Nro 2-2016
Luokittelu: Lappi ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Liikunta, hyvinvointi ;  Aina ;  Kesä ;  Syksy ;  Talvi ;  Kevät ; 
Avainsanat: Nelostie, Lappi, E75 Lapland, Inari, Saariselkä, revontulet, kesämatkailu, patikonti, ruska

Nelostie Lappi


Lunta tuntureilla riittää toukokuulle asti. Kuva Saariselän Kaunispäältä. Kuva: Inari-Saariselkä Matkailu Oy

Inari-Saariselän matkailualue on muita ylempänä 
– ja siksi niin uskomaton!

Saariselkä tunnetaan Lapin-matkailun veturina, ja jo 1600-luvulla sen kautta kuljettiin kohti Pohjois-Norjaa paremman elämän perässä. Kun Jäämeren rantaan vievä tie Petsamoon rakennettiin 1930-luvulla, alkoi matkailijoita vaellella myös Saariselän tuntureilla.


  Talvimatkailu alkoi saada jalansijaa, ja vuonna 1970 avattiin ensimmäinen hiihtohissi Kaunispään rinteeseen. Monet yritykset rakensivat alueelle omat edustus- ja virkistysmajansa. Myös Urho Kekkonen valitsi Saariselän sijainniksi talviasunnolleen – luksusmaja Jávri on yhä tänä päivänä kansainvälisten matkailijoiden suosiossa.

Varmimmat revontulet, kaunein kaamos

  Talvimatkailu Saariselän ja Inarin alueella kasvaa yhä edelleen – onhan pohjoisimmassa Lapissa vahvin ja pisin talvi koko maassa. Saariselän seudun yötaivaalla loistavat varmimmin myös revontulet, keskimäärin 200 päivänä vuodessa.


Revontulista voi kukin nauttia omalla tavallaan. Kuva: Lauren Bath
  – Taivas saattaa leimahtaa liekkeihin jo alkuillasta kesken hiihtolenkin, kuvailee Inari-Saariselkä Matkailu Oy:n markkinointijohtaja Tarja Manninen.

  – Silloin on vain pakko pysähtyä ja tuijottaa taivaalle. Valoshow saattaa olla ohi minuuteissa.
Keskitalven kylmyyttä ja kaamosta ei enää kaihdeta. Nyt ymmärretään, ettei kaamos ole kammottavaa pimeyttä vaan taivaan täydeltä lumoavia värejä. Ennen niin hiljainen tammikuu on tänä päivänä kiireistä sesonkia.

  – Parhaiten kasvu näkyy muutoksena Inarin kirkonkylässä, joka saattaa olla talvikuukausina täynnä turisteja. Talvimatkailun suosiosta kielii myös kulttuurikohteiden, kuten saamelaismuseo ja luontokeskus Siidan kävijämäärien räjähtäminen ennätyslukemiin, Manninen iloitsee.

Hiihtokausi jatkuu pitkälle kevääseen

  Pohjoisimmassa Lapissa talvi alkaa jo syksyllä. Hiihtoladut ovat kunnossa marraskuusta alkaen, ja lunta riittää tuntureilla toukokuulle asti.

  – Parhaat hiihtokelit alkavat maaliskuussa, kun aurinko lämmittää jo mukavasti ja heijastaa hangesta niin voimakkaana, että komea rusketus on taattu koko kesäksi, Manninen naurahtaa.


Saariselän valaistuilla laduilla kelpaa hiihdellä. Kuva: Pertti Turunen
  Pääsiäissesongin jälkeen tuntureilla saa hiihdellä rauhassa. Hoidettua ja hyvin merkittyä latuverkostoa on yli 200 kilometriä. Kansallispuiston autiotupien ansiosta latujen varsilla on runsaasti upeita paikkoja evästauolle.

Kesä ja ruska – suloinen sula kausi

  Lapin kesää piinaavista hyttysistä ei Saariselän seudulla ole tietoakaan. Tunturiylängön etuja ovat paitsi erämaaluonnon alkaminen heti oven edustalta, myös sijainti puurajan yläpuolella, missä hyttyset eivät viihdy.

  – Porotkin tulevat tänne sääskiä pakoon, joten kesällä laiduntavia porojakin näkyy varmasti, Manninen tietää.
Kansallispuistoissa on runsaasti lyhyitä ja helppoja retkeilyreittejä, jotka soveltuvat aloittelijoille ja iäkkäämillekin ulkoilijoille. Kokeneille vaeltajille löytyy vastapainoksi pitkiä ja haastavia polkuja.


Kansallispuistoissa on runsaasti erimittaisia ja -tasoisia retkeilyreittejä. Kuva: Inari-Saariselkä Matkailu Oy
  Ruska-aikana Saariselän seudulle saapuvat bussiryhmät eivät välttämättä edes halua patikoimaan, vaan varta vasten syksyistä väriloistoa ihailemaan, joka pohjoisimmassa Lapissa näkyy muuta Suomea vahvempana.

Lähiseutu ja kulttuuri tutuksi päiväretkillä

  Saariselkä toimii erinomaisena tukikohtana päiväretkille. Yksi suosituimmista kohteista on Jäämeri, jonne lähdetään aamuvarhaisella. Majapaikalle palataan samana iltana.


Saamelaiskulttuurikeskus Sajos. Kuva: Inari-Saariselkä Matkailu Oy
  Kesän kestosuosikki on opastetut jokiveneretket Lemmenjoella, joita järjestävät alueen saamelaisperheet. Erinomaisia kohteita ovat myös Tankavaaran kultakylä sekä tietenkin Inari, missä päiväretkiläisiä houkuttelevat erityisesti paikallinen käsityökulttuuri sekä saamelaiskulttuurin keskukset Sajos ja Siida.


http://www.inarisaariselka.fi

Tekstin kirjoittiSaana Jaakkola


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »