Nro 5-2014
Luokittelu: Ahvenanmaa ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Teatterit, orkesterit ;  Liikunta, hyvinvointi ;  Museot, kirkot ;  Aina ; 
Avainsanat: Suuri Postitie, Ahvenanmaa, Ålandsresor, matkapaketit, kulttuuri, nähtävyydet, lento, risteily, Saariston rengastie


Ålands Golfklubin 36-reikäinen kenttä sijaitsee Kastelholman linnan lähellä. Kuva: Visit Åland

Ahvenanmaalla on kuin ulkomailla
– mutta lähempänä

Suuren Postitien ensimmäinen etappi Suomen puolella on Ahvenanmaalla. Tuhansien saarien ja luotojen muodostama Ahvenanmaa on ainutlaatuinen kokonaisuus, jossa riittää näkemistä ja kokemista kaikille aisteille.


  Ahvenanmaa on ihanteellinen matkakohde niin ryhmille, perheille kuin pyöräilijöille ja patikoitsijoillekin. Maarianhaminasta on matkaa Ahvenanmaan pohjoisimpaan kuntaan vain noin 50 kilometriä, ja kompaktin kokonsa vuoksi Ahvenanmaan nähtävyydet ovatkin helposti saavutettavissa, olipa tukikohtana sitten Maarianhamina tai joku Ahvenanmaan monista leirintäalueista tai mökkikylistä.

  Matkatoimisto Ålandsresor on järjestänyt matkoja Ahvenanmaalle jo useiden vuosien ajan. Ålandsresorilla tiedetään, että Ahvenanmaa kiehtoo matkailijoita iästä ja kansalaisuudesta riippumatta.

  – Ahvenanmaa on kuin ulkomailla: leuto meri-ilmasto poikkeaa manner-Suomesta ja meren, luotojen ja saarien luonto on ainutlaatuinen. Kuitenkin Ahvenanmaalle pääsee todella helposti, sanoo Outi Virtanen Ålandsresorilta.

  – Suomen lisäksi Ahvenanmaalle tulee paljon turisteja Ruotsista ja muista pohjoismaista sekä Saksasta ja Baltiasta. Kokemuksemme mukaan turisteja kiinnostaa Ahvenanmaalla erityisesti merellisyys ja merenkulku, luonto ja Ahvenanmaan kiehtova historia.

Tekemistä ja näkemistä jokaiselle

   Ahvenanmaa tarjoaa jokaiselle jotakin. Saarelta löytyy monenlaista aktiviteettia kalastuksesta ja melomisesta golfiin, historiallisia nähtävyyksiä ja monipuolisia tapahtumia. Ålandsresor kuuntelee aina asiakkaan toiveita ja rakentaa matkapaketin räätälöidysti ryhmien kiinnostuksen mukaan.

   – Postitien varrella on monia mielenkiintoisia kohteita. Erityisen suosittuja ja näkemisen arvoisia ovat Bomarsundin linnoituksen rauniot sekä Kastelholman linna, Outi Virtanen kertoo.

   – Historiallisille kohteille vierailuista saa ehdottomasti eniten irti, kun ottaa mukaan asiantuntevan paikallisoppaan, joka osaa kertoa kohteiden historiasta mielenkiintoisia yksityiskohtia.

   Aktiivisesta lomasta kiinnostuneille Ahvenanmaan upeat maastot ja vesistöt tarjoavat monipuolisesti tekemistä: melontaa, pyöräilyä, golfia, ratsastusta, vaeltamista, kalastusta, kiipeilyä… Vaihtoehtoja on jokaiseen makuun ja vaikka useammalle päivälle. Ålandsresorin asiantuntevien matkanjärjestäjien avulla kaikkeen tekemiseen löytyy parhaat mahdolliset paikat ja palveluntarjoajat.


Ålandsresor järjestää pakettimatkoja mm. kalastuksen ystäville. Kuva: Visit Åland
Aktiviteettien ympärille on kasattu myös valmiita pakettimatkoja esimerkiksi kalastuksen, golfin tai pyöräilyn ystäville.

Kulttuuria ja tapahtumia Alandicassa

   Kulttuurista kiinnostuneita Ahvenanmaa hemmottelee useilla kulttuuritapahtumilla ympäri vuoden. Ahvenanmaan kulttuurielämän sydän on Alandica-kulttuuritalo Maarianhaminassa. Viisi vuotta sitten avatussa kulttuuritalossa nähdään teatteri- ja tanssiesityksiä, musikaaleja, konsertteja ja stand-upia. Modernit tilat taipuvat vaativiinkin esityksiin ja kulttuurinautinnon täydentää maisemaikkunoiden takana levittäytyvä Ahvenanmaan upea saaristo.

Maarianhaminan monia gallerioita ja museoita kierrellessä sujahtaa helposti vaikka koko päivä. Must-vierailukohde jokaiselle Ahvenanmaan kävijälle on Maarianhaminan satamassa seisova museolaiva Pommern – maailman ainoa alkuperäisessä kunnossa säilynyt iso purjealus.


Pommern Maarianhaminassa. Kuva: Visit Åland
  Pommernin kannella seisoessa ja sen sisätiloja kierrellessä saa hyvän kuvan siitä, minkälaista on merenkulku ennen ollut. Pommernin yhteydessä kannattaa vierailla myös Ahvenanmaan merenkulkumuseossa, jossa jännittävät tarinat ja mahtavat esineet elävöittävät Ahvenanmaan merellistä kulttuuriperintöä aivan uudella tavalla.

Lentäen, laivalla, pyöräillen tai autolla – valitse vapaasti tai kokeile kaikkea!

   Ålandsresorin kautta on helppo varata matkat Ahvenanmaalle, oli kyseessä sitten täydenpalvelun matkapaketti ohjelmineen ja majoituksineen tai pelkkä majoitus. Ahvenanmaalla on oma lentokenttä, jonne FlyBe lentää kesäisin viikon jokaisena päivänä ja talviaikaankin useamman kerran viikossa. Ahvenanmaan oma lentoyhtiö Air Åland lentää Turkuun arkipäivisin.

   Aina suosittu tapa matkustaa Ahvenanmaalle on laiva. Kaikki Turusta ja Helsingistä Ruotsiin kulkevat risteilijät pysähtyvät Maarianhaminassa ja Ahvenanmaalle pääsee myös Finnlinesin kyydissä Naantalista – Finnlinesin kohdesatama on Långnäs, noin 30 kilometrin päässä Maarianhaminasta.

   Kesäisin Ahvenanmaalle kannattaa matkustaa autolla tai pyöräillen Saariston rengastietä pitkin losseja ja yhteysaluksia käyttäen. Saaristoreitillä pääsee kokemaan maailman kauneimman saariston lähietäisyydeltä.

   Ahvenanmaa on todella kokemisen arvoinen. Laiva- tai lentomatkan ansiosta lomatunnelmaan pääsee helposti, mutta koska kuitenkin ollaan Suomessa, elämisen meiningissä on jotain kotoisen tuttua. Ennakkoluuloista poiketen Ahvenanmaalla pärjää monissa paikoissa hyvin myös suomen kielellä, vakuuttaa Ålandsresorin Outi Virtanen, ja myös matkatoimistossa kaikki virkailijat palvelevat asiakkaita sujuvasti suomeksi.

www.alandsresor.fiTekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »