Nro 3-2016
Luokittelu: Pirkanmaa, Häme ;  Tapahtumat ;  Teatterit, orkesterit ;  Museot, kirkot ;  Kesä ;  Syksy ; 
Avainsanat: Jokioinen, Miina Sillanpää 150-vuotisjuhlavuosi, Miinan juhla, Miina-näyttely, kiertonäyttely, Postia Miinalle -näyttely, Pikku Miina -tanssiesitys, luentosarja, maaatalousnäyttely Mansikki


Jokioisten kesätapahtumissa kuljetaan usein traktorikyydillä. Kuva: Jokioisten kunta

Jokioisilla juhlitaan 
Miina Sillanpäätä

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 150 vuotta Miina Sillanpään syntymästä. ”Miinan pitäjänä” Jokioisilla on erityisasema merkkinaisen juhlimisessa.


  Miina Sillanpää syntyi Jokioisilla torppaan, joka sijaitsi nykyisen Pappilamuseon mäen länsireunalla. 


Pappilamuseo. Kuva: Jokioisten kunta
Torppaa ei enää ole, mutta paikalla on muistokivi suomalaisen merkkinaisen syntymäpaikan muistoksi. Miina Sillanpää on myös haudattu kotipitäjäänsä. Juhlavuoden kunniaksi Sillanpään hautamuistomerkki peruskorjataan ja se seppelöidään osana merkkivuoden juhlintaa.

Koko kylä juhlii

  Jokioisilla Miinaa muistetaan läpi vuoden eri tahojen organisoimissa tapahtumissa. Valinnaisen kotitalouden opiskelijat suunnittelivat keväällä juhlavuoden teemaleivonnaisen kilpailussa, jonka voittaja julkistettiin toukokuun lopulla Miinan päivänä. Voittajaleivosta tarjoillaan kesäkuun 12. päivä Paanan koululla järjestettävässä Miinan juhlassa, joka on kunnan organisoima ohjelmallinen juhlatilaisuus. Edellisenä päivänä koululla esitetään videotallenne Kyläsepän teatterin näytelmästä Miinan polut.


Miina Sillanpäälle kuulunut nahkasalkku on yksi Pappilamuseon näyttelyn harvinaisuuksista. Kuva: Jokioisten kunta
  Pappilamuseossa on kesän aikana näytillä Miina Sillanpää -esineistöä, joukossa myös harvinaisuuksia, kuten Sillanpäälle kuulunut nahkasalkku. Miina-näyttelyyn pääsee tutustumaan viikonloppuisin 11.6. lähtien. Kesäkuussa Jokioisilla nähdään HOK Elannon, Tradekan ja Miina Sillanpää -seuran tuottama kiertonäyttely ja marraskuussa postikorttinäyttely Postia Miinalle. Jokioisten Nuorisoseura Tahdittomat on koostanut tanssillisen koreografian Pikku Miina, jossa mahtinaisen elämää syntymästä nuoruuteen kuvataan tanssin keinoin. 

  Sillanpäätä juhlitaan myös loppuvuonna: syksylle on luvassa luentosarja vuoden teemalla, ja valtakunnallisella vanhustenviikolla lokakuussa kehittämispäällikkö Helena Launiainen Miina Sillanpää Säätiöstä esittelee Muistaakseni laulan -hanketta, jossa esiintyjänä on trubaduuri Aimo Kokkola.

Mansikkikin vaalii Miinan perintöä

  Miina Sillanpään sydäntä lähellä olivat erityisesti lasten, naisten ja vanhusten asema. Jokioisilla jo kolmatta kertaa järjestettävä lasten maatalousnäyttely Mansikki vaalii omalta osaltaan Sillanpään perinnettä.


Ylämaan karjaa esittäytymässä Mansikissa. Kuva: Jokioisten kunta
  Näyttely on ei-kaupallinen, matalan kynnyksen tilaisuus, jossa lapset pääsevät tutustumaan maatalouteen ja siihen liittyviin asioihin: kotieläimiin, koneisiin ja työvälineisiin. Mansikki on kaikkea sitä, jota Miina Sillanpääkin peräänkuulutti: monipuolista, opettavaista ja elämyksellistä tekemistä, turvallisesti osana yhteisöä. 

http://www.jokioinen.fi

Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »