Nro 5-2015
Luokittelu: Kymenlaakso, Etelä-Karjala ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Museot, kirkot ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Via Karelia, Miehikkälä, Salpalinja-museo, Salpakeskus, Orivarsojen laitumellelasku

Via Karelia


Taistelu- ja yhdyshautaa Salpalinja-museon hehtaarien laajuisella ulkoalueella. Kuva: Mika Honkalinna

Salpalinja-museo on Miehikkälän matkailuvaltti

Miehikkälän Salpalinja-museo tarjoaa matkailijalle ainutlaatuisia kokemuksia autenttisessa sodan ajan ympäristössä.


  Itärajalla sijaitseva Miehikkälä on historian melskeestä saanut osansa. Itäisen ja läntisen kulttuurin rajalla sijaitsevasta kunnasta tuli viime sotien jälkeen myös maantieteellinen rajapitäjä, jossa sodan jäljet ovat vielä elävästi esillä.

Ainutlaatuinen Salpalinja

  Välirauhan aikana ja jatkosodan lopussa Miehikkälän peltojen ja metsien halki rakennettiin 1200 kilometrin mittainen, Suomenlahdelta Savukoskelle ulottuva puolustusasema, Salpalinja. Nykyään Salpalinja on niin kansallisesti kuin kansainvälisesti merkittävä monumentti- ja matkailukohde, jota on verrattu mm. Ranskan Maginot-linjaan tai Saksan Atlantin valliin.


Salpalinja-museossa on näyttelytiloja niin sisällä kuin ulkona. Kuva: Mika Honkalinna
  Salpalinjan järeimmin linnoitettu osa sijaitsee Suomenlahden ja Saimaan välisellä alueella. Siellä sijaitsee myös Miehikkälän tärkein matkailukohde, Salpalinja-museo, joka tuo kuntaan vuosittain tuhansia matkailijoita.

Kokous korsussa?

  Salpalinja-museo on vuonna 1987 perustettu Salpalinjan rakennushistoriaa esittelevä sotahistoriallinen museo. 


Taukopaikka Salpapolun varrella. Kuva: Asta Kainulainen
Sisänäyttelytilojen tarjontaa täydentää useiden hehtaarien laajuinen ulkoalue, jonka jylhään kalliomaastoon rakennettuja erimittaisia reittejä voi kiertää joko itsenäisesti tai oppaan johdolla. Ryhmille on tarjolla erilaisia teemaopastuksia, esimerkiksi kivirakentamisen näkökulmasta tai ”rakennusmestari Arvo Rissasen” vetämä draamakierros. 


Panssarivaunu T-34. Kuva: Mika Honkalinna
  Yrityksille ja yhdistyksille Salpalinja-museo on mitä mainioin paikka kokouksiin ja muihin tilaisuuksiin. Museon kahvilassa voi järjestää yksityistilaisuuksia: modernissa ja valoisassa museokahvilassa on 64 asiakaspaikkaa, joten sinne mahtuu isompikin ryhmä. Tunnelmallinen Salpamaja-hirsirakennus sopii vaikka juhlatilaksi, ja erityisesti yritysjohtajien suosiossa on Korsukabinetti viime sotien aikaiseen teräsbetonikorsuun kunnostetussa kokoustilassa, jossa sodan aikana tulenjohto hioi strategioitaan. Korsukabinetin miljöö ruokkii mielikuvitusta, ja kun betoniseinien sisällä eivät kännykätkään toimi, lopputuloksena ei voi olla muuta kuin onnistunut kokous!

Kuin varsat kevätlaitumella

  Salpalinja ja siihen liittyvä historia ovat olleet lähtöpotkuna Salpavaellukselle, opastetulle linnoitushistorialliselle luontoretkelle, joka kulkee vuosina 1940–41 ja 1944 rakennettua Salpalinjaa pitkin. Ensi vuonna vaellus järjestetään heinäkuun ensimmäisen viikonloppuna 23. kerran, ja se kerää vuosittain satoja patikoitsijoita. Vaellus päättyy Salpalinja-museolle, jossa vietetään yhteistä maanpuolustusjuhlaa.

  Oman juhlansa saavat joka vuosi myös Miehikkälän orivarsat, jotka lasketaan laitumelle keväisin. Orivarsojen laitumelle lasku on 1960-luvulta asti vietetty tapahtuma, joka kerää tuhatpäisen yleisön ihailemaan varsojen keväistä kirmailua pitkän ja pimeän tallitalven päätteeksi. 


Orivarsojen laitumelle lasku on suosittu tapahtuma Miehikkälässä. Kuva: Jenni Timlin 
Kymenlaakson hevosjalostusliiton omistamalle laitumelle tuodaan keväisin parikymmentä yksityisten ihmisten omistamaa hevosta, jotka saavat käyskennellä kesän vapaana suurella laitumella. Sanonta ”kuin varsat kevätlaitumella” todellakin herää eloon mieleen painuvalla tavalla Miehikkälässä!Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »