Nro 3-2015
Luokittelu: Kymenlaakso, Etelä-Karjala ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Ruokailu, majoitus ;  Museot, kirkot ;  Ostokset, käsityöt, lahjatavarat ;  Aina ; 
Avainsanat: Kuninkaantie, Kotka, Merikeskus Vellamo, Suomen merimuseo, Kymenlaakson museo, Merivartiomuseo

Kuninkaantie


Aallonmuotoinen Merikeskus Vellamo. Kuva: Jussi Tiainen

Merikeskus Vellamo

Merikeskus Vellamon aallonmuotoinen rakennus kohoaa Kotkan vanhassa Kantasatamassa, meren äärellä. Vellamon museot kertovat Suomen merenkulun, Kotkan ja Kymenlaakson historiasta. Yhdellä ja samalla pääsylipulla pääsee tutustumaan merimiesten ja ahtaajien, alusten ja satamien, kaupunkien ja kylien tarinoihin.


  Suomen kansallismuseoon kuuluvassa Suomen merimuseossa keskitytään suomalaisen merenkulun menneisyyteen ja nykypäivään. Näyttelyssä voi kulkea merta pitkin ajassa ja paikassa, kaukomailla ja kotirannoilla, pinnalla ja syvyyksissä.

  Kymenlaakson museo kertoo kotkalaisesta ja kymenlaaksolaisesta elämänmenosta. Mukaan mahtuu arkista työtä ja juhlaa, jokivartta ja merta, satamakaupungin rosoista elämää. Rajavartiolaitoksen kanssa yhteistyössä toteutettu Merivartiomuseo avaa merivartijoiden työtä kieltolain ajoista aina nykypäivään asti.


Jukeboxin kuuntelua. Kuva: Mikko Nikkinen
  Museoiden näyttelyihin voi uppoutua kuunnellen, katsellen, haistellen, tunnustellen, leikkien ja pelaten. Nosta viestilippu, haistele tervantuoksua, sovittele hattua ja leninkiä, upota laiva ja pelasta mies. Nähtävää ja tehtävää on kaikenikäisille vaikka koko päiväksi.

Opastuksella pintaa syvemmälle

  Näyttelyihin voi tutustua oman aikataulun mukaan itsenäisesti tai osallistumalla opastetulle kierrokselle. Kesäaikaan pääsymaksuun sisältyviä ja eri teemoista kertovia opastuksia on jokaisena aukiolopäivänä. Ryhmille on mahdollista varata myös oma opas.

Lasten Vellamo

  Näyttelyissä riittää puuhaa. Niin lapset kuin aikuisetkin voivat kokeilla vaikkapa meripelastustaitojaan, opetella tekemään solmuja, kuunnella musiikkia, loruja ja satuja tai pelata laivanupotusta. Kesä-heinäkuussa lapsille järjestetään maksuttomia työpajoja ja opastuksia. Ja jos oikein hyvin käy, näyttelykäynnillä voi törmätä Laivakoira Velluun!


Lapsilla riittää Vellamossa ihmeteltävää! Kuva: Eveliina Leckl

Vaihtuvissa näyttelyissä jäänmurtoa ja valokuvia

  Voimalla liikkeelle! -näyttely (23.8.2015 asti) kertoo jälleenrakennuksen ajasta päätähtinään jäänmurtaja Voima ja satamajäänsärkijä Turso. Katse Karhulan suuntaan - valokuvia Karhulasta ja kauempaankin (27.9.2015 asti) esittelee Karhulan maisemia ja ihmisiä 1900-luvun alusta 1980-luvulle. Kesällä avoinna olevassa ulkonäyttelytilassa on esillä mm. Kultaranta II -vene (1929), joka on palvellut valtionpäämiehiämme aina Relanderista Kekkoseen.

Taistelu Itämerestä ja Mutkat suoriksi 

  Marraskuussa avautuva 1715. Taistelu Itämerestä. -näyttely keskittyy Suuren Pohjan sodan aikaisiin tapahtumiin Itämeren alueella. Näyttelyssä kerrotaan hallitsijoista ja valtapelistä, sodan taisteluiden hylkykohteista sekä laivanrakennuksesta ja merenkulusta Itämerellä.

  Joulukuussa avautuu Mutkat suoriksi -näyttely, joka vie kävijät Kuninkaantienäkin tunnetulle Suurelle Rantatielle. Nykyisin reitin tunnistaa numerosta E18. Näyttely esittelee tien kehitystä 1300-luvun ratsupolusta moderniksi moottoritieksi, tien rakentamista ja tienpitoa sekä tien käyttäjiä eri aikoina.

Herkkuja ja tuliaisia

  Ravintola Laakongin herkullinen lounas, pullakahvit, viinilasillinen tai pillimehu virkistävät näyttelykäynnin lomassa. Herkuttelun kruunaa ravintolasta ja terassilta avautuva satama- ja merimaisema, joka tarjoaa alati muuttuvaa katseltavaa. 


Rakennus on jo itsessään nähtävyys. Kuva: Timo Vesterinen
  Museokauppa Plootun tuotteet syntyvät näyttelyiden sisällöistä ja talon arkkitehtuurista ja niissä suositaan kierrätysmateriaaleja ja paikallista tuotantoa. Tarjolla on myös erityisesti Vellamolle suunniteltuja tuotteita kuten omasta Vellamo-kankaasta valmistettu tuotesarja.

Tekstin kirjoittiMarja Puukka


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »