Nro 2-2015
Luokittelu: Uusimaa ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Museot, kirkot ;  Ostokset, käsityöt, lahjatavarat ;  Kesä ;  Syksy ;  Kevät ; 
Avainsanat: Kuninkaantie, Raasepori, Tammisaaren luontokeskus, Muutosten meri, Gnägget, opastus, elokuva, lapset


Kuva: Tammisaaren luontokeskus


Luonto tutuksi
keskellä kaupunkia

Meren rannalla, vain kivenheiton päässä kaupungin torilta toimiva Tammisaaren luontokeskus tutustuttaa vierailijan Tammisaaren saariston kansallispuistoon sekä lähiseudun luonnon omaleimaisuuteen ja retkeilymahdollisuuksiin.


  Viehättävä kaksikerroksinen punainen puutalo rakennettiin 1840 luvulla suolamakasiiniksi. Aikojen saatossa tiloissa on ollut niin rautakaupan varasto kuin yksi Suomen ensimmäisistä diskoistakin, Gnägget. Mittavien korjaustöiden jälkeen Tammisaaren luontokeskus aloitti toimintansa makasiinirakennuksessa vuonna 1995.

Lapsetkin viihtyvät

   Tammisaaren luontokeskuksen näyttely kertoo Itämeren ja länsiuusimaalaisen saariston muuttuvasta luonnosta tavalla, joka kiinnostaa lapsiakin. Näyttely vie retkelle saaristomaisemiin ihmettelemään vedenalaisia ääniä, ihastelemaan kalastajamökkiä, etsimään vieraslajeja kuivasta akvaariosta ja tutustumaan kosteikon elämään. Saaristossa tapahtuneet muutokset paljastuvat jännittävien luukkujen takaa. Näyttelyssä voi myös vaikkapa eläytyä ihailemaan "majakasta" näkyvää ulkomeren auringonlaskua. 


Kalastajamökki ja pieni kalastaja. Kuva: Tammisaaren luontokeskus
  Luontokeskuksen toisessa kerroksessa on lapsille pieni käsikirjasto, jossa voi lukea saaristoaiheisia lehtiä tai kirjoja. Puuhanurkkauksessa lapset voivat vaikkapa piirtää keskuksesta saatavaan korttipohjaan kuvan tulevaisuuden saaristosta ja lähettää sen ystävälle tai tutulle. 

Muutosten meri

  Luontokeskuksen pysyvä näyttely, Muutosten meri, selvittää länsiuusimaalaisessa saaristossa vuosisatojen saatossa tapahtuneita muutoksia niin maalla kuin meressä. Näyttelyssä kuljetaan mannerrannikolta sisä- ja ulkosaariston kautta merivyöhykkeelle. 
Näyttelyssä kerrotaan myös leväkukinnoista, saariston ilmastosta sekä herkän saaristoluonnon suojelusta.

Opastusta ja elokuvia

  Lapsi- ja aikuisryhmille on luontokeskuksessa tarjolla jokaiselle ikäryhmälle soveltuvia opastuksia. 

– Opastuksen kesto on 30–45 minuuttia, ja niiden yhteyteen voidaan lisätä aihetta käsittelevä filmi, kertoo luontokeskuksen hoitaja Lotta Söderlund.

  Elokuvaesityksiä näytetään 50-paikkaisessa auditoriossa, jota vuokrataan myös kokouskäyttöön. Elokuvaesitykset ovat maksuttomia, ja valittavana on yli 20 erilaista esitystä.  


Haahka on Itämeren runsaslukuisin pesivä merilintu. Kuva: Tammisaaren luontokeskus. 
  Luontokeskuksen myymälästä voi ostaa lähialueiden karttoja sekä kirjoja, julisteita ja muita tuotteita. Kodikkaan rakennuksen alakerran tiloihin pääsee myös pyörätuolilla.

  Luontokeskus on avoinna maaliskuun puolivälistä lokakuun loppuun, kesäsesongin aikaan päivittäin. Aukioloajat kannattaa tarkistaa luontokeskuksen internetsivuilta.


Tekstin kirjoittiAhti Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »