Nro 4-2016
Luokittelu: Keski-Suomi ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Nelostie, Keski-Suomi, Laukaa, Peurunka, Tupaswilla, Varjolan Tila, Taidekeskus Järvilinna, Hyypänvuori, Mustavuoren ulkoiluale, Etelä-Konneveden kansallispuisto, Saraakallio, kalliomaalaukset, John Smith Rock Festival, Satama Festival, Tractor Pulling

Nelostie osa 3


Kaunis vesistöjen Laukaa. Kuva: Laukaan kunta

Laukaa on keidas keskellä keskeisintä Suomea

Tärkeiden vesireittien ja valtaväylien sydämeen syntynyt luonnonkaunis Laukaa tarjoaa matkailijoille korkeakulttuurisia kokemuksia, elämyksellisiä tapahtumia, luonnon rauhaa ja hyvää oloa.


  Laukaan matkailullinen vetonaula on Kylpylähotelli Peurunka, joka houkuttelee Nelostien kulkijoita viihtymään ja rentoutumaan Laukaaseen ympäri vuoden. Juhla- ja kokousvieraita kestitsevä Varjolan Tila järjestää seikkailumielisiä elämyksiä koskenlaskusta moottorikelkkailuun. Taidekeskus Järvilinna puolestaan vie matkalle taiteen maailmaan näyttelyjen, kulttuuritapahtumien ja käsityökurssien avulla.

  – Kuusan kylässä sijaitseva Perinnekylä Tupaswilla on erityisesti ryhmämatkailijoille mielenkiintoinen vierailukohde. Nokkakiven Huvipuisto Lievestuoreella on lapsiperheiden mieleen, Laukaan kunnanjohtaja Jaakko Kiiskilä esittelee.


Nokkakiven Puisto Lievestuoreella. Kuva: Laukaan kunta
  Laajan Laukaan kullakin taajamalla on omat valttinsa ja vahvuutensa.

  – Kunta on yrittäjien tukena, ja yhdessä me kehitämme ja pidämme yllä Laukaan eläväistä matkailua ja monipuolisia tapahtumia. Samalla tavoin alueen yrittäjät puhaltavat yhteen hiileen – vetovoimainen Peurunka tuo asiakkaita myös pienempiin yrityksiin vuodenajasta riippumatta.

Monta tapaa nauttia luonnon läheisyydestä

  Yrittäjäyhdistyksen puheenjohtaja Aki Teiskonen kiittelee kunnan panostusta erityisesti vapaa-ajanviettomahdollisuuksiin ja ulkoilualueiden hoitoon.

  – Järvi-Suomen maisemat kuuluvat maamme kauneimpiin, ja järviä ympäröivillä harjuilla on runsaasti upeita näköalapaikkoja, kotia ja laavuja, Teiskonen kertoo.

  – Helppokulkuiset patikointireitit mahdollistavat päiväretkeilyn, eikä aina tarvitse lähteä kansallispuistoon asti. Hyyppäänvuoren huipulla vesistöjen pirstomat maisemat pääsevät todella oikeuksiinsa.

  Talvella Laukaata halkoo yli 200 kilometrin mittainen latuverkosto. Mustavuoren ulkoilualueen vaihteleva maasto miellyttää talvella murtomaahiihtäjää, muina vuodenaikoina lenkkeilyn ja retkeilyn ystävää. Kesällä Laukaan luonnosta voi nauttia myös vesiltä käsin: Etelä-Konneveden kansallispuistosta alkava vesireitti jatkuu aina Lahteen asti. Laukaan Vuonteensalmen sillan parantaminen mahdollistaa tulevaisuudessa pääsyn Laukaan satamaan isommallakin veneellä.


Saraakallion kalliomaalauksia. Kuva: Laukaan kunta
  – Saarijärven, Viitasaaren ja Rautalammin vesireitit yhtyvät Saraavedessä, jonka rantakallioita koristavat Saraakallion kalliomaalaukset. Näitä koko Suomen suurimpia kalliomaalauksia pääsee ihailemaan myös patikoiden, Kiiskilä huomauttaa.

Kesätapahtumat ovat tulleet jäädäkseen 

  Kiiskilä ja Teiskonen iloitsevat onnistuneesta tapahtumakesästä. Kunnan ja yrittäjien välinen yhteistyö mahdollistaa monipuolisten tapahtumien järjestämisen jatkossakin.

  Ensimmäistä kertaa Peurungassa järjestetty John Smith Rock Festival oli menestys. Festivaalin alkua juhlistettiin Varjolan Tilan savusaunassa ja porealtaissa.


Satama Festival houkutteli tänäkin vuonna runsaasti yleisöä. Kuva: Laukaan kunta
  – Elokuinen Laukaan Satama Festival houkuttelee entiset laukaalaiset takaisin kotiseudulle, Teiskonen lisää.

  Laukaan kesä on muutakin kuin festareita. Kesäkuussa Peurunkajärvellä kisattiin Suomen ensimmäinen F2 ratamoottoriveneiden MM-osakilpailu. Tupaswillan kesää värittävät keskiaikamarkkinat ja perinnepäivät, joiden yhteydessä on käyty myös tukkilaisten SM-kisoja.


Tukkilaiset kisaamassa Kuusaankoskessa. Kuva: Laukaan kunta
  Lievestuoreen uusin villitys on traktoriveto eli Tractor Pulling. Kuluneena kesänä Laukaaseen rantautunut moottoriurheilulaji vei yleisön heti mennessään. Keski-Suomen Tractor Pulling -yhdistyksen puheenjohtaja Mikko Äijänen odottaa Lievestuoreen radalle ensi kesäksi SM-osakilpailuja.

– Kahden vetoalustan ratamme on ainutlaatuinen koko Suomessa. Uskon vahvasti, että laji on tullut jäädäkseen, Äijänen iloitsee.http://www.laukaa.fi/matkailu

Tekstin kirjoittiSaana Jaakkola


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »