  Kesä ; 
Avainsanat: Suomi 100 kotimaassa, Pirkanmaa, Juupajoki, Evakkojuna 2017, Juupajoen tori, Kallenaution Kievari, Koskenjalan kenkä- ja nahkamuseo, Juupajoen rotko

Suomi 100 Pirkanmaa


Kallenaution Kievarin 300-vuotias rakennus toimii kotiseutumuseona ja kahvilana. Kuva: Juupajoen kunta

Juupajoella muistellaan 
evakkotaipaleen vaiheita

Suomi 100 -juhlavuoden päätapahtuma Juupajoella on karjalaisten evakkotaipaleen kunniaksi järjestettävä Evakkojuna 2017.


  Lauantaina 26. elokuuta Tampereelta Haapamäelle ja takaisin kulkeva höyryjuna pysähtyy matkan aikana vain kerran. Juupajoen aseman läheisyydessä on luvassa monipuolista ohjelmaa paitsi junan matkustajille myös kuntalaisille ja matkailijoille.


26.8.2017 Tampereelta Haapmäelle kulkeva Evakkojuna pysähtyy matkalla vain kerran, Juupajoen asemalla.
  Noin kahden tunnin pysähdyksen aikana höyryjunaa pääsevät ihastelemaan myös ne, jotka eivät ehtineet lunastaa paikkaansa 700 matkustajan tunnelmalliselle junamatkalle. Höyryjunan tarkka pysähtymisaika varmistuu lähempänä, mutta Juupajoen kunnanjohtaja Pirkko Lindström arvioi ajankohdaksi noin kello 11–13.

Päivä 40-luvun hengessä

  Pysähdyksen aikana Juupajoella juhlistetaan Evakkojunaa teeman mukaan 40-luvun hengessä. Junaseisakkeen ympäristössä kuullaan musiikkiesityksiä ja seurataan kuvaelmia evakkomatkasta ja sen vaiheista.

  Kävelymatkan päässä sijaitsevalla Juupajoen torilla päivän tapahtumat alkavat markkinoiden merkeissä jo ennen höyryjunan saapumista seisakkeelle.

  – Myyntikojujen lisäksi torilla ja lähiympäristössä on musiikkia, esityksiä ja muuta koko perheelle sopivaa ohjelmaa, Lindström esittelee.

  Kylänraitilla ohjelma jatkuu höyryjunan jatkettua matkaansa kohti Haapamäkeä.

Kulttuuri ja luonto käsi kädessä

  Valtatie 66:n varrella sijaitsevassa Kallenaution Kievarissa voi tutustua entisaikojen elämään. Kotiseutumuseona ja kahvilana toimiva 300-vuotias rakennus luonnonläheisine pihapiireineen ja vanhanajan esineineen kätkee sisäänsä tuhansia tarinoita, joihin voi tutustua draamallisten opastusten avulla.


Kallenaution Kievarin kukko. Kuva: Juupajoen kunta
  – Erilaisia opastuskierroksia on tarjolla ryhmän mielenkiinnon kohteiden mukaan niin koululaisryhmille, työikäisille kuin iäkkäämmillekin vieraille, Lindström kertoo.

  Toukokuusta elokuuhun avoinna olevassa Kallenaution Kievarissa pääsee seuraamaan lasten ja nuorten harrastajateatteri Oma-teatterin esityksiä Kallenaution historiasta. Maukkaiden kahvilan antimien lisäksi Kallenautiossa palvelee käsityömyymälä Hollitupa.


Vähän erikoisempi kenkäpari Koskenjalan kenkä- ja nahkamuseossa. Kuva: Juupajoen kunta
  Toinen ohittamaton vierailukohde Juupajoella on Suomen ensimmäisen teollisen kenkätehtaan historiaa esittelevä Koskenjalan kenkä- ja nahkamuseo. Nykyään Suomen ainoan kenkämuseon lisäksi museon tiloissa on vaihtuvia taidenäyttelyitä, kahvila sekä käsityömyymälä. 


Juupajoen rotko. Kuva: Juupajoen kunta
Museon vieressä sijaitsee myös kunnan tunnetuin luontonähtävyys, Juupajoen rotko.http://www.juupajoki.fi/kuntainfo/matkailijalle

Tekstin kirjoittiSaana Jaakkola


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »