Nro 3-2015
Luokittelu: Pirkanmaa, Häme ;  Tapahtumat ;  Nähtävyydet ;  Ostokset, käsityöt, lahjatavarat ;  Kesä ; 
Avainsanat: Vesilahti, Narvan Markkinat, juhlavuosi, tervahauta, historiallinen kulkue, tanssit, naisten hemmottelukierrokset

Ihana Suomen suvi


Tervahaudasta saatua tervaa on myynnissä Narvan markkinoilla. Kuvat: Yrjö Punkari

Satoja vuosia markkinaperinnettä Vesilahdessa

Laukon kartanosta ja Klaus Kurjesta tunnettu Vesilahti ylläpitää ylpeänä satoja vuosia vanhoja perinteitä.


  Heinäkuussa Vesilahdessa vietetään uuden ajan Narvan Markkinoiden 50-vuotisjuhlaa. Valtakunnallisestikin kuuluisat markkinat aloitettiin alun perin jo 1730-luvulla, jolloin markkinoita vietettiin talvella Antin päivän aikoihin turkistenmyynnistä tunnetun Narvan kylän jokivarressa. Suositut markkinat keräsivät kauppiaita ja vieraita koko eteläisen Suomen alueelta. Kun markkinoiden maine kasvoi, ne alkoivat vuosi vuodelta kerätä yhä suurempia ja riehakkaampia vierasjoukkoja, ja niinpä kylä halusi luopua lopulta markkinaoikeuksistaan. Vuonna 1779 markkinoiden pitopaikka siirrettiinkin Tampereelle, nykyisen Laukontorin kohdalle.

  Narvan Markkinat herätettiin Vesilahdessa uudelleen eloon vuonna 1965. Tavoitteena oli kerätä markkinoilla rahaa kotiseutumuseon perustamiseksi Vesilahteen. Ensimmäiset uuden ajan markkinat keräsivät peräti 11 000 kävijää, ja siitä lähtien Narvan Markkinoita on vietetty joka viides vuosi. Vuodesta 1985 lähtien markkinoiden pitopaikaksi on vakiintunut kotiseutumuseon alue.

Markkinaperinne elää ja voi hyvin

  Markkinoiden ohjelma on vuosikymmenien ajan pysynyt suurin piirtein samanlaisena tuoden esiin paikallista historiaa, tapoja ja kädentaitoja. Myös juhlavuoden markkinaohjelma nojaa vahvasti hyväksi havaittuihin perinteisiin.


Tervahaudan lastausta.
  Tervanpoltolla on markkinoilla pitkät perinteet, ja 50-vuotisjuhlamarkkinat avataankin keskiviikkona 8.7. perinteisellä tervahaudan sytytysjuhlalla. Tervahauta palaa läpi markkinoiden yötä päivää ja siitä saadaan aitoa tervaa myyntiin markkinoille. Tervanpolton lisäksi markkinoiden ohjelmassa on monenlaisia työnäytöksiä perinteisistä työmenetelmistä.  Markkinoilla keskeisessä osassa on luonnollisesti kaupankäynti, mutta sen ohessa Narvan Markkinat on myös kulttuuri- ja huvitilaisuus. Tänäkin vuonna 111-vuotiaan Narvan Soittokunnan Narva Big Band rytmittää markkinahumua jazz-sävelin, ja lasten viihtymisestä vastaa lasten oma puuha-alue, jossa lapset pääsevät rapsuttelemaan kotieläimiä, osallistumaan konsertteihin ja tutustumaan vanhoihin työmenetelmiin työpajoissa. 

  Olennainen osa markkinoita on vuosien varrella suuren suosion saanut historiallinen kulkue, joka roolihahmojen avulla kuvailee Vesilahden pitkää ja rikasta historiaa. Tänä vuonna noin tunnin mittainen kulkue toteutetaan jokaisena markkinapäivänä. Myös tanssit kuuluvat kiistämättä markkinatunnelmaan: tänä vuonna markkinaväkeä tanssittavat mm. Tommi Soidinmäki, Hurma sekä Henkka ja Kulkurit. Kaupankäynnin ja ohjelmanumeroiden ohessa sukulaiset ja tuttavat tapaavat toisiaan, mikä monelle onkin yksi tärkeimmistä markkinoille tulemisen syistä. 


Historiallisessa kulkueessa nähdään mm. legendaarisen Matti Kurjen ja venäläispäällikkö Pohdon kaksintaistelu.
  Narvan Markkinat elävät nyt todella uutta tulemistaan. Edellisillä markkinoilla viisi vuotta sitten vieraili jopa 20 000 kävijää, joten perinteisillä markkinoilla on kysyntää. Tänä vuonna Vesilahden matkailutoimi järjestää markkinoille kuljetuksen Tampereen Keskustorilta ja Lempäälän linja-autoasemalta, joten lähteminen on nyt myös helppoa. Hinta 20 € aikuisilta ja 15 € lapsilta sisältää kuljetusten lisäksi pääsyliput markkinoille.

Prinsessaunelmia ja hemmottelua naisille

  Narvan Markkinoiden lisäksi Vesilahti tarjoaa matkailijalle tänäkin vuonna elämyksiä ja kaikkia aisteja kutkuttavia kokemuksia.

  Vanhana perinteenä jatkuvat Vesilahden opastetut kierrokset, mutta niiden rinnalle Vesilahden matkailutoimi tuo tälle kesälle naisten hemmottelukierrokset ryhmille. Kolmena viikonloppuna toteutettavat hemmottelukierrokset vievät osallistujansa Pappilaan tutustumaan rakkausrunoihin, löytämään oman sielunvärinsä kirkkoherra Harri Henttisen johdattamana, herkuttelemaan Pizzeria Makasiiniin, korutaiteilijoiksi Savipaja Samottiin, tanssimaan rivissä Hovin Ratsutilalle ja shoppailemaan Kurjen tilan ekokylään

  Naisten hemmottelukierroksille järjestetään kuljetus Tampereelta ja Lempäälästä, joten kesällä on mitä paras mahdollisuus lähteä ystäväporukalla tai vaikka sisaren tai äidin kanssa tutustumaan kesäisen Vesilahden tarjontaan. Kierroksella on mukana opas, joka kertoo tarinoita reitin varrelta.

  Perinteikäs Rämsöön kesäteatteri jatkaa tänä kesänä suosittua prinsessasatujen sarjaa, kun näyttämölle astelevat Lumikki ja seitsemän kääpiötä. Koko perheen klassikko herää henkiin Rämsöön upeissa maisemissa, joissa kääpiöinä seikkailevat raavaat miehet. Luvassa on suuria tunteita ja kaikki oikean sadun elementit uljaine prinsseineen, ilkeine äitipuolineen ja maan kauneimpine prinsessoineen. Kerro, kerro kuvastin… 

Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »