Nro 1-2017
Luokittelu: Pirkanmaa, Häme ;  Nähtävyydet ;  Museot, kirkot ;  Aina ; 
Avainsanat: Vapriikki, Pelimuseo, Tampere, Kielletty kaupunki, Kiinan keisarillinen hovi

Museot ja näyttelyt


Pelimuseo sijaitsee museokeskus Vapriikissa, Tampereella. Kuva: Vapriikin kuva-arkisto

Pelimuseo tuli jäädäkseen

Suomen ensimmäinen pelimuseo on poikkeuksellinen myös koko Euroopassa. Suurin osa peleistä on vapaasti pelattavissa.


  Suomen museokenttään saatiin tammikuussa aivan uusi peluri, kun Tampereen Vapriikissa avattiin maan ensimmäinen pelimuseo. Suomen 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi avatussa museossa esillä on satakunta peliä, joista yli puolet on kävijöiden vapaasti pelattavissa. 

  – Tämä on tamperelaisittain iso asia. Koko Euroopassakin vastaavanlaisia museoita on vain harva, kertoo Vapriikin viestintäsuunnittelija Tähtitalvikki Poikajärvi

  – Odotamme tästä kyllä mieletöntä menestystä!


Pelimuseon Sininen huone (1985) ja ”Tasavallan tietokone” Commodore 64. Kuva: Saana Säilynoja
  Pelimuseossa pääpaino on digitaalisissa peleissä, mutta oma näkyvä roolinsa on myös perinteisillä lauta- ja roolipeleillä. Eri aikakausien pelit on sijoitettu omiin, aikakauden tyyliin sisustettuihin huoneisiinsa: 1980-luvun suosikki Pong on löytänyt oman huoneensa, samoin vuoden 2004 Nintendo Wii. Myös klassisille kolikkopeleille on oma pelihallinsa.


Pelimuseon Pelihalli. Kuva: Vapriikin kuva-arkisto
  Suomi on digitaalisen peliteollisuuden edelläkävijöitä. Pelimuseo kertoo, miten pienistä projekteista kehittyi kansainvälistä huippuosaamista. Näyttelyssä käydään läpi kymmenkunta pelaamisen aikakautta 1800-luvulta tähän päivään. 

Kielletyn kaupungin salaisuudet aukeavat

  Huhtikuussa Vapriikissa avautuu mielenkiintoinen, Kiinan keisarillisen hovin elämää raottava näyttely. Kielletty kaupunki – elämää Kiinan keisarien hovissa tutustuttaa hallitsijoiden yltäkylläiseen elämäntapaan. Loisteliaat esineet, joiden joukossa on mm. keisarillinen valtaistuin, koruja ja aseita, saapuu Tampereelle suoraan Pekingistä.


Kielletty kaupunki: Keisarillisen naisen kengät. Sipsuttelevaa kävelytyyliä ja helmojen alta somasti vilahtelevia tossunkärkiä pidettiin kauniina. Manchu-naisten jalkoja ei kuitenkaan sidottu han-kiinalaisten tapaan. Vastaava vaikutelma saatiin aikaan käyttäjältään hyvää tasapainoa vaativilla korokepohjakengillä. Puiset kukkaruukkupohjat oli päällystetty vaalealla puuvillakankaalla ja somistettu runsain kirjailuin ja lasihelmin vaivoja säästelemättä. Kuva: Vapriikin kuva-arkisto
  – Kiina on varsin ristiriitainen maa. Se kuva, joka meillä siitä on, tulee lähinnä kulutustavaroiden kautta. Kiinassa on kuitenkin pitkä, rikas kulttuuri ja uskomaton käsityötaito, sanoo Tähtitalvikki Poikajärvi.

  – Koitamme tuoda näyttelyyn sen saman tunnelman, joka todellisessa kielletyssä kaupungissa on. Museossa siihen pääsee syvemmälle kuin turistikierroksella. Siitä tulee mielenkiintoinen elämys, Poikajärvi uskoo.

  Kielletty kaupunki on ainutlaatuinen, sillä keisarin hovin salaisuuksia ei ole tässä laajuudessa nähty Suomessa koskaan aiemmin. Rikkauksien lisäksi näyttelyssä perehdytään myös Kielletyn kaupungin arkkitehtuuriin, keisarilliseen hallintojärjestelmään, huvituksiin, rituaaleihin sekä naisten asemaan.http://www.vapriikki.fi

Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »