Nro 2-2015
Luokittelu: Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Ruokailu, majoitus ;  Museot, kirkot ;  Ostokset, käsityöt, lahjatavarat ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Kuninkaantie, Raasepori, Jussarö, Raaseporin linnanrauniot, Tammisaaren saariston kansallispuisto, Herkkureitti, ruukkikylät


Kuva: Raaseporin matkailutoimisto


Raasepori 
– idyllinen elämysten aarrearkku

Raaseporin merikaupunki tarjoaa puutaloidylliä ja kalliorantoja sekä kiehtovia ruukkeja ja keskiaikaisia linnoituksia – kaikki vain noin tunnin ajomatkan päässä sekä Turusta että Helsingistä.


  Kulkuyhteydet Raaseporiin ovat mitä mainioimmat, ja idylli on helppo saavuttaa niin autolla, junalla, linja-autolla kuin veneelläkin. Historiallista aluetta halkoo vanha Kuninkaantie, jota pitkin postivaunut aikoinaan matkasivat Tukholmasta Karjaan kautta Pietariin. 

  Historian lisäksi kaupunki tarjoaa mieleenpainuvia hetkiä myös luonnosta, arkkitehtuurista ja herkuttelustakin kiinnostuneille. 

  – Upeat ruukit, Raaseporin linnanrauniot ja puukaupunginosien kauneus ovat kokemisen arvoisia. Tammisaaren saariston kansallispuisto puolestaan tarjoaa lukemattomia virkistysmahdollisuuksia ja ainutlaatuisia elämyksiä, toteaa Raaseporin johtava matkailusihteeri Viveca Blomberg.

Salaperäinen kaivossaari

  Tammisaaren saariston luonto on jo itsessään nähtävyys. Sisäsaariston suurissa saarissa on erämaajärviä, reheviä metsiä ja kallioisia rantoja. Ulkosaariston luodoilla puolestaan pesii tuhansia merilintuja, ja kansallispuiston eteläisen osan merivyöhykkeillä voi nähdä harmaahylkeitä.

  Jussarön saari on varsinainen saariston helmi. Saari sijaitsee uloimpana saaristossa, aivan avomeren tuntumassa. Suljetulla saarella kaivettiin 1960-luvulla rautamalmia, ja kaivostoiminnan loputtua puolustusvoimat käytti vanhoja kaivosasuntoja kaupunkisodankäynnin harjoitteluun. 

  Nykyään Jussarö on avoinna yleisölle. Saarta kiertävät luontopolut kulkevat koskemattoman ikimetsän läpi sekä avoimen, 1800-luvulta peräisin olevan kaivoskuilun kautta. Luontopolun varrella olevasta näkötornista voi ihailla ympärillä avautuvaa merimaisemaa. Saarella on vierasvenelaituri ja uimaranta sekä kahvila, kokoustila ja tilaussauna. 

  Tammisaaren saariston kansallispuiston suurimmalla, metsäisellä Älgön saarella sijaitsee luontotupana toimiva Rödjanin kalastajatila, jolla voi aistia entisaikojen elämää. Raaseporin monipuoliseen kasvi-ja eläinkuntaan voi tutustua myös Tammisaaren vierassataman kupeessa sijaitsevassa luontokeskuksessa

Draamaopastuksia raunioilla

  Tammisaari, Karjaa ja Pohja yhdistyivät vuonna 2009 kaupungiksi, joka sai nimensä keskiaikaisen Raaseporin linnan mukaan. Joen partaalla, korkealla kalliolla sijaitsevat linnanrauniot ovat jäänteitä oletettavasti 1300-luvulla rakennetusta ja tuolloin vielä veden ympäröimästä linnasta. Ensimmäinen aikakirjoihin viety merkintä Raaseporin linnasta löytyy kirjeestä, joka on päivätty vuonna 1378. 


Kuva: Raaseporin matkailutoimisto
  – Raasepori on keskiajalle tyypillinen, hieman totuttua vaatimattomampi linna, jonka rakentaminen kesti pitkään. Suomessa ei toista vastaavanlaista linnaa ole, valaisee Viveca Blomberg.

  Noin vuosi sitten Raaseporin linnanraunioiden hallinnointi siirtyi Museovirastolta Metsähallituksen luontopalveluille. 

  – Alueella on tehty parannuksia ja laitettu uusia infotauluja, joten se on nyt entistä kävijäystävällisempi, Blomberg toteaa. Hän kertoo, että linnanraunioille on saatavana suosittuja draamaopastuksia, jolloin alueeseen tutustutaan vaikkapa linnanvoudin tai linnanrouva Katariinan johdolla.  

Sushia ja savukampeloita

  Raaseporissa matkailijaa hemmotellaan monilla herkuilla sekä korkeatasoisella lähi- ja luomuruualla. Ravintoloiden monipuolisessa valikoimassa pääroolissa on tietysti saaristolaisruoka, ja tarjolla on alueen erikoisuuksia. 

  – Sesonkiaikaan kannattaa ehdottomasti kokeilla savustettuja kampeloita. Myös Raatihuoneen lähelle avattu pieni sushibaari on sekin piipahtamisen arvoinen. Sushista voi nauttia paikan päällä tai ottaa mukaan evääksi, Blomberg suosittelee. 

  Raaseporin herkullisista kohteista on laadittu Herkkureitti, jonka varrella sijaitsee myös moni matkailunähtävyys. Tammisaaresta Tenholan, Pohjankurun, Fiskarsin ja Mustion kautta kulkevan rengasreitin kulkee autolla mukavasti päivässä. 

  – Herkkureitin varrella pääsee poikkeamaan vaikkapa torilla, luomukaupoissa, hunajatilalla tai Karjaan kuulussa, lihakaupan yhteydessä toimivassa Gastropubissa. Reitin varrella on myös Raaseporin alueen kuuluisia leipomoita, selvittää Blomberg.

Ruukkikylät valloittavat

  Raaseporin seudulle on perustettu aikanaan viisi ruukkia, Antskog, Billnäs, Fiskars, Mustio ja Åminnefors. Vanhin niistä oli Mustion ruukki, joka perustettiin jo 1560. 


Fiskarsin ruukkikylä. Kuva: Raaseporin matkailutoimisto.
  Vaikka raudan käsittely ruukeissa on jo kauan sitten päättynyt, tilalle on kehitetty uusia toimintoja ja tapahtumia, joiden ansiosta ruukkimiljööt ovat säilyneet elävinä. Fiskarsissa on esimerkiksi runsaasti museoita, näyttelyitä ja maailmankuulujen muotoilijoiden käsitöitä. Mustiosta löytyy Suomen suurin ja samalla yksi maamme arvokkaimmista puulinnoista. 

  – Billnäsin ruukkikylässä suosittelen pistäytymään Rakennusapteekissa. Sillä pääsee perehtymään vanhan rakentamisen menetelmiin ja aarteistoon, Blomberg vinkkaa. 

  Arkkitehtuurin ystäville Viveca Blomberg suosittelee tutustumista Karjaan ”Pikku-Italiaan” sekä Tammisaaren Alvar Aallon suunnittelemiin taloihin. Kuvataiteen ystävät eivät voi ohittaa suosittua, Tammisaaressa esillä olevaa Helene Schjerfbeckin elämää ja taidetta valaisevaa pysyväisnäyttelyä.


Tekstin kirjoittiMaiju Junko


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »