Nro 2-2015
Luokittelu: Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Nähtävyydet ;  Ruokailu, majoitus ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Aina ; 
Avainsanat: Satakunta, Eurajoki, Vuojoki

Satakunta hyvää kohdetta


Vuojoen kartano on Eurajoen helmi. Kuva: Vuojoen kartano.

Kulttuurielämyksiä ja maalaisromantiikkaa 
Vuojoen kartanossa 

Vuojoen kartanon historia kantaa 1500-luvulle asti. Empiretyylisen ulkomuotonsa kartano sai arkkitehti C.L. Engelin kynästä vuonna 1836. Vuojoen kartano on toiminut kokous-, koulutus- ja kulttuurikeskuksena jo kymmenen vuotta, ja vuonna 2016 juhlitaan 180-vuotista rakennuskokonaisuutta. Merkkivuodet tuovat Eurajoen maalaisidylliin monenlaisia tapahtumia.


  Vuojoen kartanon kulttuurihistoriallinen arvo on merkittävä.

  – Laivanrakennusteollisuus rantautui Raumalle kartanon vaikutuksesta, ja entinen kartanonomistaja Axel Björkenheim toi vuoroviljelyn Suomeen, toteaa toiminnanjohtaja Kati Vainio.


Orangeria. Kuva: Vuojoen kartano
  Kartanokokonaisuuden historiallisesti arvokkain rakennus on Orangeria, joka toimi kokeiluhuoneena eksoottisten kasvien viljelylle.

  – Kasvihuoneessa viljeltiin ananaksia ja persikoita. Ananassatoa saadaan edelleenkin, Vainio kertoo. Viherhuoneen lisäksi Orangeriassa on tänä päivänä sauna- ja kokoustiloja.

Kulttuuria monessa eri muodossa

  Pysyvät Vuojoki- ja Orangeria-näyttelyt tutustuttavat vierailijat kartanon historiaan. Itäisessä flyygelissä sijaitseva Galleria Gylich on estradina vaihtuville taide- ja kulttuurinäyttelyille. Monipuolista ohjelmaa järjestetään vuoden ympäri konserttien, myyntitapahtumien, puutarhajuhlien ja jopa suomenhevosten SM-kyntöjen merkeissä. 

  Puutarhapäivän viikonloppuna 5.–6.6.2015 Eurajoki Bel Canto -konsertit viihdyttävät kartanon pihamaalla lapsia ja aikuisia. Lauantai huipentuu yhteistyössä Karjalaseuran kanssa järjestettävään Värttinän puistokonserttiin. 14.8.2015 Olavi Virran satavuotisjuhlakonsertissa solistina on Mika Kares, ja syyskaudella kartanolla kuullaan myös Sibelius-konsertti.

Murhamysteereitä ja haamukierroksia

  Arkilounaan ja juhlapyhien kattausten lisäksi Ravintola Wuojoen tarjontaan lukeutuu sunnuntaibrunsseja sekä erilaisia teemaruokailuja, kuten ohjelmallisia murhamysteeri-illallisia ja maaliskuussa järjestettävä Thaimaa-makumatka. 10-vuotisjuhlan kunniaksi alle 12-vuotiaat lapset lounastavat ravintolassa maksutta koko vuoden, äitien- ja isänpäivää lukuun ottamatta.  Ryhmille järjestetään kartanon tiloissa elämyksellisiä opastuskierroksia, joissa oppaana voi toimia kartanon entisaikojen rouwa, talousmamselli tai haamu. Tiloissa vietetään myös häitä, valmistujaisia ja muita juhlia. Vierastalo Wuojoki mahdollistaa majoittumisen upeassa kartanomiljöössä.
Tekstin kirjoittiSaana Jaakkola


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »