Nro 1-2016
Luokittelu: Lappi ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Liikunta, hyvinvointi ;  Aina ; 
Avainsanat: Revontultentie, Kolari, Ylläs, Suur-Teuravuoma, Pasmajärvi, liikunta, luontomatkailu, maastopyöräily, Ylläs soikoon!, Tunturi triathlon, gondolihissi

Revontultentie


Patikointia Ylläksellä. Kuva: Timo Veijalainen

Ylläs on Kolarin matkailun veturi

Kolarissa Lapin luonto pääsee oikeuksiinsa kaikissa muodoissaan. Tornio-Muonionjoen villit kuohut muuttuvat Kolarissa tuntureiden huimaavaksi hiljaisuudeksi, ja väliin mahtuu aitoa lappilaista kulttuuria aitoine ihmisineen.


  Kolarissa pohjoisen elämään pääsee tutustumaan aitiopaikalta kunnan persoonallisissa kylissä, joissa lappilainen kulttuuri kohtaa matkailijan alkuperäisenä, konstailemattomana ja elävänä. 

Kolarin kylät lumoavat

  Vaikka Kolarin matkailun ehdoton veturi on Ylläksen matkailukeskus, Kolarin tunnelmallisissa kylissä riittää matkailijalle paljon nähtävää. Kurtakon, Teurajärven ja Venejärven kylien alueella levittäytyy Euroopan suurin yhtenäinen suoalue, Suur-Teuravuoma. Yli 35 000 hehtaarin kokoisella aapasuoalueella on kymmenittäin luontoarvoiltaan ainutlaatuisia soita, niistä suurimpana Teuravuoman suo. Suoalueelle on rakennettu useita näköalatorneja, laavuja ja tulipaikkoja, ja kylästä toiseen pääsee liikkumaan pitkospuita pitkin. 


Pasmajärven myllyn emäntä. Kuva: Kolarin kunta
  Pasmajärven kylä sijaitsee Kolarin suurimman järven Pasmajärven rannalla. Kylässä on aikoinaan toiminut mylly, jonka toimintaan on mahdollisuus päästä tutustumaan myös nykyisin. Syyskesäisin Pasmajärvellä järjestetään perinteisten työtapojen näytöksiä, joissa ohra niitetään ja puidaan kuin ennen vanhaan ja jauhetaan perinteisellä vesimyllyllä jauhoiksi. Pasmajärvi onkin lapsiperheille loistava kohde, sillä sieltä löytyy myös luontopolku, lintutorni ja uimarantoja kesän vesileikkeihin.


Melontaa Kolarin upeissa maisemissa. Kuva: Timo Veijalainen
  Tornion-Muonionjoen varren kylissä soudetaan kesäisin lohta, ja tätä kuningaskalaa pääsevät matkailijatkin pyytämään. 

Kansallispuisto Ylläksen kyljessä

  Kolari on aktiivisen liikkujan ja luontomatkailijan ykköskohde. Luonnonrauha levittäytyy ympärille kaikkialla, mutta toisaalta Ylläksen ympäri vuoden elävä matkailukeskus tarjoaa monipuolisesti aktiviteetteja. Talvisin Ylläs on hiihto- ja laskettelukansan suosiossa, mutta Ylläs elää myös kesäisin. Pallas-Yllästunturin kansallispuisto avautuu aivan matkailukeskuksen vieressä tarjoten kymmeniä kilometrejä patikoitavaa, pyöräiltävää ja melottavaa.

 
Maastopyöräily on mukavaa. Kuva: Timo Veijalainen
  Reittivaihtoehtoja on loputtomasti alkaen muutaman tunnin pikkupatikoista pidempiin vaelluksiin aina Hettaan saakka. Viime kesänä avattiin ensimmäinen maastopyöräreitti Ylläkseltä Leville, ja maastopyöräilyn odotetaankin kasvattavan suosiotaan myös Ylläksellä. Ensi kesänä on mahdollisuus myös ohjattuihin maastopyöräretkiin oppaan kanssa.

Ylläs on ykkönen – kesälläkin

  Kesämatkailu on Ylläksellä koko ajan kasvussa. Ylläs elää ja palvelee ympäri vuoden, sillä kylissä asuu myös paikallisia, joten kaupat ja ravintolat ovat auki kaikkina vuodenaikoina. Iso osa Ylläksen viehätyksestä onkin juuri siinä paikallisten ihmisten luomassa tunnelmassa – lappilaisuudessa aidoimmillaan. 

  Kesällä Ylläs sykkii elämää ja tapahtumia, niistä esimerkkeinä jokavuotinen Ylläs soikoon! -tanssimusiikkitapahtuma, joka houkuttelee heinäkuussa musiikin ja tanssin ystäviä sekä Tunturi triathlon -kilpailu, jossa kovakuntoiset pääsevät testaamaan kestävyyttään Ylläksen upeissa olosuhteissa. Hurjapäitä houkuttelee Ylläksen alamäkipyöräilyreitit, joiden kaarteissa ja hyppyreissä kannattaa pitää kieli keskellä suuta…


Gondolihissistä on upeat näkymät kesälläkin. Kuva: Ylläksen Matkailu
  Kesäisen tunturin ihmeitä pääsee helposti ihastelemaan gondolihissillä, joka kuljettaa tunturin laelle myös kesällä. Tunturin päällä Ylläksen alueen ihmeelliseen luontoon ja kiehtovaan historiaan pääsee tutustumaan historiapolulla, joka esteettömyytensä ansiosta soveltuu myös lastenrattaille ja pyörätuoleille. Tunturin laelta avautuu upea näkymä taianomaiseen seitsemän tunturin alueeseen, jonne Kolari toimii porttina.Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »