Nro 2-2015
Luokittelu: Savo ;  Teatterit, orkesterit ;  Kesä ; 
Avainsanat: Kesäteatteri, Kuopio, Kuopion Uusi Kesäteatteri, Olavi Virta, Sami Kojonen

Kesäteatterit


Juhlamusikaalin päärooleissa ovat Milana Misic ja Sami Kojonen. Kuvat: Kuopion Uusi Kesäteatteri

Virta valokeilassa Kuopiossa

Rakastetun Olavi Virran tarina herää henkiin Kuopion Uuden Kesäteatterin kantaesityksessä. Juhlamusikaali valottaa kansakunnan laulajaikonin elämää syvällisesti monelta puolelta. 


  Olavi Virran syntymästä tulee kuluneeksi 100 vuotta. Kuopiossa juhlavuotta vietetään uuden nimikkomusikaalin kautta. 

  – Virta on merkinnyt itselleni aina paljon. Näytelmän käsikirjoituksen lähtökohtana oli syvällinen sukellus Virran persoonaan, syy-seuraussuhteet ja perimmäisten kysymysten pohdiskelu, selvittää käsikirjoittaja-ohjaaja Kimmo Virtanen.

  Solistina Olavi Virta -näytelmän tarinaa vievät eteenpäin monet kertojat: Virran naiset, manageri, vaimo... Naispääroolin tekee laulaja Milana Misic, joka ohjaajan kehuman mukaan on onnen omiaan Sami Kojosen näyttelemän Virran rinnalle. 

  Tietyt faktat ovat olemassa, mutta käsikirjoittajat ovat halunneet välttää patsastelua ja pönöttävää kerrontaa. Tarinassa piipahdetaan jokaisella Virran vuosikymmenellä, muttei kuitenkaan tiukan kronologisesti. Fiktio saa sijansa, ja mestarin vaiheita käsitellään rennosti. 

  – Huumoriakin on mukana, Kimmo Virtanen lupaa.

  Kappalevalintoihin on kiinnitetty erittäin tarkka huomio. Virran levytetty tuotanto käsittää 601 kappaletta, joten valinnan varaa oli!

  – Haluamme, että kaikki kappaleet istuvat näytelmän kulkuun saumattomasti. Suurimmatkin hitit, kuten Hopeinen kuu ja Tulisuudelma, löytävät paikkansa luontevasti, vailla päälle liimaamisen tuntua. Saamme olla todella ylpeitä laulajistamme ja orkesteristamme, ohjaaja kehaisee.

  Virtasen kanssa käsikirjoitustiimiin kuuluvat Johanna Keinänen ja Sami Kojonen.

Rooliin on kiintoisaa sukeltaa

  Näyttelijä-laulaja Sami Kojoselle Virran musiikki on tuttua, ja hän on myös esittänyt sitä aiemmin teatterissa ja keikoilla. Nimiroolin lakeerikenkiin hyppääminen on Kojosen kertoman mukaan sekä haastavaa että äärimmäisen kiintoisaa. Hän on perehtynyt laulu-uransa varrella Virran tuotantoon, elämään ja aikalaisiin niin biisien kuin elämäkertojenkin kautta. Suhde Olan musiikkiin syntyi jo pikkupoikana putkiradiosta kaikuneiden ikivihreiden kautta.

  – Melodisesti upeat ja mieleenpainuvat sävelet tekivät lähtemättömän vaikutuksen. Kappaleet päätyivät luontevasti myös omalle biisilistalleni ja levyilleni alettuani tanssiorkesterin solistiksi. 


Sami Kojosessa on paljon aitoa Olavi Virtaa. 
  Kojosen lauluääntä ja ulkonäköä on toisinaan verrattu Olavi Virtaan. 

  – Hyvä tietysti, jos mielleyhtymä itse mestariin syntyy, mutta toki yritän tehdä oman tulkintani Olavi Virrasta, naurahtaa päätähti. 

  Tehtävä on haastava.

  – Osa yleisöstä on nähnyt Virran oikeasti ja loput katselleet vuosikymmenien ajan kuvia mestarista: illuusio hänestä on siis vahva.

  Kuopion Uudessa Kesäteatterissa on totuttu näkemään värikkäitä ja vauhdikkaita tanssiesityksiä, eikä ensi kesäkään tee poikkeusta. Koreografioista vastaa Liisa Ruuskanen.

  Solistina Olavi Virta saa ensi-iltansa 1. heinäkuuta 2015.

Tekstin kirjoittiMaiju Junko


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »