Nro 3-2016
Luokittelu: Pirkanmaa, Häme ;  Tapahtumat ;  Nähtävyydet ;  Ruokailu, majoitus ;  Teatterit, orkesterit ;  Liikunta, hyvinvointi ;  Museot, kirkot ;  Kesä ; 
Avainsanat: Oriveden Suvi, Taidekeskus Purnu, näyttely, savusauna, taidepaja, Rönnin huvikeskus, lauantaitanssit, painonnostokisat, kirpputori, Rönnin kesäteatteri, Siltalan Pehtoori, kesäravintolat, kyläkierros, uimaranta, vierasvenesatama


Taidekeskus Purnu. Kuva: Oriveden kaupunki

Suven täydeltä taidetta, teatteria ja tapahtumia

Oriveden Suvi houkuttelee kesäisten kulttuuritapahtumien pariin Längelmäveden luonnonkauniisiin maisemiin.


  Längelmäveden Koljonselällä sijaitseva Taidekeskus Purnu on yksi Suomen merkittävimmistä kulttuurihistoriallisista kohteista. Kuvanveistäjä Aimo Tukiainen hankki Purnun kesäateljeekseen 1960-luvulla, ja Tukiaisen teosten lisäksi Purnussa on esillä joka kesä vaihtuva taidenäyttely.

Kulttuurielämys keskellä maaseutua

  Näyttelysihteeri Laura Lehtinen kuvailee Purnua ainutlaatuiseksi taide-elämykseksi, joka on koettava ainakin kerran elämässä. Maaseutumiljöö talonpoikaisrakennuksineen, luhtikahvioineen ja nuotiopaikkoineen tekee Purnusta helposti lähestyttävän myös taidetta tuntemattomalle matkailijalle.


Purnussa on esillä vaihtuvan näyttelyn lisäksi kuvanveistäjä Aimo Tukiaisen teoksia. Kuva: Oriveden kaupunki
  – Purnu on taideteos jo itsessään, toteaa Lehtinen osuvasti.

  Tänä kesänä Purnun taidehalleissa on esillä Vapaalla kädellä -näyttely, johon on koottu teoksia yhdeksältä vaikuttavalta taiteilijalta, joita yhdistää ajattelun ja toteutustavan rentous ja vapautuneisuus. Halliin hiipivä luonnonvalo luo taideteoksille erikoislaatuisia piirteitä eri vuorokaudenaikoihin.

  Taidenäyttelyn seurana Purnun kesässä järjestetään ohjelmaa savusaunan löylyistä taidepajoihin. Tilausryhmille räätälöidään ohjelmapaketit toiveiden mukaan. Moni haluaakin siirtyä taiteentäyteisen päivän ja savusaunan jälkeen vastarannalle iloiseen illanviettoon.

Rönni on kesätapahtumien keskipiste

  Längelmäveden vastakkaisella rannalla sijaitseva Rönnin huvikeskus on kotina Oriveden suosituimmille suvitapahtumille. Kotimaisten tähtiartistien säestämien lauantaitanssien, perinteisten painonnostokisojen, kirpputorien ja lastentapahtumien lisäksi Rönnissä koetaan kesäisin teatterielämyksiä.

  Rönnin kesäteatterissa ensi-iltansa saa 18. kesäkuuta 1900-luvun alkuun sijoittuva elokuvaklassikko Siltalan Pehtoori. Anne Kahelin paljastaa, että estradilla nähdään tänä kesänä ihan oikea hevonen.


Siltalan Pehtoori (Teemu Heikkinen) ja kapteeninrouva (Leea Lappalainen). Kuva: Mainosstudio Sanna H
  Rönnin kesäravintolat palvelevat luonnollisesti myös kesäteatterin yleisöä. Jonoja voi välttää tilaamalla väliaikatarjoilut etukäteen omaan pöytään. Ryhmille on tarjolla erilaisia teatteripaketteja.

  – Ruokailujen lisäksi teatterielämykseen voi yhdistää vierailuja kulttuuri- ja luontokohteisiin tai vaikkapa kyläkierroksen, Kahelin vihjaa.

  Rönnistä löytyy myös uimaranta ja lasten leikkipuisto. Vierasvenesataman ansiosta Rönnin kesätapahtumiin voi saapua vaikka omalla veneellä.
Tekstin kirjoittiSaana Jaakkola


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »