Nro 5-2015
Luokittelu: Kymenlaakso, Etelä-Karjala ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Nähtävyydet ;  Ostokset, käsityöt, lahjatavarat ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Via Karelia, Lappeenranta, Ylämaa, Jalokivikylä, spektroliitti, Jalokivimuseo, Ylämaan Korukivi, Kiviseppä, Korupirtti, Ylamaa Mystique

Via Karelia


Jalokivimessut on Jalokivikylän vuotuinen päätapahtuma, joka pidetään seuraavan kerran 1.-3.7.2016. Kuva: Esko Hämäläinen

Spektroliitti loistaa sateenkaaren väreissä

Ylämaan spektroliitti on jalokivi, joka täyttää tärkeimmät jalokivelle asetetut vaatimukset: kauneuden, kovuuden ja harvinaisuuden. 


  Ylämaan ainutlaatuinen spektroliittialue löydettiin ensi kerran 1940-luvulla sattumalta Salpalinjan rakentamisen yhteydessä. Spektroliitin ja muidenkin jalokivien rikkauteen ja loistoon voi tutustua Ylämaan Jalokivikylässä, joka sijaitsee aivan Via Karelian varrella, 35 km päässä Lappeenrannan kaupungista etelään. 

Jalokivimuseo

  Ylämaan Jalokivimuseo johdattaa jalokivien ihmeelliseen maailmaan. Museossa on nähtävänä mm. maailman kuuluisimpien timanttien replikakokoelma, neljännestonnin painoinen ruusukvartsi Madagaskarilta sekä eri malmikiviä ja 4000 muuta näytettä. Kiehtovia ovat myös esihistorialliset fossiilit, korallit ja meteoriitit. 


Jalokivimuseon erikoinen lattia
  – Museon yli sadalta vitriinimetriltä löytyvät niin timantti, rubiiini, safiiri, smaragdi ja muut tunnetut jalokivet, kuten topaasi ja opaali, unohtamatta Ylämaan omaa spektroliittia, kansallisjaokiveämme, kertoo Jalokivimuseon johtaja Esko Hämäläinen

  Suuren suosion saavuttaneet vuotuiset Ylämaan kansainväliset jalokivi- ja mineraalimessut järjestetään Jalokivikylässä jälleen 1.–3.7.2016. 

  – Jalokivimuseo järjestää kaikille halukkaille ja ryhmille myös huippukiinnostavia pari tuntia kestäviä Jalokivikierroksia, jonka aikana kävijät saavat kaivokselta mukaansa arvokkaita spektroliitti jalokiviä, Hämäläinen muistuttaa.

Kivestä koruja ja käyttöesineitä

  Yhdessä Jalokivikylän hirsirakennuksessa sijaitsee Ylämaan Korukiven valoisa kivimyymälä ja hiomo. Myymälässä hohtavat erilaiset ja erikokoiset hiotut ja hiomattomat jalokivet, käsintehdyt spektroliittikorut ja -käyttöesineet. Teuvo Tielinen perusti kivihiomon Ylämaalle vuonna 1981. Myynnissä olevissa koruissa Tielinen käyttää vain Ylämaan omaa spektroliittiä. 


Ylämaan Korukiven myymälä ja hiomo.
  – Jos kuitenkin sattuisi, ettei sopivaa korua tai kiveä myymälästä löydy, voidaan jalokivi hioa asiakkaan koruun sopivaksi, Tielinen vinkkaa.

Persoonallista muotoilua ja laadukasta käsityötä

  Kiviseppä on perheyritys, jolla on vankka osaaminen jalokivien hiojana ja korujen valmistajana yli 40 vuoden ajalta. Yritys siirtyi vuonna 1978 Lahdesta Ylämaalle ja rakensi 1982 myymälän Jalokivikylään. Kiviseppä valmistaa kaikki korunsa itse alusta loppuun saakka. Kulta- ja hopeakorujen valmistuksesta vastaa Rainbow Jewelry, joka on osa Kiviseppä Ky:tä. Jalometallikoruissa käytetään 3D-mallinnusta ja uusinta valutekniikkaa.


Kivisepän myymälä Jalokivikylässä.
– Yrityksemme tärkein yhteistyökumppani on ollut Suomen Rahapaja Oy, jolle olemme toimittaneet mitalien ja juhlarahojen osia, kertoo yhtiön omistaja Hannu Heinonen.


Kivisepän designia.
 – Osa koruistamme on uniikkikoruja ja näitä voit löytää myymälästämme Jalokivikylässä, Heinonen jatkaa.

Elämysmatka jalokivien maailmaan

  Teuvo Tielisen, Hannu Heinonen ja Ylämaalla kaivostoimintaa harjoittavan Martti Kälviäisen yhteistyön tuloksena perustettiin yhtiö Ylamaa Mystique Oy, joka on tuotteistanut raakakivien etsinnän ja kivien hiomisen mielenkiintoisiksi, ostettaviksi tuotepaketeiksi.


Spektroliitin hehkua. 
  Sulan maan aikaan löytämisen riemua tarjoaa Sateenkaari-aarreretki, jonka aikana louhokselta etsitään oma aarrekivi. Raunin aarteet – kivestä koruksi -retkillä louhokselta löytynyt ”sateenkaariaarre” valmistetaan koruksi asti. Mystisen hiomopäivän aikana Jalokivikylän kivipajassa koetaan hiomon taikaa ja kivenkäsittelyn haasteita valmistamalla kivikoru joko itse löytämästä tai Mystique-hiomosta hankitusta raakakivestä. 

Tuoreita leivonnaisia ja perinneherkkuja

  Viihtyisän ravintola Korupirtin omassa keittiössä leivotaan tarjolla olevat pullat, munkit ja muut leivonnaiset joka aamu. Maittava kotiruoka tai runsaat á la carte -annokset taltuttavat pahimmankin nälän. Ravintolan keittiössä valmistetaan myös ylämaalaista perinneherkkua hakkoopiirakkaa.  


Kahvila-Ravintola Korupirtti taltuttaa nälän ja janon.
  Kesällä asiakkaiden käytössä on 60-paikkainen ulkoterassi. Ravintolan yhteydessä matkailijoita palvelee myös asiakasposti, lasten leikkipaikka ja polttoaineen jakelupiste.

Tekstin kirjoittiAhti Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »