Nro 4-2016
Luokittelu: Keski-Suomi ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Museot, kirkot ;  Aina ; 
Avainsanat: Nelostie, Keski-Suomi, Jyväskylä, taidemuseo, 1960-luku, elämys, taidegrafiikka

Nelostie osa 3


Oravien aarteita - Grafiikkaa 60-luvun kodissa -näyttelyn ympäristönä on ajan henkeen sisustettu koti. Kuva: Jyväskylän taidemuseo

Erilaisten elämysten taidemuseo

Taiteen tehtävä on herättää tunteita. Jyväskylän taidemuseossa se toteutuu hauskalla ja ihmisläheisellä tavalla.


  Jyväskylässä kynnys astua taiteen maailmaan on tehty niin matalaksi, että kulttuurielämyksestä nauttii ilman syvällistä taiteen tuntemista. 

Oravien kodissa on tunnelmaa

  Museon perusnäyttely Oravien aarteita on kaikkea muuta kuin perinteinen museonäyttely. Lasivitriinien ja tarkoin varjeltujen hauraiden esineiden sijaan museovieras löytää 60-luvun kodin, jonka sohvalle voi istahtaa katselemaan televisiosta näkyvää taideteosta.


Viisihenkisen fiktiivisen Oravan perheen kodissa on edustava olohuone kirjastonurkkauksineen, ruokailutila, kolme makuuhuonetta, isän työhuone sekä Aino-tyttären leikkinurkkaus. Kuva: Jyväskylän taidemuseo
  Saatat havahtua puhelimen pirinään. Parempi nostaa luuri, se voi olla tärkeää! Voit sovittaa yllesi 60-luvun perheenäidin asusteita, löytää lapsuudesta tutun astiaston tai tapettikuvion tai istahtaa ruokasalin pianon ääreen ja palauttaa mieleen Ukko Nooan tai Für Elisen sävelen.

  – Mieleen palautuvat lapsuudenmuistot ovat tunteiden herättämistä parhaimmillaan, toteaa tiedottaja Laura Korhonen.

  Retrobuumin ansiosta Oravien koti vetoaa nuorisoonkin. Korhosen mukaan Oravien olohuoneesta haetaan toisinaan jopa sisustusvinkkejä.

WC-käyntikin on taide-elämys

  Yllättäviä yksityiskohtia ja tunteita kohdataan jopa museon saniteettitiloissa. Kolmesta taidevessasta jokainen on erilainen, ja jokaisessa erottuu taiteilijan kädenjälki. Se kuuluu linnunlauluna luontokirjastossa, oodina kuplavolkkarille tai huokuu kristallikruunun ja marmorikoristeiden viimeistelemässä kullankimalteisessa naistenhuoneessa.


Jaana Kauton ja Rune Snellmanin Luonnontieteellinen wc & käsikirjasto (2008). Kuva: Jyväskylän taidemuseo

Taidegrafiikan täyttämä syksy

  Lokakuussa Jyväskylän taidemuseo muuttuu kansainvälisen taidegrafiikan estradiksi. Graphica Creativa 2016 yhdistelee mielenkiintoisella tavalla nykytaidetta ja taidehistoriaa.


Camilla Vuorenmaa: Jääkiekkoilija, 2013-2014, maalaus puulle. Kuva: Ari Karttunen 
  – Taide heijastaa itseään katsomalla menneisyyteen ja tulkitsemalla taidehistoriaa uudelleen, mistä juontaa myös näyttelyn leikkisä nimi, A Present To The Past, Korhonen kuvailee.

  Jyväskylän taidevuosi huipentuu joulukuun toisena viikonloppuna järjestettävään Jouluiseen taidebasaariin ja käsityöläisten joulutoriin, missä voi tehdä ainutlaatuisia löytöjä ja tutustua keskisuomalaisten taiteilijoiden teoksiin.

  Tammikuussa museon ovet suljetaan remontin ajaksi. Jyväskylän taidemuseo avautuu entistä ehompana helmi-maaliskuussa uusien näyttelyjen kera.http://www.jyvaskyla.fi/taidemuseo

Tekstin kirjoittiSaana Jaakkola


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »