Nro 1-2017
Luokittelu: Uusimaa ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Museot, kirkot ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Suomi 100, Uusimaa, Helsinki, Kuusisaari, Didrichsenin taidemuseo, Jukka Rintala, muoti, Juho Rissanen, Osmo Rauhala

Suomi 100 Uusimaa


Kodikkaan kokoinen Didrichsenin taidemuseo on uniikki känytikohde upean luonnon keskellä. Kuvat: Didrichsenin taidemuseo

Didrichsen tuo 
muotia museoon

Didrichsenin taidemuseo Helsingissä tuo uuden museotrendin Suomeen.


  Jukka Rintalan nimen tuntee lähes jokainen suomalainen – Rintala on vuosikymmeniä kestäneen uransa aikana suunnitellut lukuisia uniikkeja iltapukuja, koruja ja kuoseja. Ensi kesänä Rintalan pitkän uran tuotoksia nähdään ensimmäistä kertaa esillä Helsingissä, kun hänen muotiaan ja taidettaan tuodaan kesäkuun alussa avautuvaan retrospektiiviseen Jukka Rintala – Muotitaiteilija -näyttelyyn. 


Muotitaiteilja Jukka Rintala.
  Intendentti Maria Didrichsen kertoo, että maailmalla muodin tuleminen taidemuseoihin on uusi trendi, joka on nyt jalkautumassa myös Suomeen. Hänen mukaansa Didrichsenin taidemuseo Helsingin Kuusisaaressa soveltuu muodin esittämiseen hyvin.


Jukka Rintalan punainen uniikkipuku ja kaulassa A. Tillanderin koru.
  – Arkkitehtuuriltaan ja tunnelmaltaan tila on ihanteellinen muodin esittämiselle ja meillä on paljon tehtykin muotikuvauksia eri lehtiin. Myös Jukka Rintala on käynyt kuvauttamassa Friitalan asuja meillä vuonna 1999. Ympyrä siis sulkeutuu, Maria Didrichsen sanoo.

  Rintalan näyttely kattaa muotitaiteilijan koko 40-vuotisen uran, ja iltapukujen sekä muiden asujen lisäksi esillä on luonnoksia, koruja, valokuvia ja Rintalan omia maalauksia. Oman lisänsä tuo vuoropuhelu museon ja näyttelyn välillä: Rintala valitsee museon kokoelmista itseään miellyttäviä teoksia, ja ne asetetaan näytteille museon tiloihin. 

Autolla, pyörällä tai veneellä!

  Rintalan lisäksi Didrichsen esittelee kaksi muutakin suomalaista taiteilijaa. Juhlavuoden avaa helmikuussa käynnistyvä Juho Rissasen teoksia esittelevä Juho Rissanen – Lapsuuden muisto. Didrichsenin taidemuseon näyttely keskittyy Rissasen henkilöön ja tuotantoon 1900-luvun taitteessa ja sen pääteos on Lapsuuden muisto, yksi taitelijan keskeisimmistä maalauksista, joka myytiin Budapestin taidemuseoon vuonna 1906. Ennen tätä teos on ollut Suomessa yleisön nähtävänä ainoastaan kaksi kertaa, vuosina 1935 ja 1998. 


Juho Rissanen: Lapsuuden muisto, 1903
  Syksyllä on vuorossa Suomen tunnetuimpiin nykytaiteilijoihin lukeutuvan Osmo Rauhalan 60-vuotisjuhlanäyttely, joka jatkaa taiteilijan tutkimusmatkaa luonnon, tieteen ja taiteen parissa. Esille tulee aivan uusia, nimenomaan Didrichsenin näyttelyä varten toteuttamia maalauksia ja videoinstallaatioita.


Osmo Rauhala: Ray No 9, 2016
  Maria Didrichsen uskoo, että taiteen ystävät löytävät Helsingin Kuusisaareen myös Suomen juhlavuonna. Didrichsenin taidemuseon vahvuutena on ainutlaatuinen rakennus ympäristöineen ja veistospuistoineen.  – Didrichsenin taidemuseo on uniikki käyntikohde. Museo on kodikkaan kokoinen ja helposti haltuun otettava, mikä houkuttelee jäämään pidempäänkin ja nauttimaan ainutlaatuisesta arkkitehtuurista ja luonnon läheisyydestä. Museokäyntiä täydentää maistuva kahvi tai herkullinen jäätelö uudella ulkoterassillamme, Maria Didrichsen sanoo.

  – Opastuksia on tarjolla monilla eri kielillä ja sydämestä tuleva palvelu kruunaa museovierailun. Museoon voi tulla myös veneellä ja kesällä jatkuvat taas suositut lauantairisteilyt Helsingin Kauppatorilta, Maria Didrichsen lupaa.http://www.didrichsenmuseum.fi

Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »