1900-luvun alkuvuosikymmeninä Lappeenrannan linnoitus toimi kotina suomalaiselle ratsuväelle, jolla oli tärkeä osuus maamme itsenäisyyden alkuajan sotaväessä. Linnoituksen kaduilla voi vieläkin kuulla hevosten kavioiden kopseen, ja Linnoitukseen johtavan Viipurin portin vieressä, Lappeenrannan vanhimmassa rakennuksessa sijaitsevassa Ratsuväkimuseossa voi tutustua ratsuväen historiaan. Lappeenrannan kaupungin museoista myös Etelä-Karjalan museo ja Lappeenrannan taidemuseo sijaitsevat Linnoituksessa vanhoissa kasarmi- ja varastorakennuksissa Kristiinankadun varrella. Vaihtuvien näyttelyiden lisäksi niissä esitellään museoiden omia kokoelmia. Linnoituksen vanhat venäläiskauden sotilasrakennukset on muutettu museoiden käyttöön vuosikymmenien kuluessa.
Komendantin talo. Kuva: Lappeenrannan museot Nykyään Linnoitus on paitsi oleellinen osa suomalaista historiaa, myös yksi Lappeenrannan kaupunginosista – asuttu ja elävä alue, joka palveluidensa ja kulttuuriperintönsä ansiosta on kehittynyt kaupungin tärkeimmäksi matkailuvaltiksi. Pienet puodit, kahvilat, ravintolat ja museot vaalivat kukin omalla tavallaan kulttuuriperintöä vuosisataisten mukulakivikatujen ja Saimaan tyrskyjä uhmaavien vallituksien rinnalla.
Yhteisöllisyys elää Majurskan talossa
Entisessä upseeriperheiden asuinrakennuksessa toimiva kahvila Majurska on yksi Lappeenrannan suosituimmista kahviloista, joka tunnetaan rauhallisesta ilmapiiristään, historiaa huokuvasta miljööstään ja herkullisista leivonnaisistaan. Majurskan kodikas idylli on vuosien mittaan tullut kaupunkilaisille hyvin rakkaaksi ja kahvila on tullut tunnetuksi herkullisten leivonnaistensa ohella kulttuuritarjonnastaan. Kahvilayrittäjä Arja Ylä-Outinen haluaa kehittää ohjelmatarjontaa myös tulevaisuudessa.
Majurska on yksi Lappeenrannan suosituimmista kahviloista. – Erilaisia tilaisuuksia ja tapahtumia järjestetään myös aukioloaikojen ulkopuolella, kahvilayrittäjä kertoo.
Kahvilan lisäksi ”Majurskan talossa” toimii käsityöläisten suloisia puoteja, ja vanhasta talosta onkin muodostunut tunnelmallinen olohuone, jossa voi nauttia leivoskahvit ja tehdä ostoksia kiireettömästi, historiallisessa miljöössä. Erityisesti ryhmämatkailijat arvostavat mahdollisuutta nauttia kahvit ja tehdä ostoksia yhdellä pysähdyksellä. Käsityöläisten ja kahvilayrittäjän yhteistyössä entinen upseerien asuintalo kehittyy tulevaisuudessa entistä paremmin kaupunkilaisten ja matkailijoiden omaksi sopeksi, jossa käsillä tekeminen ja yksilöllinen palvelu tuntuu, tuoksuu ja maistuu.
Kehruuhuoneella tapahtuu koko ajan
Historiallinen Linnoitus ei ole menneisyyteen jumahtanut muinaismuisto, vaan elävä ja kehittyvä alue. Viime vappuna avattu kulttuuri- ja tapahtumakeskus Kehruuhuone entisen naisvankilan tiloissa haluaa olla mukana elävöittämässä Linnoituksen aluetta. Ja Kehruuhuoneella tapahtuukin koko ajan paljon: kokouksia, perhejuhlia, konsertteja ja lounastilaisuuksia…
Äijäkanteleet Kehruuhuoneen Kekrisakonoilla 2015. Kuva: Kehruuhuone Kehruuhuoneen monipuoliset tilat muokkautuvat helposti hyvin erilaisten tilaisuuksien tarpeisiin. Päivisin Kehruuhuoneen oma keittiö tarjoaa kaupunkilaisille hyvää lounasruokaa, ja iltaisin tiloja vuokrataan erilaisiin tarkoituksiin. Kehruuhuoneen pirteät emännät Kiisa Kemppainen ja Sari Kaasinen järjestävät myös itse tilaisuuksia, joihin koko kaupunki on kutsuttu. Joka sunnuntai Kehruuhuoneella kuullaan iltapäivän kahvikonsertti, jossa esiintyy aina joku lähialueen muusikko tai esiintyjäryhmä.
Kehruuhuoneen nuorempi emäntä Kiisa kemmpainen. Kuva: Kehruuhuone Ryhmämatkailijoille Kehruuhuoneen avarat, esteettömät tilat ovat oiva taukopaikka, jossa voi syödä lounaan tai nauttia kahvit – ja isolle, ilmaiselle parkkipaikalle mahtuu helposti useampikin linja-auto.
– Olen kuullut paljon, että Lappeenrannassa ei olisi mitään, minkä vuoksi pysähtyä, Kaasinen sanoo.
– Haluamme vastata haasteeseen ja olla mukana rakentamassa Linnoituksen alueen uutta tulemista.
|