Nro 5-2015
Luokittelu: Kymenlaakso, Etelä-Karjala ;  Alue-esittelyt ;  Ruokailu, majoitus ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Aina ; 
Avainsanat: Via Karelia, Lemi, Lappeenranta, särä, Kippurasarvi, Esko Hietaranta

Via Karelia


Ravintola Säräpirtti Kippurasarvi on suosittu matkakohde ympäri vuoden. Kuva: Säräpirtti Kippurasarvi

Lemin särä – ruokakulttuuria parhaimmillaan

Tuhatvuotisen valmistushistorian omaava Lemin särä on oiva esimerkki perinneruuan matkailullisesta hyödyntämisestä. Tuorein tunnustus tuli lokakuussa, kun sitä valmistava ravintola Säräpirtti Kippurasarvi valittiin ulkomaalaisten kuluttajien ja matkanjärjestäjien toimesta yhdeksi Suomen TOP10 -kulttuurimatkailutuotteista!


  Lemin särä valittiin jo vuonna 1972 yhdeksi Suomen seitsemästä matkailuihmeestä. Vuonna 1978 perustettua ravintola Säräpirtti Kippurasarvea on isännöinyt vuodesta 2004 lähtien toisen polven yrittäjä Esko Hietaranta

  – Toiminnan alussa säräateriaa kävi vuosittain nauttimassa 500 vierasta, kun nykyisin määrä on 35 000, Hietaranta toteaa tyytyväisenä. 

Yhden ruokalajin ravintola

  Säräpirtti Kippurasarvessa tarjotaan vain yhtä ruokalajia, mutta sitä saa sitten syödä niin paljon kuin jaksaa. Särään käytetään vain karitsanpaistia, perunaa ja suolaa, ja sen valmistus leivinuunissa pitkään hauduttamalla kestää uunin lämmityksineen jopa yhdeksän tuntia. Omaleimaista aromia ruokaan antavat niin valmistuksessa käytettävät, koivusta koverretut särät eli puukaukalot kuin niiden alle laitettavat tuoreet leppäpulikat, jotka estävät kaukalon palamista. 

Ruokailu on elämys

  Leivinuunit sijaitsevat ravintolasalissa, joten asiakkaat pääsevät todistamaan särän valmistumista. Ennen ateriaa isäntä tarinoi lupsakkaasti särästä, yrityksestään ja ruokailusta.


Esko Hietaranta ohjeistamassa ruokailijoita. Kuva: Säräpirtti
  – Kolme kierrosta maistellaan, ja sitten syödään, Hietaranta ohjeistaa ruokalijoita. 

  Kaikkiaan ohjeita on neljä: Ensinnäkin särä syödään heti kuumana, ja toiseksi ruoka tarjoillaan ensin miehille. Neljäs sääntö on perinteinen lemiläinen 11. käsky: ”Ei siun piä hätäilemän”.

  – Tämä pätee sekä särän valmistukseen että syömiseen, Hietaranta toteaa. Hänen mukaansa ruokailuun kannattaa varata aina muutama tunti, vaikka pisimmillään vieraat ovat viipyneet säräaterian äärellä viisikin tuntia.


Särä valmiina nautittavaksi. Kuva: Mikko Nikkinen
  Särän kanssa nautitaan tuoretta rieska ja kotikaljaa. Jälkiruokana tarjotaan sekahedelmäkeittoa eli makiaa soppaa. 
Koska särän valmistus on pitkä prosessi, Säräpirtti Kippurasarvessa noudatetaan kattausaikoja, joihin varauksen voi tehdä yrityksen internet-sivuilla. Yli 10 hengen ryhmille särää valmistetaan tilauksesta myös muina aikoina.

  Lappeenrannan kauppahallissa on Säräkauppa ja kahvila, jossa tarjotaan myös keittolounasta. Kaupan lihatiskiltä voi ostaa kotiin mm. erilaisia vakuumipakattuja säräherkkuja. 

Tekstin kirjoittiEeva Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »