Nro 2-2016
Luokittelu: Lappi ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Ruokailu, majoitus ;  Ostokset, käsityöt, lahjatavarat ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Aina ; 
Avainsanat: Nelostie, Lappi, E75 Lapland, Sodankylä, Luosto, Jaakkola porotila, Luoston porosafarit, Jani Jaakkola, Anu Magga

Nelostie Lappi


Porotilan värikäs isäntäväki. Kuva: Anne Anttila

Jaakkolan porotilalla elellään pitkiä perinteitä vaalien

Luoston keskustan läheisyydessä sijaitsevalla Jaakkolan porotilalla on hoidettu poroja, metsää ja peltoja jo vuosikymmenten ajan. Kolmannen polven isäntä Jani Jaakkola on saanut rinnalleen elämäniloa hehkuvan Anu Maggan, joka on tuonut tilalle tuulahduksen saamelaisperinteitä satojen vuosien takaa.


  Saamelaisuus näkyy kaikkialla porotilan ympäristössä. Se hehkuu väreissä, vaatetuksessa, tarinoissa ja tunnelmassa. Se kaikuu elävän tulen ympärille kokoontuneille illallisvieraille joikuna ja poronnahkarummun kuminana.


Kodan tunnelmaa. Kuva: Jaakkolan porotila
  60-paikkainen kota sitoo vuosisatojen perinteet ja nykyajan luontevasti yhteen. Kattokruunussa lempeästi lepattavat kynttilät luovat lämpimän hämyistä tunnelmaa. Modernit laitteet ja internetyhteys mahdollistavat ainutlaatuisen kokous- tai koulutuspäivän luonnonläheisten retkien ja kotaruokailujen kera.

Ohjelmia luovasti perinteitä kunnioittaen

  Jaakkolan tilalla aitoon porotilan arkeen pääsevät kurkistamaan niin yksittäiset kulkijat kuin isot tilausryhmät. Vierailun aikana ruokitaan ja valokuvataan poroja sekä kuullaan kertomuksia elämästä porojen parissa. Tilavierailun päätteeksi piipahdetaan talligalleriassa, jossa rakennusten kätköistä löytyneet aarteet sekä vanhat valokuvat yhdessä isäntäväen tarinoiden kanssa vievät tunnelmalliselle matkalle menneeseen.


Pieni poromies tarjoaa kaverille sieniä. Kuva: Jaakkolan porotila
  – Olemme eläneet porojen parissa pienestä asti ja imeneet itseemme vanhojen poromiesten oppeja ja uskomuksia. Minä puolestani vaalin saamelaista joiku- ja tarinankerrontaperinnettä, ja kun innostun, aika lentää kuin siivillä, Magga toteaa hymyillen.


Porofileetä ja tsaijua nuotiolla valmistettuna. Kuva: Jaakkolan porotila
  Idearikas isäntäväki järjestää vierailleen myös hauskoja poro-olympialaisia, missä ryhmän jäsenet pääsevät mittelemään älyllä, muistilla ja lihasvoimilla poroaiheen ympärillä. Kotakokkikoulussa taidokkaan isäntäväen opastuksella loihditaan avotulella lähiluonnon antimista herkullinen illallinen.

Pororetkille luontoon ympäri vuoden

  Sulan kauden takkaporovaelluksella valjastetaan porot ja lähdetään lähimaastoon nauttimaan luonnosta, retkieväistä ja lumoavista tarinoista. Pysyvän lumen laskeuduttua luonto kutsuu rekiajelulle retkilounaalle, pilkkiretkelle tai yötaivaalla räiskyviä revontulia ihailemaan.


Ryhmä lähdössä safarille. Kuva: Jaakkolan porotila
  Ilman matkamuistojakaan ei Jaakkolan tilalta tarvitse kotiin palata. Kodassa on kaunis valikoima paikallisten käsityöläisten taidonnäytteitä, kuten pienin yksityiskohdin viimeisteltyjä kuksia ja puukkoja sekä kasveilla värjättyjä, näyttäviä seinävaatteita. Mukaan voi ostaa myös laadukasta poronlihaa maukkaiden reseptien kera.http://www.luostonporosafarit.fi

Tekstin kirjoittiSaana Jaakkola


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »