Nro 1-2015
Luokittelu: Uusimaa ;  Nähtävyydet ;  Museot, kirkot ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Aina ; 
Avainsanat: Helsingin observatorio, tähtitiede, yleisökeskus, näyttely, meteoriitti, planetaario


Observatorio pyörivine torneineen valmistui vuonna 1834. Kuva: Timo Huvilinna / Helsingin yliopistomuseo

Tähtitieteen lumoissa

Helsingin observatorio sijaitsee kauppatorin tuntumassa, Olympiaterminaalin viereisellä Tähtitorninvuorella. Puiston keskellä sijaitsevassa rakennuksessa avautui muutama vuosi sitten Helsingin yliopistomuseoon kuuluva yleisökeskus, joka tutustuttaa avaruuden ihmeellisyyksiin ja tähtitieteen historiaan.


  Observatoriorakennus pyörivine torneineen valmistui nykyiselle paikalleen vuonna 1834. Paikka oli tarkkaan harkittu, sillä rakennuksen piti sijaita niin, että sieltä oli esteetön näköala taivaalle ja se näkyi hyvin myös kaupungin satamaan. 1900-luvulle asti joka päivä tasan kello 12 pudotettiin Observatorion keskitornin mastosta aikamerkkipussi, jotta muun muassa Eteläsataman laivat saivat tarkistettua kronometrinsä. Navigointihan edellytti tarkkaa tietoa ajasta.

Kierrokselle yleisökeskukseen

  Observatorion yleisökeskuksen aamupäivät on arkisin omistettu koululaisryhmille. Muulle yleisölle näyttely on avoinna tiistaista sunnuntaihin klo 12–16 ja torstaisin ilta-kahdeksaan asti.

  Yleisökeskukseen on pääsymaksu, mutta näyttely on sen arvoinen. Missäpä muualla voi kosketella oikean meteoriitin pintaa tai tutustua tähtitieteen historiallisiin esineisiin! Ryhmien tulee varata ennakkoon opas, mutta joka kuukauden toisena lauantaina klo 14–15 järjestetään kaikille avoimia yleisöopastuksia. Silloin paikalle kannattaa tulla heti avaamisen aikoihin. Kierrokselle mahtuu 20 ensimmäistä paikan päällä ilmoittautunutta, ja osallistujilla opastus sisältyy pääsylipun hintaan. 

 
Observatoriossa on esillä historiallista esineistöä. Kuva: Sakari Kiuru.    
  – Poikkeavista aikatauluista tiedotetaan kotisivuillamme, muistuttaa Observatorion päällikkö Päivi Harjunpää.

Näe, koe ja oivalla!

  Upeasti restauroidun Observatorion salit on nimetty näyttelyn aihepiirien mukaan. Aurinkokuntasalissa ja Tähtisalissa kerrotaan Aurinkokunnan ja maailmankaikkeuden rakenteesta sekä oman tähtitaivaamme ilmiöistä, kun taas Meridiaanisalissa ja länsirotundassa perehdytään Suomen tähtitieteen historiaan. Tiedesalissa saa kosketuksen tutkimuksen eturintamaan tai historiaan vaihtuvan näyttelyn kulloisenkin aiheen mukaan. Opastettujen kierrosten aikana vieraillaan myös vanhoissa havaintotorneissa. Holvikellarissa sijaitsevassa planetaariossa opitaan planetaarioesityksen avulla tunnistamaan yleisimpiä tähtikuvioita ja seurataan, miten taivas liikkuu yön aikana. 


Yleisökeskuksessa on käytetty myös uusinta teknologiaa. Kuva: Sakari Kiuru.
  Observatorio yhdistää vapaasti historiallista esineistöä ja uusinta teknologiaa multimediaesityksineen. Näyttelyssä saa muun muassa selville oman painonsa Aurinkokuntamme eri planeetoilla. Päiväkoti-ikäiset lapsetkin viihtyvät paikassa, jossa oppiminen tapahtuu kokemisen kautta. Myös aikuisille mukaansatempaava näyttely on elämys ja unohtumaton kokemus, joka herättää kiinnostuksen tähtitieteen ihmeellisyyksiä kohtaan.

  Observatorio kätkee sisäänsä myös erilaisia vuokrattavia kokous- ja juhlatiloja. Rakennuksessa on myös Ursa ry:n toimitiloja sekä Yliopiston almanakkatoimisto ja Observatorion Tiedekahvila, joka on talvikautena avoinna tilauksesta.

www.observatorio.fiTekstin kirjoittiEeva Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »