Nro 4-2016
Luokittelu: Keski-Suomi ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Ruokailu, majoitus ;  Liikunta, hyvinvointi ;  Museot, kirkot ;  Aina ; 
Avainsanat: Nelostie, Keski-Suomi, Uurainen, Hirvaskangas, Avointen sydänten kirkko, luonto, Hietasaari

Nelostie osa 3


Pikku-Kuukan laituri. Kuvat: Uuraisten kunta

Upea Uurainen – muutakin kuin huutokauppaa

Nelostie kuljettaa Uuraisille kaksi miljoonaa autoilijaa vuosittain. Kasvavaan, luonnonkauniiseen keskisuomalaiskuntaan on helppo hullaantua.


  Televisiosta tutut huutokauppiaat Aki ja Heli Palsanmäki ovat tuoneet pienen Uuraisten kunnan koko Suomen tietoisuuteen. Kunnan keskeinen sijainti Nelostien varrella lähellä Jyväskylää on luonut Hirvaskankaan huutokaupoille suotuisan pohjan. Palsanmäen perjantaisiin huutokauppatapahtumiin saapuu parhaimmillaan 2 000 hengen yleisö.


Heinäkuun viimeisellä täydellä viikolla vietetään Uuraisten viikkoa, jonka ohjelmassa on mm. toripäivä. Kuva: Uuraisten kunta
  Ihmisvirtojen ansiosta Uuraisten kuntakeskus pysyy pirteänä ympäri vuoden. Kunnanjohtaja Juha Valkama mainitsee sen tärkeimpänä nähtävyytenä kauniin, ristinmuotoisen puukirkon, Avointen sydänten kirkon.

  – Kirkko on saanut nimensä sen romanttisista yksityiskohdista, yli tuhannesta sydämenmuotoisesta puuornamentista, Valkama kertoo.

  Kesäisin Uuraisten kirkon tapulissa on esillä taidetta ja valokuvia. Kirkkoon ja sen vieressä sijaitsevaan Uuraisten kotiseutumuseoon voi tutustua kesäkuukausina oppaan johdolla.

Luonnonläheinen ja liikunnallinen

  Valkama kehottaa matkailijoita tutustumaan Uuraisten upeisiin luontopolkuihin sekä monipuolisiin vapaa-ajanviettomahdollisuuksiin. Helppokulkuiset luontopolut johdattavat kangasmetsiin, kallioille, soille ja jäkäläpeitteille, missä nähtävissä on jääkauden jättämät jäljet. 


Konttivuoren luontopolun laavulla retkeilijöitä odottaa valmiit polttopuut. Kuva: Uuraisten kunta
  Aktiiviseen ja omatoimiseen ulkoiluun sopivat myös hiljattain valmistunut frisbeegolfrata, koripallo- ja tenniskentät, lukuisat järvet uimarantoineen sekä talvella Aittovuoren ulkoilualueen valaistut hiihtoladut.

Majoitustarjonta monipuolistuu

  Kesäisen mökkimajoituksen löytäminen Uuraisilta on helppoa, sillä tarjontaa on valtavasti. Kyynämöisen rannalla sijaitseva karavaanialue Hietasaari hiekkarantoineen tunnetaan Keski-Suomen Rivierana. Hietasaaren lähistöltä löytyy kunnan ylläpitämä Huutoniemi mökkeineen ja rantasaunoineen. Lomamökkejä on vuokrattavissa myös Sääkspääjärven ja Akkojärven rannoilta.


Hietasaari tunnetaan Keski-Suomen Rivierana. Kuva: Uuraisten kunta
  Mökkimajoituksen rinnalle saadaan lähitulevaisuudessa lisää tarjontaa. Marjoniemen tilasta kunnostetaan parhaillaan tasokasta maatilamatkailukohdetta uuden yrittäjän voimin, ja Kangashäkin kylässä sijaitsevalle HepoKuuselan eläintilalle valmistuu bed & breakfast -tyylistä majatalomajoitusta.http://www.uurainen.fi

Tekstin kirjoittiSaana Jaakkola


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »