Nro 1-2016
Luokittelu: Lappi ;  Alue-esittelyt ;  Ostokset, käsityöt, lahjatavarat ;  Aina ; 
Avainsanat: Revontultentie, Kolari, Ylläs, Wood Jewel, Kauko Raatiniemi, visakoivu, poron sarvi, verstasvierailu, kahvila-ravintola

Revontultentie


Wood Jewelin Kolarin myymälän yhteydessä toimii uudistunut kahvila-ravintola. Kuvat: Wood Jewel

Kauniit ja koristeelliset esineet syntyvät käsillä tehden

Paras taukotupa on sellainen, mistä saa kaiken tarvittavan – maukasta täytettä tyhjään vatsaan, kupposen kuumaa kahvia, tuliaiset ja matkamuistot kotiin vietäväksi sekä mielen täydeltä inspiraatiota.


  Kauko Raatiniemen käsityöpaja Wood Jewel on juuri sellainen, menestystarina vailla vertaa. Verstas myymälöineen ja kahviloineen sijaitsee Kolarissa, aivan Revontultentien varrella.

  Verstaassa valmistuvat käsityönä puukot, kuksat, korut ja lahjatavarat pienintä yksityiskohtaa myöten. Pääraaka-aineina ovat kotimainen visakoivu sekä poronsarvi. Raatiniemi kuvailee visakoivua Suomen luonnon jalokivenä – sen innoittamana yrityksen nimeksi valikoitui kansainvälistyessä Wood Jewel, puujalokivi.  Myymälässä vastassa on hymyilevä henkilökunta. Koko perhe on omistautuneesti ja innokkaasti mukana toiminnassa. Verstaan 20 työntekijää ovat oman kylän kasvatteja, joita Raatiniemi on opettanut kädestä pitäen. Suomen suurin käsityöalan yritys on elävä todiste siitä, kuinka kädentaidoilla on mahdollista menestyä ja luoda työtä tämän päivän Suomeen – maaseudullakin.

Ideasta kauniiksi esineeksi

  – Se, kuinka päässä pyörivä ajatus omien käsien kautta muotoutuu fyysiseksi esineeksi, sellaiseksi, jonka asiakas todella haluaa ostaa, saa aikaan valtavaa tyydytystä ja onnistumisen tunnetta, Raatiniemi kertoo.

  Työn jälki ja laatu puhuvat puolestaan. Viimeisen silauksen tuotteelle antaa nimikaiverrus, mikä tekee esineestä yksilöllisen ja ainutlaatuisen – täydellisen matkamuiston tai tuliaisen.  Visakoivua kuluu lähes 20 tonnia joka vuosi. Poronsarvea käytetään painossa puolet vähemmän, 7 000 poron sarvien verran. Raatiniemi muistuttaa, ettei yksikään poro joudu luopumaan hengestään.

  – Poro pudottaa ja kasvattaa sarvensa joka vuosi, joten kyseessä on uusiutuva luonnonvara, hän toteaa.

  Isoista sarvista saadaan materiaali puukkoihin, pikkusarvista syntyy lahjatavaroita ja koruja. Valikoimissa on yhteensä yli 1 000 erilaista tuotetta.

Tutustumisretkelle käsityöpajaan

  Verstaalla ei työskennellä suljettujen ovien takana. Vierailustaan etukäteen ilmoittamalla ryhmät, niin isot kuin pienetkin, ovat tervetulleita tutustumaan ja seuraamaan, kuinka puunpala tai poronsarvi saa uuden elämän.

  Kolarin myymälän yhteydessä toimiva uudistunut kahvila-ravintola pitää huolen, ettei matkaa tarvitse jatkaa tyhjin vatsoin. Wood Jewel -myymälät löytyvät myös Äkäslompolosta ja Leviltä.
http://www.woodjewel.fi

Tekstin kirjoittiSaana Jaakkola


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »