Nro 1-2016
Luokittelu: Lappi ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Revontultentie, Ylitornio, Aavasaksan Paviljonki, Virpi ja Jaana Peitso, kahvila, kulttuuri, keramiikka

Revontultentie


Aavasaksan Paviljongin yrittäjät Jaana ja Virpi Peitso. Kuvat: Aavasaksan Paviljonki

Aavasaksan Paviljonki kutsuu

Aavasaksa hehkuu keskiyön aurinkoa, historiaa ja tornionjokivartista vieraanvaraisuutta.


  Vaikka Aavasaksan legendaaristen juhannusjuhlien kultakausi tuntuu olevan takanapäin, ei Aavasaksa, Lapin vanhin matkailukohde, ole unohtunut vaan elää uutta nousukauttaan.   Aavasaksa kutsuu matkailijaa historiallaan ja tarinoillaan: Maupertuis’n johtaman ranskalaisen tiedekunnan kolmiomittaukset 1700-luvulla loivat perustan koko Aavasaksan ja Tornionjokilaakson matkailulle. Myös Aavasaksanvaaran luontoelämys on huikea: uljas kalottivaara hoidettuine reitteineen tarjoaa hienon maise-maelämyksen. 

Sydämellisen ja aidon palvelun Paviljonki

  Matkailijoiden kahvila-ravintolatarpeita palveli aluksi Keisarinmaja, pieni arkkitehtuurinen helmi, joka rakennettiin 1800-luvun lopulla Venäjän keisarin odotettua vierailua silmällä pitäen. Vähitellen palvelut siirtyivät kuitenkin Ylitornion kunnan vuonna 1929 rakentamaan matkailuvajaan, Aavasaksan Paviljonkiin, jossa nykyään minä, Virpi, ja sisareni Jaana Peitso toimimme kahvila-ravintola- ja kulttuurimatkailuyrittäjinä. Palava ja pörrö rakkaus kotiseutuun ja erityisesti Aavasaksaan saivat meidät sisarukset yhdistämään niin ammatilliset kuin taiteelliset voimamme ja ryhtymään Aavasaksan elvytykseen. 


Kahvilan antimet tehdään itse.
  Tornionjokivartinen vieraanvaraisuus, sydämellinen palvelukulttuuri ja aitous ovat yritystoiminatamme merkittävimpiä arvoja. Kahvila-ravintolan antimet teemme itse, kaikkein mieluimmin lähi-, luomu- ja villiruoka-aineksista, unohtamatta esteettistä ilmettä. Paviljonki on avoinna kesä-, heinä- ja elokuussa päivittäin, syyskuussa viikonloppuisin ja palvelee noin 50-60 hengen kahvila- tai ravintola-asiakasryhmiä.  Muina aikoina Paviljonki toimii tilausravintolana.

Siipirikkoja, tonttuja, peikkoja…

  Paviljonki kätkee sisäänsä myös taidekäsityöpuodin, jonka täyttävät paikalliset taitelijat ja käsityöntekijät. Romantiikan ajan keijukaiset, siipirikot ja tontut ovat syntyneet uudelleen Jaana Peitson keramiikassa, joka muodostaa merkittävän osan Paviljongin sisustusta.  


Jaana Peitso työn touhussa.
  Paviljongin läheisyydessä sijaitseva Kruununnäyttämö puolestaan ilahduttaa perhe- ja kulttuurimatkailijaa monipuolisella ja vaihtelevalla tapahtumavalikoimallaan. Aavasaksan juhlien juhla on kuitenkin juhannus, ja luonnon näyttämön päätähti keskiyön aurinko, jota on ihasteltu vuosisatojen ajan ja jota ilman Lapin kesä ei voi alkaa.
https://fi-fi.facebook.com/AavasaksanPaviljonki/

Tekstin kirjoittiVirpi Peitso


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »