Nro 5-2014
Luokittelu: Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Alue-esittelyt ;  Ostokset, käsityöt, lahjatavarat ;  Aina ; 
Avainsanat: Suuri Postitie, Vehmaa, Uusikaupunki, Askondi, leipomo, kahvila-myymälä, Matti Kirjonen


Askondilla on myymälä-kahvilat sekä Vehmaalla että Uudessakaupungissa. Kuva: Askondi Oy

Herkullisia leivonnaisia
perinteitä vaalien

Vehmaan Vinkkilässä toimivalla Askondi Oy:n leipomolla on pitkät perinteet.


  Useissa leipomoissa työskennellyt Asko Kirjonen päätti vuonna 1957 perustaa oman leipomon, joka sai nimekseen A. Kirjosen leipomo. Kondiittori Kirjonen hallitsi hyvin kaikkien leipomotuotteiden tekemisen, ja niinpä omassa leipomossakin leivottiin alusta lähtien niin kahvileipiä, konditoriatuotteita kuin ruokaleipiäkin. Myös puoliso Soili Kirjoinen oli alusta asti mukana työssä.

  Tuotteet tekivät hyvin kauppansa ja toiminta kasvoi niin, että ennen pitkää leipomo kävi ahtaiksi. Vuonna 1982 valmistui uusi leipomo nykyiselle paikalle, Kustavintieltä Uuteenkaupunkiin johtavan Y-tien tuntumaan. Samana vuonna yritys muutettiin osakeyhtiöksi ja nimi muuttui Askondi Oy:ksi.

   Vuonna 1987 leipomoyrittäjänä aloitti leipomossa koko ikänsä viettänyt Kirjosten poika, Matti Kirjonen. Asko-isän opissa ja käytännön töissä Matti oli oppinut kaikki leipomotyöt ruokaleivän teosta aina konditoriatuotteisiin.

Omat myymälä-kahvilat tärkeitä tukijalkoja

  Jo ensimmäisessä leipomossa oli ollut oma myymälä, joten uuteenkin leipomorakennukseen haluttiin myymälä-kahvio. Suosittua kahvilaa on jo laajennettu, ja 50-paikkaiseen myymäläkahvioon vuonna 2003 tehty remontti toi lisää viihtyvyyttä.

  – Sijaintimme on siinä mielessä hyvä, että Uusikaupunki-tieltä moni poikkeaa meille kahville ja ostoksille, Matti Kirjonen toteaa.   Askondilla on myymälä-kahvio myös Uudenkaupungin keskustassa, osoitteessa Alinenkatu 27. Omien myymälä-kahvioiden myötä kahvileivistä ja konditoriatuotteista on tullut yrityksen vahvinta osaamisaluetta. Asiakkaat viihtyvät Askondin hyvien leivonnaisten ja kahvin parissa ympäri vuoden. Kesäaikana moni kahvittelee Vehmaan myymälä-kahvion edessä olevalla 18-paikkaisella katetulla terassilla.  – Kahviloissamme myytävien kahvileipien, pikkusuolaisten ja konditoriatuotteiden lisäksi tarjolla on paljon hyviä ruokaleipiä, muistuttaa Matti Kirjonen. Leipomon erikoisuuksia ovat kuivahapanleipä ja voikorput, mutta asiakkaiden ehdoton suosikki on kuitenkin edelleen perinteinen ruisleipä.

Avoinna aamuvarhaisesta

  Arkisin myymälä-kahvio avataan aamukuudelta, ja asiakkaita saapuu poikkeuksetta heti ovien avauduttua. Aamut ja aamupäivät ovat kahviossa erittäin vilkkaita. Kahvioon tullaan joko aamukahville tai pitämään kahvitaukoa. Kesäisin alueelle saapuvat kesäasukkaat lisäävät tuotteiden kysyntää entisestään, kun myymälä-kahvioon poiketaan kahville ja samalla ostetaan mukaan paikallista leipää ja muita leipomon tuotteita.

  – Jotkut asiakkaista jopa soittavat ja varmistavat kotoa lähtiessään, että haluttua tuotetta on hyllyssä, Matti Kirjonen kertoo tyytyväisesti hymyillen.

www.askondi.fiTekstin kirjoittiAhti Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »