Nro 1-2015
Luokittelu: Pirkanmaa, Häme ;  Tapahtumat ;  Nähtävyydet ;  Museot, kirkot ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Hattula, Parola, Panssarimuseo, sotahistoriallinen erikoismuseo, Kewätsawutus, Perhepäivä, Harrastepäivä, Jari Saurio


Neuvostoliittolainen T-55 taistelupanssarivaunu vauhdissa ajonäytöksessä. Kuvat: Panssarimuseo

Sotahistoria herää henkiin Panssarimuseossa

Parolassa sijaitseva Panssarimuseo on ainutlaatuinen vierailukohde, jossa viihtyy koko perhe. Museovierailuun voi sisällyttää vaikkapa piknikin museon pihamaalla, ja museon tiloista löytyy myös lapsille oma leikkipaikka. Suosiotaan kasvattava museo keräsi vuonna 2014 huikeat yli 30 000 kävijää.


  Sotahistoriallisessa erikoismuseossa esitellään etenkin 1930–1940-lukujen neuvostopanssarikalustoa. Kyseessä on laajin neuvostokalustokokoelma Venäjän ulkopuolella. Ainutlaatuiseen kokoelmaan kuuluu myös sellaisia panssarivaunuja, joita ei löydy edes itärajan takaa.

  Panssarimuseossa ei suinkaan tarvitse ihailla vitriinin sisään suljettua sotakalustoa, vaan panssarivaunun päälle kiipeämällä ja sisään kurkistamalla elävöityvät historiantuntien opit ja sotaelokuvien faktat. Kahdessa suuressa sisähallissa sekä ulkoalueilla esillä olevan perusnäyttelyn lisäksi museossa on vuosittain vaihtuvia erikoisnäyttelyitä.

Panssarivaunut liikkeellä

  Panssarimuseon jokavuotiset tapahtumat saavat liikkeelle niin museokaluston kuin ihmisetkin. Kesäkauden avaa vapunpäivän perinteinen Kewätsawutus-tapahtuma. Yhdessä Hämeen Mobilistien kanssa toteutettavassa koko perheen tapahtumassa liikkeellä ja esillä on panssarikaluston lisäksi vanhoja autoja. 

 
Museokalustoa liikkeessä Harrastepäivässä 2014.
  Heinäkuun ensimmäisenä lauantaina järjestetään Panssarimuseon suurin tapahtuma Perhepäivä, joka houkuttelee paikalle vuosittain noin 2 500 vierailijaa. Ohjelmassa on paitsi sotilasajoneuvojen kokoontuminen, myös lapsille suunnattuja näytöksiä ja musiikkiesityksiä, maatilaeläimiä, poniajelua ja pomppulinna. 

  Sotahistorian harrastajia on usein mukana elävöittämässä Panssarimuseon tapahtumia sota-ajan asusteisiin pukeutuneina. Elokuun ensimmäisenä lauantaina harrastepäivä eli Hobby Day tuo museon tiloihin runsaan joukon pienoismalli- ja historiaharrastajia. Panssarimuseolla on muutaman kerran järjestetty myös netissä pelattavan World of Tanks -tankkisotapelin ympärille rakennettu tapahtuma, joista viimeisin keräsi paikalle yli 1 000 pelaajaa.

Suomalaisten sotilaiden kunniaksi

  Panssarimuseon erikoisnäyttelyt vaihtuvat joka kevät, ja toukokuista esillepanoa odottaa kolme uutta näyttelyä.

  – Luvassa on Parolannummen historiaa sotilaskoulutusalueena 1500-luvulta alkaen, 1930-luvun panssarikalustohankintoja Englannista sekä jatkosodan jälkeistä Kevyen Prikaatin perustamisen historiaa, kertoo museoamanuenssi Jari Saurio.

  Ympäri vuoden avoinna olevassa Panssarimuseossa järjestetään tilauksesta ryhmille opastettuja kierroksia, ja asiantunteva henkilökunta opastaa mielellään myös yksittäisiä kävijöitä. Panssarimuseossa panostetaan erityisesti yksilöityyn historiaan. 


Näkymä päänäyttelyhallista.
  – Harvassa museossa voidaan tarkasti kertoa tietyn esineen historia vaihe vaiheelta, missä ja milloin mikäkin laite on palvellut ja keitä miehistöön on kuulunut, Saurio tarkentaa.

  – Panssarimuseo kokoelmineen on ennen kaikkea kunnianosoitus suomalaisille sotilaille ja heidän saavutuksilleen, mutta myös konkreettinen muistutus siitä, että itsenäisyys ei ole aina ollut itsestäänselvyys.

www.panssarimuseo.fiTekstin kirjoittiSaana Jaakkola


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »