Nro 5-2015
Luokittelu: Kymenlaakso, Etelä-Karjala ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Museot, kirkot ;  Aina ; 
Avainsanat: Via Karelia, Virolahti, Bunkkerimuseo, Salpakeskus

Via Karelia


Bunkkerimuseon ulkonäyttelyä täydentää tykkipiha, joka esittelee erilaisia sodassa käytettyjä tykkityyppejä. Kuva: Karo Holmberg

Bunkkerimuseo avaa puolustuslinjan rakentamista

Virolahdelta Suomenlahden rannikolta saa alkunsa Salpalinja, joka jatkuu aina Jäämerelle saakka. Virolahden Bunkkerimuseo valottaa Salpalinjan rakentamista.


  Bunkkerimuseon perusnäyttely uusittiin viime kesänä, ja nyt Bunkkerimuseo tuo Salpalinjan rakentamisen vaiheet elämyksenä kaikille aisteille. Näyttelyn rakentamisessa on hyödynnetty visuaalisia keinoja: isoja kuvia ja paljon värejä, mutta myös moniaistillisuutta. Näyttelyssä kävijä pääsee kulkemaan pätkän hämyistä, aitoa yhdyshautaa ja kurkistamaan tervantuoksuisen puukorsun sisälle. Näyttelyn luontohuone esittelee sitä, kuinka luonto kätkee massiivisen puolustuslinjan maisemiinsa. Luonnossa olemista kuvastavat myös eläinlajit, joille linnoitteet tarjoavat otollisen elinpaikan. 


Taistelu- ja yhdyshautaa. Kuva: Ksenia Kylmälä
  Bunkkerimuseo muodostaa yhdessä Miehikkälän Salpalinja-museon kanssa Salpakeskuksen. Museoiden näyttelyt täydentävät toisiaan, mutta toimivat hyvin myös itsenäisinä käyntikohteina. Museot sijaitsevat 55 kilometrin pituisen Salpapolku-retkeilyreitin varrella, jossa voi vapaasti käydä tutustumassa korsuihin ja linnoituskohteisiin. Matkan varrella on hyvät opasteet ja tauko- ja yöpymispaikkoja tasaisin välimatkoin. 


Sisänäyttelytila on rakennettu parakkiin. Kuva: Mika Honkalinna
  Sisänäyttelytilana toimiva parakki on rakennettu ja sisustettu sota-ajan henkeen, ja valokuvien lisäksi siellä esitetään Suomen Salpa – viimeinen este -multimediaa, joka johdattaa kävijät mm. alkuperäisen elokuvamateriaalin välityksellä sota-ajan tunnelmiin ja niihin syihin, miksi Salpalinja aikanaan rakennettiin. 


Mannerheim-näyttely. Kuva: Emmi Juvonen
Näyttely jatkuu ulkoalueella, jossa ympäröivässä kangasmaastossa ja suoalueella on aitoja, teräsbetonisia linnoituslaitteita, joihin pääsee myös sisälle. Korsuja yhdistää noin kilomerin mittainen maastoreitti, jonka voi kulkea joko itsenäisesti tai oppaan johdolla. Ulkonäyttelyä täydentää erilaisia sodissa käytettyjä tykkityyppejä esittelevä tykkipiha.

Pate tuo puolustuslinjan tutuksi myös lapsille

  Bunkkerimuseo on perinteisesti ollut ikäihmisten ja sotahistoriasta kiinnostuneiden kohde, mutta viime vuosina museossa on vieraillut myös entistä enemmän perheitä. 


Bunkkerimuseossa vierailee yhä enemmän myös lapsiperheitä. Kuva: Karo Holmberg
Lapsille museossa onkin kehitetty oma lasten kierros, jota isännöi Bunkkerimuseon maskotti, Pate-lepakko. Lasten kierrosta varten on toteutettu kirjanen, jossa museon teemaa tuodaan esiin lasten silmin. Saatavilla on myös museon teemaan liittyviä puisia leikkiaseita, jotka lapset voivat ottaa mukaansa kierrokselle. 

 
Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »