Nro 5-2014
Luokittelu: Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Ostokset, käsityöt, lahjatavarat ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Suuri Postitie, Raisio, Ari Korhonen, ostoskaupunki, Mylly, kauppakeskus, pienvenesatama, Raisionlahti, linnusto, luontopolku


Risteyksistään tunnetuksi tulleessa Raisiossa on aina elämää. Kuva: Raision kaupunki

Mielenkiintoisten yksityiskohtien
Raisio yllättää

Raisio on mielenkiintoisten yksityiskohtien kaupunki, jossa pikkukaupungin kotoisuus ja metropolitasoiset ostosmahdollisuudet lyövät kättä.


  Turun ja Naantalin vetovoimaisten matkailukohteiden vieressä Raisio ei juurikaan ole profiloitunut matkailukaupungiksi. Mutta Raisiossakin on vetovoimaa: Varsinais-Suomen suurin ostoskeskittymä vetää vuosittain kaupunkiin tuhansittain ostosturisteja. Kaupunginjohtaja Ari Korhonen sanookin, että Raisio täydentää hyvin naapureitaan matkailijoiden tarpeiden täyttäjänä.

  – Raisio on tyypillisesti kaupunki, jonka läpi ajetaan paljon. Vanha vitsi siitä, että Raisio on Suomen ainoa risteys, jolla on kaupunkioikeudet, on itse asiassa totta ja hyväksymme sen. Risteyksessä on aina elämää, uusia tuulia ja kauppa käy, Korhonen sanoo.

  – Tiet ovat olleet Raisiolle tärkeitä aina ja sijainti Suuren Postitien varrella oli iso sysäys alueen kehittymiselle. Tie merkitsi jo silloin ihmisiä, kauppaa ja kanssakäymistä.

Kauppa käy!

  Raision ostosmatkailun ytimessä on kauppakeskus Mylly ja sen ympäristön monipuolinen ostoskeskittymä, yksi maamme suurimmista. Myllyn päivittäis- ja erikoistavaraliikkeiden valikoimaa täydentävät naapurissa sijaitsevat suuret auto- ja rautakaupat, Gigantti, Ikea ja KodinYkkönen.

  – Mitä meidän ostoskeskittymästämme ei löydä, sitä ei tarvita, sanoo Ari Korhonen.


Kauppakeskus Mylly. Kuva: Jarno Terho / Raision kaupunki
  Vuonna 2001 avatun Myllyn tilastot kertovat, että kauppakeskus palvelee paitsi paikallisia asukkaita, myös muualta Varsinais-Suomesta sekä Pirkanmaalta, Satakunnasta ja jopa Uudeltamaalta tulevia asiakkaita. Turussa tai Naantalissa matkustavien on helppo poiketa Raisioon joko viettämään vaihtoehtoista lomapäivää tai varta vasten jotain tiettyä tuotetta hakemaan.

  – Meidän kauppoihimme tullaan ja niissä viihdytään pitkään. Raisiolla on merkittävä rooli koko seudun matkailullisen arvon nostajana, Korhonen uskoo.

  Kauppakeskittymä kehittyy ja laajenee koko ajan. Parhaillaan käynnissä on Myllyn laajennus, joka kasvattaa kauppakeskuksen kokonaispinta-alan noin 66 000:sta lähes 90 000 neliömetriin ja liikkeiden kokonaismäärän nykyisestä sadasta yli 150 liikkeeseen. Suurin uusi liike on norjalainen vapaa-ajan tavaratalo XXL Sports & Outdoor, jonka pinta-alaksi tulee noin 4 000 m2. XXL:n lisäksi uusina palveluina Myllyyn saadaan mm. terveys- ja kauneuspalvelut, uusia ravintoloita sekä muodin maailmasta mm. New Yorker. Myllyn laajennus on valmis syksyllä 2015.

Täyden palvelun pienvenesatama

  Raision sijainti ainakin Itämeren, ellei koko maailman, kauneimman saariston suulla houkuttelee kaupunkiin myös paljon veneilijöitä. Raision pienvenesatama onkin Suomen suurin 750 laituripaikallaan ja yli 400 talvisäilytyspaikallaan. Myös veneiden lasku- ja nostopaikkana Raision pienvenesatama on alueen vilkkain. Veneilijät ympäri Suomen aina pohjoista myöten suosivat Raisiota kotisatamanaan, sillä sieltä on helppo lähteä saaristoon tai pidemmällekin. Sataman kaikki paikat ovatkin läpi vuoden täynnä.

  Satama on kuitenkin paljon enemmän kuin vain veneiden säilytyspaikka, sillä alueella toimii useita alan yrityksiä – mm. Busterin pääkonttori, jonka uutuuksia voi käydä testailemassa Raision lahdella. Alueella on myös yrityksiä, jotka tarjoavat veneiden kunnostus- ja ylläpitopalveluita. Näin veneilijä voi keväällä kauden alkaessa tulla Raisioon ja saada veneensä käyttöön huollettuna ja vesille laskettuna. Itselle jää vain koneiden käynnistämisen vaiva ja merimatkan nautinto.

  Ari Korhonen kertoo, että satamaan on valmistumassa uusi asemakaava, jonka ansiosta alue kehittyy lähivuosina vieläkin suuremmaksi ja paremmin palvelevaksi.

  – Tiedossa on yrityksille lisää tilaa ja parempia toimintaedellytyksiä. Tavoitteemme on tehdä satamasta kaikin puolin paremmin palveleva veneilykeskittymä, hän sanoo.

Raisionlahti on lintuparatiisi

  Aivan pienvenesataman kupeessa, kuitenkin turvassa hälyltä ja liikenteeltä, sijaitsee yksi maamme rikkaimmista lintualueista. Raisionlahti on valtakunnallisesti arvokas lintuvesi, joka kuuluu valtakunnalliseen lintuvesien suojeluohjelmaan, ja siitä on rauhoitettu 74 hehtaarin alue linnuille.


Kulkureitti Raisionlahden lintutornille. Kuva: Jarno Terho / Raision kaupunki
  Lahden linnusto on runsas ja monipuolinen, ja erityisesti se on muuttavien vesilintujen ja kahlaajien suosiossa. Esimerkiksi punajalkaviklo ja töyhtöhyyppä pesivät mielellään Raisionlahden ympäristössä, mutta alueella tavataan myös harvinaisempia lajeja, kuten kultarinta, kuningaskalastaja, pikku-uikku ja mustaviklo.

  Raisionlahdella on tehty viime vuosina runsaasti kunnostustöitä, ja jo pahoin rehevöitymään päässyt alue onkin saatu hyvään kuntoon: lahtea reunustaneet sankat ruovikot on niitetty ja vedenrajan maa on murskattu, jotta ruoko ei valtaisi sitä uudelleen. Nyt siellä on linnuille entistä paremmat olosuhteet.

  – Raisionlahti on lintubongareille unelmapaikka, kehuu Ari Korhonen.

  – Alue on todella lähellä: linnuntietä Turun kauppatorille kertyy matkaa vain kymmenisen kilometriä, ja lahden läheisyyteen pääsee helposti millä tahansa liikennevälineellä.

  Lahden ympäri kiertää luontopolku, jonka varrella pääsee tiirailemaan lintujen elämää. Myös alueen vanhaa lintutornia suunnitellaan uusittavaksi, jolloin luonnon tarkkailulle on entistä paremmat olosuhteet.

  Rikkaan lintuveden sijaitseminen näin lähellä kaupungin keskustaa on hieman yllättävää. Siinä positiivisessa yllätyksessä kiteytyykin Raision koko luonne.

  – Raisio on mielenkiintoisten yksityiskohtien kaupunki, kaupunginjohtaja Ari Korhonen summaa.

www.raisio.fiTekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »