Nro 3-2015
Luokittelu: Pohjanmaa ;  Tapahtumat ;  Ostokset, käsityöt, lahjatavarat ;  Kesä ; 
Avainsanat: Kauhava, puukkofestivaalit, käsityöfestivaalit, työnäytös, puukonheiton SM-kisa, nypläys, Zetor-kyyti

Ihana Suomen suvi


Myyntipöydiltä löytyy myös teroitukseen liittyviä tuotteita. Kuvat: Päivi Kultalahti

Puukko- ja käsityöfestivaalit Kauhavalla  

Kauhavan Puukko- ja käsityöfestivaalit ammentaa voimansa paikkakunnan perinteestä. Kauhavalla on ollut ammattimaisia puukonvalmistajia jo 1800-luvulta alkaen. Naiset puolestaan kutoivat kankaita liikkeisiin saadakseen lisäansiota, ja Kauhavan rautatieasema muodostui kudonnaisten merkittäväksi myyntipaikaksi itsenäisyytemme alkuvuosina.


  Kauhavan Kauppatie muuttuu ”Puukkobulevardiksi” 12.–13. kesäkuuta Puukko- ja käsityöfestivaalien vallatessa kaupungin keskustaajaman. Kahden päivän ja illan ajan alueelta löytyy mielenkiintoista tekemistä ja näkemistä.  Tapahtuma järjestetään jo 17. kerran. Tapahtuman suojelija on näyttelijä Vesa Vierikko

Sorkoupotusta ja taontaa

  Puukkofestivaalit keskittyy perinteikkäälle Kauhavan Nuorisoseuralle. Työnäytöksissä esitellään sorkoupotuksen tekemistä, tupen ompelua sekä taontaa. Sisätiloissa on myyntinäyttely.  Vaihtuvassa näyttelyssä on esillä Tommi-puukko eli Kainuun puukko. Tommi-puukko on 1800-luvulla Hyrynsalmessa kehitetty puukkomalli. Presidentti Urho Kekkonen teki puukkoa tunnetuksi eräretkillään. 

Puukonheiton SM-kisa

  Lauantaina pidettävään puukonheiton SM-kilpailuun voi ilmoittautua paikanpäällä. Puukonvalmistuskilpailuun osallistuvien on lähetettävä työnsä kisaan jo kesäkuun alkuun mennessä.  Tänä vuonna kilpailuun tulee valmistaa kauhavalainen työpuukko, joka varustetaan perinteisellä puolipontisella kahvalla ja kuppihelalla sekä tyyliin kuuluva, niittauksilla varustettu perinteinen tuppi. Kilpailutyöt ovat yleisön nähtävillä. 


Sekä ulkona että sisätiloissa on puukontekemiseen liittyviä työnäytöksiä.
  TV:stä tuttu Jethro Rostedt juontaa tapahtuma-alueen ohjelman sekä perjantaina että lauantaina. Puukkokoulussa lapset pääsevät omin käsin kokeilemaan puukon käsittelyä. Tapahtuman perinteisiin kuuluu myös Ruman Vallesmannin ”puukotus”. 

  Puukko- ja käsityöfestivaalin aikana lankojen erikoisliikkeen Lankava Oy:n pihapiirissä ja Kauppakeskus Vallesmannissa on ohjelmaa pehmeämpien materiaalien tiimoilta.  Työnäytöksissä esitellään nypläystä ja kangaspuilla kutomista. Ohjelmalavalla on eri esiintyjiä ja alueella on myös Marttakahvila.  Mukana meossa ovat Molla Mills ja suuri käsityön ystävä, näyttelijä Laura Jurkka.
  
Zetorin kyydissä

  Festivaalivieraat voivat poiketa myös Kauhavan puukko- ja tekstiilimuseoon, Taidetaloon ja Iisakki Järvenpään kotitaloon. Iisakki Järvenpää Oy:n tehtaalle ja ympäristöön on myös järjestetty erilaista ohjelmaa. Torialueella on Kauhavan Yrittäjät ry:n markkinat.  Eri tapahtumapisteisiin voi matkata Zetori-kyydillä. Traktori liikennöi non-stoppina eri pisteiden välillä molempina päivinä.

  Iltaohjelmassa on muun muassa kirkkokonsertti. Lauantai-iltana soi Puukkoblues työväentalolla.  

Tekstin kirjoittiMarita Mattila


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »