Nro 4-2014
Luokittelu: Kymenlaakso, Etelä-Karjala ;  Teatterit, orkesterit ;  Syksy ;  Talvi ; 
Avainsanat: Lappeenrannan kaupunginteatteri, Tohvelisankarin rouva, Jari, Juutinen, Fanny ja Alexander, Essi Räisänen, Peter Pan, Lija Fischer, Sanna Kemppainen, Seppo Kaisanlahti, Sad Songs from the Heart of Europe, Kristian Smeds, Liisa Sofia Pöntinen


Tohvelisankarin rouva. Kuva: Aki Loponen

Tohvelisankarin rouva
                        puree yhä

Maria Jotunin klassikko Tohvelisankarin rouva Lappeenrannan kaupunginteatterissa on päivitetty tähän päivään, ja sisältö puhuttelee edelleen – kirjailijan häijy huumori pitää tiiviisti otteessaan.


  Tohvelisankarin rouva on hillitön komedia intohimosta, rahasta ja rakkaudesta – tai niiden puutteesta. Jotunin klassikko kestää aikaa, ovathan sen teemat ajattomia.

  Juulia menee naimisiin Aadolfin kanssa turvatakseen tulevaisuutensa. Toiseen avioliittoonsa astuva Aadolf ei muista kertoa veloistaan eikä aviottomasta pojastaan. Eikä varsinkaan siitä, että vanha suola hiukan janottaa. Toisaalta – ei Juuliakaan täysin rehellinen aviovaimo ole… Sotkuja ja solmuja siis riittää niin ihmis- kuin perhesuhteissakin.

  Yhdeksänkymmentä vuotta sitten näytelmän ensi-ilta nostatti peräti skandaalin ja versoi myrskyisän siveettömyyskeskustelun, joka päätyi aina eduskuntakyselyksi asti. Tohvelisankarin rouvan sovituksesta ja ohjauksesta vastaa Lappeenrannassa Jari Juutinen.

Perheen voima

  Klassikkolinjalla jatkaa myös Ingmar Bergmanin Fanny ja Alexander. Ekdahlin teatterisuvusta kertova näytelmä kertoo yhteisön hajoamisesta, teatterin hylkäämisestä ja totuuden etsimisestä. Johtoajatuksena kuitenkin kulkee perheen voima ja selviytymisen sanoma.

   ”Me Ekdahlit rakastamme elämää. Kuolema iskee yllättäen. Maa vajoaa alta yllättäen. Myrsky nousee hetkessä, katastrofi iskee. Kaiken sen me tiedämme, mutta emme tahdo ajatella ikäviä asioita.”

  Näytelmän ohjaa kaupungin oma kasvatti Essi Räisänen.

Maaginen Peter Pan

  Rakastettu klassikko Peter Pan nähdään Lappeenrannassa raikkaana ja musiikillisesti rikkaana tulkintana. Koko perheen musikaali johdattaa katsojat ikimuistoiselle matkalle ja opettaa lentämään Helinä-keijun lailla. Peter Panin mielikuvitusmaailma sijaitsee suurkaupungin kujilla ja kaduilla, jossa jokainen hetki on seikkailua ja jokaisen kulman takana odottaa uusi salaisuus. Mikä-Mikä-Maassa kaikki on leikkiä ja leikki muuttuu todeksi.

  Seikkailun ohjaa Lija Fischer. Peter Panina ja Kapteeni Koukkuna nähdään monista laulurooleistaan tunnetut Sanna Kemppainen ja Seppo Kaisanlahti.

Palkittu monologi puree

  Suomenkielinen kantaesitys, Sad Songs from the Heart of Europe on niittänyt mainetta ja palkintoja monilla kansainväliselle teatterifestivaalilla. Kristian Smedsin kirjoittama, Jari Juutisen ohjaama ja Liisa Sofia Pöntisen esittämä monologinäytelmä perustuu F.M Dostojevskin Rikos ja rangaistus -teokseen. Näytelmän näkökulma on olosuhteiden pakosta prostituoiduksi ajautuneen Sonjan.

www.lappeenrannanteatteri.fiTekstin kirjoittiMaiju Junko


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »