Nro 4-2016
Luokittelu: Keski-Suomi ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Liikunta, hyvinvointi ;  Aina ; 
Avainsanat: Nelostie, Keski-Suomi, Äänekoski, Sumiainen, Suolahti, Konginkangas, Keitelejazz, Köyhyydenkylä, Kapeenkoski, Hirvaskangas, Valtra

Nelostie osa 3


Kongin Ameriikan päivä on äänekoskelainen koko perheen tapahtuma. Kuva: Mikko Suutala

Persoonallista ja aktiivista meininkiä Äänekoskella

Keskisuomalainen Äänekoski on mielenkiintoinen yhdistelmä maalaisperinteitä ja modernia teollisuutta.


  Keskisuomalaisissa maisemissa Keitele-järven ympärillä levittäytyvä Äänekoski on aktiivinen kaupunki, joka tarjoaa paljon mielenkiintoista myös matkailijalle.

Kulttuuria keholle ja mielelle
  Äänekosken taidemuseo on pieni, mutta tasokas, ja musiikki- ja teatteriharrastaminen on Äänekoskella aktiivista. Paikalliset teatterit järjestävät joka vuosi pari ensi-iltaa, ja Kartano Kievarissa nähdään teatteria ja stand-up -esityksiä ympäri vuoden. 


Jazztorilla nautitaan hyvästä musiikkista. Kuva: Mikko Suutala
  Perinteinen Keitelejazz on kerännyt Äänekoskelle kevyen musiikin ystäviä jo yli 30 vuoden ajan. Joka vuosi heinäkuussa tapahtuma kerää tuhansia kuulijoita popin, bluesin ja jazzin pariin – viime kesänä Chisusta Juha Tapioon ja J. Karjalaisesta Iiro Rantalaan. Äänekosken aktiiviset kylät tuovat kesään omat tapahtumansa, kuten Sumiaisten SHAKE Rautalankafestivaali, Konginkankaan kesäpäivät ja Suolahden Route 69 Meeting

Aktiivista elämää ympäri vuoden

  Äänekosken vapaa-ajanviettomahdollisuudet ovat monipuoliset ympäri vuoden ja monet urheiluseurat järjestävät vuosittain valtakunnallisia tapahtumia. Kaupungin tunnetuimpia urheilijoita ovat Äänekosken Huiman koripalloilijat ja Kinnusen keihäsperhe. Vapaa-ajalle on Äänekoskella tarjolla mm. kaksi uimahallia, jäähalli, keilahalli, laskettelurinne ja frisbeegolfratoja.


Keihäänheittäjä Kimmo Kinnusen notkeus innostaa muitakin venyttelemään. Kuva: Mikko Suutala
  Viime kesänä alueella ajettu Neste Ralli oli menestys ja toi paikkakunnalle paljon matkailijoita ja positiivista meininkiä. Tapahtumalle toivotaan jatkoa myös tulevaisuudessa. 

Sumiainen – sopivasti sekaisin

  Sumiaisten kylä elää ja hengittää omaa persoonallista elämänotettaan. Osoitus sumialaisten luovasta hulluudesta – tai kotiseuturakkaudesta, se jääköön matkailijan päätettäväksi – on Rautionmäen kyläyhdistyksen Köyhyydenkylä. Kylä on rakennettu täysin talkoilla pääasiassa kierrätysmateriaaleista. Sen on haluttu kertovan menneistä ajoista, jotka kuitenkin ovat kertomisen ja kokemisen arvoisia.


Köyhyydenkylä on rakennettu pääasiassa kierrätysmateriaaleista. Kuva: Mikko Suutala
  Sumiainen on hyvä kohde esimerkiksi bussiryhmille. Ohjelmaa järjestetään ryhmän tarpeiden mukaan, shoppailla voi paikallistuottajien Aittatorilla ja kahvit juoda vaikkapa Keiteleen rannalla kesäkahvilassa. 

Harjuilta koskille

  Ulkona liikkumisesta nauttiville Äänekoski tarjoilee keskisuomalaisen luonnon parhaita puolia. Suolahdesta Sumiaisiin patikoidaan Laulavan Mörön polulla, jossa järvimaisemissa ja metsäisillä kankailla kulkevat helppokulkuiset polut ovat kautta aikojen toimineet kyläläisten kulkureitteinä.


Perinnetelakka Suolahden satamassa. Kuva: Outi Raatikainen
  Veden äärelle harrastamaan ja nauttimaan pääsee Kapeenkosken koskimaisemissa, aivan Hirvaskankaan liikennekeskuksen tuntumassa. Kapeenniemen virkistysalueen harjut ja kosket soveltuvat hyvin omatoimiseen retkeilyyn, mutta tarjolla on myös ohjattuja aktiviteetteja kalastamisesta koskenlaskuun ja kyykkään. Nelostieltä voit ajella Kapeenkoskelle pitkin Koiviston museotietä, joka on Keski-Suomen ainoa museotie. Keitele–Päijänne-kanavan sulkuja Äänekoskella on kaksi, toinen niistä Kapeenniemellä. 

Kehittyvä teollisuus hyödyttää myös matkailua

  Taantuman keskellä Äänekoski on virkistävä esimerkki kehittyvästä kaupungista, jossa on eteenpäin menemisen meininki. Rakenteilla oleva biotuotetehdas synnyttää uusia työpaikkoja ja palveluita ja lisää Äänekosken houkuttelevuutta niin matkailijan kuin elinkeinoelämän silmissä. 


Liitovarjoilua. Kuva: Seppo Nieminen
  Tapahtumien ja rikkaan kulttuurihistorian ohella yhtenä matkailun mahdollisista vetureista nähdäänkin teollisuusmatkailu. Esimerkiksi Pohjoismaiden ainoalle toimivalle traktoritehtaalle Valtra Oy:lle järjestetään tilauksesta opastettuja kiertokäyntejä, joiden aikana pääsee tutustumaan perinteikkään tehtaan vaiheisiin ja tuotteisiin. http://www.aanekoski.fi

Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »