Nro 5-2016
Luokittelu: Pirkanmaa, Häme ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Ruokailu, majoitus ;  Museot, kirkot ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Nelostie, Päijät-Häme, Hartola, Itä-Hämeen museo, Maila Talvio, Tainionvirta, Hartolan markkinat

Nelostie Päijät-Häme


Tainionvirta kietoo Hartolan tärkeimmät matkailukohteet yhdeksi kokonaisuudeksi. Kuva: Hartolan kunta

Itä-Hämeen helmi Hartola – kuninkaallinen kartanokunta 

Eletään vuotta 1784. Kuningas Kustaa III päättää erottaa Hartolan kukoistavan kartanoseudun omaksi kirkkoherrakunnakseen. Yli 200 vuotta myöhemmin, vuonna 1987, päättää kunnanvaltuusto puolestaan julistaa maan ainoan Kustaa Aadolfin nimikkopitäjän kuningaskunnaksi.


  Hartolan kuningaskunta oli syntynyt: Itä-Hämeen kruununjalokivi Hartola – ihan kirjaimellisesti. Kuninkaallista perintöä kunnioittaen on moni toimija valinnut arvoisensa nimen: kauppakeskus on Valtikka, liikuntakeskus on KunkkuAreena ja arvon vieraita kartanomiljöön keskellä palvelevat Linna-Hotelli ja Sahtikrouvi.

  – Ja onhan meillä kunnantalolla Kustaa III:n kokoelma kuninkaallisia asuja, joita hyödynnetään aina, kun on mahdollisuus, kuningaskunnan kunnanjohtaja Merja Olenius naurahtaa.

Taidetta ja historiaa kartanomuseossa


Itä-Hämeen museo toimii Koskipään kartanon tiloissa. Kuva: Hartolan kunta
  Kuningaskuntaan saatetaan suhtautua leikkimielisesti, mutta lumoava kartanomiljöö on Hartolassa yhä totisinta totta. Osa kartanoista on yksityisomistuksessa, mutta tärkeimmät on valjastettu matkailukäyttöön. Vuonna 1828 rakennettu empiretyylinen Koskipään kartano oli aikoinaan koko Itä-Hämeen suurin ja mahtavin. Tänä päivänä sen tiloissa toimii kirjailija Maila Talvion perustama Itä-Hämeen museo, jossa uppoudutaan kartanokulttuurin, kansatieteen ja kirjallisuuden pariin.


Maila Talvion muistohuone. Kuva: Hartolan kunta
  – Koskipään kartanossa on Maila Talvion, runoilija Uuno Kailaan ja akateemikko Mika Waltarin muistohuoneet. Waltari vietti kesiään Hartolassa ja kirjoitti Sinuhe Egyptiläisen täällä, Olenius kertoo.

  Kesäkuusta elokuuhun Koskipään vanhemmassa, 1700-luvun kartanorakennuksessa on esillä myyntitaidenäyttely Maila Talvio -salonki, jota Olenius kuvailee Hartolan ”salaiseksi kohteeksi”. Esillä on nimekkäiden, kansainvälisestikin palkittujen taiteilijoiden teoksia, mutta myös lupaavien tulokkaiden taidonnäytteitä maalaustaiteesta grafiikkaan sekä veistos-, lasi- ja tekstiilitaiteeseen.

Kartanomiljöö vie matkalle menneeseen

  Pihapiirissä virtaava Tainionvirta kietoo Hartolan tärkeimmät matkailukohteet yhdeksi kokonaisuudeksi. Idyllistä maalaismaisemaa kaunistavat romanttinen riippusilta sekä vuodenaikojen mukaan värejään vaihtavat rehevät puut, joiden oksat taipuvat virran ylle luoden salaperäisen, jopa synkänkin tunnelman virran vartta seuraavan silmään.


Tainionvirran yli kulkee romanttinen riippusilta. Kuva: Hartolan kunta
  Tainionvirran varrella sijaitsevat muun muassa kahvila-ravintola la Kar de Mumma ja Ekon kartano, jossa toimii nykyisin Itä-Hämeen Opisto. Kartanon vanha navetta on saanut uuden elämän Linna-Hotellina, jonka ruokaa Olenius kuvailee suorastaan kuninkaallisena. Ekon kartanon ääreltä löytyvät myös Hartolan parhaat kalastuspaikat – onhan villinä virtaava Tainionvirta Suomen eteläisin lohijoki.

Markkinahumua ja kolpakollinen sahtia, kiitos!

  Ryhmämatkailijoille on tarjolla erilaisia teemaretkiä, joiden aikana kurkistetaan syvemmälle kuningaskuntaan sekä tutustutaan alueen luontoon ja kartanoihin. Retkiä räätälöidään kullekin ryhmälle sopivaksi kiinnostuksen ja käytettävissä olevan ajan mukaan.


Rehevien puiden oksat taipuvat Tainionvirran ylle. Kuva: Hartolan kunta
  Niin ryhmille kuin yksittäisille matkailijoille vuoden kohokohta on Suomen suurimmat yksipäiväiset markkinat. Joka syyskuun ensimmäisenä lauantaina Hartola muuttuu valtavaksi toriksi, joka houkuttelee paikalle kymmeniätuhansia kävijöitä.

  – Hartolan markkinat on täynnä perinteikkäitä itähämäläisiä tuotteita, joista sahtia ei sovi unohtaa. Sahdin valmistuksen perinteet elävät Hartolassa vahvana, ja onhan meillä täällä Hartolassa tuore sahdinteon suomenmestari, Olenius vinkkaa.http://www.hartola.fi

Tekstin kirjoittiSaana Jaakkola


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »