Nro 3-2015
Luokittelu: Uusimaa ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Nähtävyydet ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Kuninkaantie, Sipoo, Savijärven kartano, valjakkoajo, ekologisuus, kokous, juhlat, homeopatia, valjakkoajokisat

Kuninkaantie


Savijärven kartanon erikoisuus on valjakkoajo. Kuva: Anna Aalto / Heasta

Savijärven kartano toi hevosvaljakkoajon Suomeen

Sipoon maalaisidyllissä sijaitseva Savijärven kartano on metsätalouteen, luonnonmukaiseen viljelyyn ja hevosten kasvatukseen erikoistunut perhetila. Kartanossa toimii ratsastus- ja valjakkoajokoulu, jonka toiminta huipentuu kesällä 2017 kartanolla järjestettäviin valjakkoajon PM-kilpailuihin.


  Vuonna 1886 rakennettu Savijärven kartano on kotina neljälle sukupolvelle. Kautta aikojen kartanolla on harjoitettu maataloutta ja kasvatettu karjaa. 

  – 1960-luvun maidon ylituotannon aikaan lehmät jouduttiin myymään, ja tilalle ostettiin hevosia, kertoo kartanon emäntä Agneta Simonsén-Nordström.

  Tänä päivänä Savijärven kartano on yksi alueen vanhimmista ja arvostetuimmista ratsastuskouluista. Opetusta järjestetään kaikentasoisille ratsastajille, aina aloittelijoista kokeneisiin kilparatsastajiin. Savijärven kartanolla annetaan myös vammaisratsastusopetusta.

Juhli tai kokousta kartanolla

  Kotikartano avaa ovensa tilauksesta ryhmille tarjoten upean miljöön kokouksiin ja juhlatilaisuuksiin. Ruoka valmistetaan alusta alkaen itse, ja lähituotantoa ja luonnonmukaisuutta arvostetaan kaikessa toiminnassa. Kartanon emäntä Agneta Simonsén-Nordström kertoo, että ekologisuus on suvulle elämäntapa.


Savijärven kartano avaa ovensa tilauksesta ryhmille. Kuva: Savijärven kartano
  Kartanon pihapiirissä järjestetään ryhmille yhteishenkeä nostattavaa toimintaa luontopoluista joukkuekisoihin ja tietenkin ratsastukseen. Savijärven kartano tarjoaa myös homeopaatin palveluja ihmisille ja eläimille, ja ohjelmaan voidaan sisällyttää homeopatia-aiheisia luentoja.

  Valjakkoajelu kartanon lähiympäristössä on upea kokemus kenelle tahansa. Erityisesti hääpareille hevosvaljakkokuljetus juhlapaikalle lisää glamouria tärkeään päivään.

Kartanolla kisataan mestaruuksista

  Valjakkoajon harrastaminen Suomessa sai syntynsä Savijärven kartanossa vuonna 1986. Lajia herätteli henkiin kartanon isäntä Rolf Simonsén. Rolfin poika Ben Simonsén on menestynyt valjakkoajossa MM-tasolla, ja Benin MM-kultaa voittanut kasvattihevonen SG Oberon on kaikkien aikojen menestyksekkäin valjakkohevonen.

  Savijärven kartanolla kilpaillaan sekä kansainvälisellä tasolla että Suomen mestaruudesta. Savijärvi Top Driving SM-kilpailu tasoilla 2–4 järjestetään 26.–28. kesäkuuta 2015. Kesällä 2016 Savijärven kartanolla järjestetään Pohjoismaiden Mestaruuskisojen esikilpailut ja loppuhuipennus eli PM-kilpailut käydään kesällä 2017.

Tekstin kirjoittiSaana Jaakkola


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »